15 καρφιά στο σταυρό των ασφαλισμένων

«Κουρελού» ασυνάρτητων, αμελέτητων και επικίνδυνων ρυθμίσεων το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης

 

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Με 15 καρφιά «σταυρώνουν» την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις των εργαζομένων στα βαρέα, στον ιδιωτικό τομέα, των γυναικών και μητέρων.

 

Δεύτερο κύμα, σκληρότερων αλλαγών θα ακολουθήσει, αν περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια, προειδοποιεί η ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με τις επεξεργασίες της ΓΣΕΕ, στο προωθούμενο σχέδιο της κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά προωθούνται οι παρακάτω επιδιώξεις ή ανατροπές:

1 Σημαντικά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και η σύσταση του «κουμπαρά», αντιμετωπίζονται όλως επιδερμικά και ως εκ τούτου αναποτελεσματικά.

2 Υπάρχει δραματική μεταβολή όρων, προϋποθέσεων, ύψους και είδους των παροχών των ενοποιούμενων φορέων. Σε πολλές περιπτώσεις, αλλοιώνονται δραματικά οι σημερινές αντίστοιχες ρυθμίσεις των επί μέρους Καταστατικών, σε σχέση με «τους όρους, τις προϋποθέσεις, το ύψος και το είδος των παροχών τών υπό ενοποίηση Φορέων και Κλάδων».

Η κορυφή του παγόβουνου

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι η υποκρυπτόμενη αληθής στόχευση του ν/σ βαίνει ακόμη μακρύτερα: οι διοικητικές αλλαγές φαίνεται ότι αποτελούν το προστάδιο μέλλουσας, σε δεύτερη φάση (και σε ευθετότερο, προφανώς, χρόνο), ασφαλιστικής προσαρμογής (δηλαδή επιδείνωσης) του συνόλου των υφιστάμενων ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων.

3 Ελλειψη προκαταρκτικών μελετών για την εφαρμογή της επιχειρούμενης διοικητικής «μεταρρύθμισης». Οι επιχειρούμενες διοικητικές αλλαγές επαπειλούν να οδηγήσουν σε διοικητικό χάος και λειτουργικά αδιέξοδα, μετά την ψήφιση και θέση σε ισχύ των ρυθμίσεων του ν/σ.

4 Ανατροπή των όρων θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Με την προτεινόμενη διάταξη ανατρέπονται οι υφιστάμενες ρυθμίσεις με τις οποίες ορίζεται ότι η θεμελίωση του ασφαλιστικού δικαιώματος ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου συντάξιμου χρόνου.

5 Με την επιχειρούμενη μεταβολή των όρων του Ν. 3029/2002 τα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη των εντασσόμενων Ταμείων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μειώνονται ισόποσα και σταδιακά κάθε τρία χρόνια και μέσα σε μια 10ετία, αρχής γενομένης από 1.1.2013. Η μείωση αυτή δηλαδή θα απαιτήσει την παρέλευση 15 ετών (!) μέχρι να επέλθει η εξίσωση με τα ισχύοντα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ακάλυπτο οργανικό έλλειμμα

6 Οι τράπεζες πληρώνουν τα οργανικά ελλείμματα του 1992, τα οποία στο μεταξύ έχουν αυξηθεί λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ θα έπρεπε να εκπονηθούν αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να μην περάσουν οι υποχρεώσεις στους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα στην Εθνική Τράπεζα, μένει ακάλυπτο το οργανικό έλλειμμα του Ταμείου Συντάξεων του έτους 2005 που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ και που αν δεν καλυφθεί από την τράπεζα θα μεταφερθεί σε βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

7 Προβλέπεται η ένταξη στο ΕΤΕΑΜ για μία σειρά από Επικουρικά χωρίς προηγούμενη οικονομική εξυγίανση του ΕΤΕΑΜ, το οποίο εμφανίζει μακροχρόνιο αναλογιστικό έλλειμμα 48 δισ. ευρώ, με συνέπεια να κρίνεται ως μη βιώσιμο οικονομικά. Εξάλλου, η προβλεπόμενη μακροχρόνια (15ετής) διαδικασία εξόφλησης της οφειλής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς το ΕΤΕΑΜ (2,5 δισ. ευρώ) είναι αυθαίρετη (η 15ετία δεν στηρίζεται σε οποιαδήποτε σχετική αναλογιστική μελέτη) και, πάντως, αδυνατεί να καλύψει την έλλειψη βιωσιμότητας του ΕΤΕΑΜ.

8 Παραμένουν αδιευκρίνιστα τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων (γυναίκες, μητέρες, ασφαλισμένοι με 35ετία, υπαγόμενοι στα ΒΑΕ, ασφαλισμένοι με 37ετία κ.λπ.) για την επιδείνωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Το μόνο καθαρό είναι ότι περικόπτονται δραματικά.

9 Η ρύθμιση του άρθρου 143 αφήνει συνταξιοδοτικώς ακάλυπτους τους ασφαλισμένους που απολύονται χωρίς δική τους υπαιτιότητα (μακροχρόνια άνεργοι).

10 Εχουμε δραματική μείωση των επικουρικών συντάξεων που φτάνει το 8% της κύριας για 15ετή ασφάλιση.

11 Ο διπλασιασμός των προϋποθέσεων παροχής υγειονομικής περίθαλψης, με τον ισχυρισμό πως αντιμετωπίζεται η εισφοροδιαφυγή, πάσχει αφού δεν λαμβάνεται οποιαδήποτε ειδικότερη μέριμνα προστασίας για την κάλυψη των ανέργων και των περιοχών με αυξημένα προβλήματα ανεργίας.

12 Η ιδέα δημιουργίας του «ασφαλιστικού κουμπαρά» αποτελεί κακή αντιγραφή αντίστοιχης δικής μας (σημ. της ΓΣΕΕ) πρότασης, αφού η πρόβλεψη χρηματοδότησής του μέσω του ΦΠΑ λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού για την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες, προοπτική που απορρίπτουμε απολύτως και κατηγορηματικά.

13 Η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής δυσχεραίνεται με τις προβλέψεις του ν/σ. Αντιθέτως, η ισχύουσα νομοθεσία είναι πλήρης, το πρόβλημα είναι ότι η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται.

14 Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (άρθρο 153) είναι θέμα εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τη διατύπωση του νομοσχεδίου μεταφέρεται η ανικανότητα και η αδυναμία του κράτους, σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλισμένων.

15 Η εξουσιοδότηση υπουργού για τροποποίηση αρμοδιοτήτων διοικητικών συμβουλίων κ.λπ. είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού θα γίνεται κατά την κρίση του και άνευ ορίων.