19 «τυφλοί»… είδαν επίδομα

Υπόθεση πλαστών πιστοποιητικών, με τα οποία 19 άτομα παρίσταναν τους τυφλούς και εισέπρατταν ανά δίμηνο το σχετικό επίδομα, έφερε στο φως ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας.

Ο φάκελος των 19 ερευνάται σε βάθος από τον Ιούνιο του 2009, η Εισαγγελία Πειραιά μάλιστα επιχειρεί να αποκαλύψει ποιοι, πόσοι και με ποιο αντάλλαγμα βοηθούσαν τα άτομα να παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα από δημόσια νοσοκομεία.

Το συνολικό ποσό, που θα πρέπει να επιστρέψουν, οι υποτιθέμενοι τυφλοί, είναι 36.941,80 ευρώ και ήδη, έξι από αυτούς έχουν επιστρέψει το ποσό των 10.284 ευρώ.

Τα πλαστά έγγραφα που παρουσίαζαν οι 19 προέρχονται οπό τα νοσοκομεία, Τζάνειο, Ευαγγελισμό, Θριάσιο, Γ. Γεννηματά και Ασκληπιείο Βούλας. Στα δελτία απογραφής τυφλού ήταν πλαστογραφημένες οι υπογραφές γιατρών ή διοικητικών διευθυντών, εντοπίστηκαν επίσης παραποιημένες σφραγίδες, όνομα γιατρού, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και 4 χρόνια.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι η μόνη που απασχολεί τη Νομαρχία. Λαμβάνοντας υπόψη καταγγελίες πολιτών, σχετικά με τη λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών, τα μέλη των οποίων δεν ορίζονται από τη Νομαρχία, αλλά από την Περιφέρεια Αττικής, ο Γ. Μίχας ζήτησε την παραπομπή και επανεξέταση αποφάσεων της πρωτοβάθμιας επιτροπής σε βάθος πενταετίας.

Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης δικαίωσε πλήρως τη Νομαρχία, αφού το 58,4% των αποφάσεων της πρωτοβάθμιας επιτροπής, έχουν μέχρι σήμερα απορριφθεί είτε γιατί οι δικαιούχοι δεν έλαβαν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, είτε γιατί δεν παρουσιάστηκαν καν στη δευτεροβάθμια επιτροπή.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ 517 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 

Λάμβαναν παράνομα προνοιακό επίδομα

Μέσα από τις τακτικές αναθεωρήσεις και από τον διαρκή έλεγχο των επιδομάτων, που διενεργείται από τη διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και από το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας έχουν εντοπιστεί, μέχρι σήμερα, συνολικά 517 περιπτώσεις πολιτών που παρανόμως ελάμβαναν προνοιακό επίδομα. Το σύνολο των ποσών που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος εκτιμήθηκε στα 980.000 ευρώ περίπου.

Πόπη Χριστοδουλίδου