¶γριο Ασφαλιστικό Νο 2

 
Νέες ανατροπές τον Σεπτέμβριο για δημοσίους υπαλλήλους και βαρέα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Πολίτης Διονύσης Νασόπουλος
Ανατροπές στο Ασφαλιστικό με δόσεις επιλέγει να προωθήσει η κυβέρνηση, δίνοντας νέο ραντεβού τον Σεπτέμβριο με τους ασφαλισμένους, μέσα από ένα δεύτερο πακέτο αλλαγών για τους δημοσίους υπαλλήλους και «μαχαίρι» στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
 

Το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα και τον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών θα προωθηθεί από την Φάνη Πετραλιά με διαδικασίες-εξπρές και θα ψηφιστεί έως τα μέσα Μαρτίου, για να ακολουθήσει το προσεχές φθινόπωρο δεύτερο κύμα αλλαγών που θα καλύπτει το Δημόσιο και τα βαρέα και ανθυγιεινά
Με πρωταρχικό στόχο να αποτρέψει γενικευμένες αντιδράσεις, το Μαξίμου αποφάσισε αυτήν την ώρα να προχωρήσει σε αλλαγές μόνον για το συνταξιοδοτικό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα και τον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών. Το σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα ξεφύγει και από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, θα προωθηθεί από την αρμόδια υπουργό κ. Φάνη Πετραλιά με διαδικασίες-εξπρές και θα ψηφιστεί έως τα μέσα Μαρτίου, για να ακολουθήσει το προσεχές φθινόπωρο δεύτερο κύμα αλλαγών που θα καλύπτει το Δημόσιο και τα βαρέα και ανθυγιεινά. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν χθες ότι στο δεύτερο πακέτο θα περιλαμβάνονται πιθανότατα και ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των βουλευτών, το οποίο η κυβέρνηση αφήνει ανέγγιχτο στην παρούσα φάση, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της.

Για να ελεγχθούν οι αντιδράσεις

Μέσα από την τακτική της σαλαμοποίησης του Ασφαλιστικού είναι προφανές ότι στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν να ελέγξουν τις κοινωνικές αντιδράσεις, βάζοντας κατ΄ αρχήν στο στόχαστρο κλάδους που στην κυβέρνηση έχουν στοχοποιήσει ως ρετιρέ του ασφαλιστικού συστήματος (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι κ.ά.). Στο Μαξίμου θεωρούν ότι μπορούν να διασπάσουν το κοινωνικό μέτωπο που φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί απέναντι στις προειλημμένες αλλαγές και ενδεικτικές του σχεδιασμού αυτού είναι και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού πως «δεν θα συμβιβαστεί με την αντιδραστικότητα λίγων βολεμένων…».
Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως παραδέχονται οι ίδιες πηγές, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει εάν αυτή τη στιγμή έμπαιναν μαζικά στο χορό των κινητοποιήσεων και οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Εάν νεκρώσει επί ημέρες ο δημόσιος τομέας η πίεση για την κυβέρνηση θα είναι τεράστια. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε μέτωπα με όλη την κοινωνία», λένε με νόημα τα ίδια κυβερνητικά στελέχη.

Ετοιμάζουν μαχαίρι στη λίστα

Σε ό,τι αφορά στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι εξαιρούνται από το πρώτο πακέτο των αλλαγών, επειδή το όλο ζήτημα παραμένει ακόμη υπό επεξεργασία από την αρμόδια επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Απασχόλησης. Την καθυστέρηση γνωστοποίησε ουσιαστικά στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας ωστόσο ότι προετοιμάζεται άγριο μαχαίρι στη σχετική λίστα. «Απομένει προς ρύθμιση το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που εξακολουθεί να εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή. Δεν καταργείται ο θεσμός, αλλά δεν μπορεί να παραμένουν στο καθεστώς αυτό επαγγέλματα που τα έχει βγάλει από τις ιδιαιτερότητες του παρελθόντος η ίδια η πραγματικότητα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Καραμανλή.