ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Επικίνδυνη και «ανεύθυνη» σεξουαλική συμπεριφορά υιοθετούν οι νέοι στην Ελλάδα. Τα περισσότερα ζευγάρια δε λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τις αμβλώσεις ως μέθοδο… αντισύλληψης!
Οι ειδικοί εκπέμπουν SOS, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα οι αμβλώσεις αυξάνονται ανησυχητικά και ότι η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των νέων. Οι διακοπές ανεπιθύμητων κυήσεων -υπογραμμίζουν οι ειδικοί- ξεπερνούν τις 200.000 το χρόνο, τη στιγμή που οι γεννήσεις φτάνουν τις 100.000. Ο αριθμός των αμβλώσεων, όμως, θα ήταν μικρότερος, αν οι Ελληνίδες υιοθετούσαν μεθόδους αντισύλληψης.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα μόλις το 10% των γυναικών λαμβάνει αντισυλληπτικό χάπι, που αποτρέπει μία ανεπιθύμητη κύηση, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στη σχετική λίστα των Ευρωπαίων γυναικών. Τα ζευγάρια χρησιμοποιούν κυρίως το προφυλακτικό (σε ποσοστό 70% – 80%), σε συνδυασμό με τη μέθοδο των γόνιμων ημερών, ενώ σε περίπτωση «αποτυχίας» το 30% – 35% των γυναικών χρησιμοποιεί επείγουσα αντισύλληψη -το χάπι της επόμενης μέρας.
Χάπι «εκτάκτου ανάγκης»
Η επείγουσα αντισύλληψη είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστά τις αντισυλληπτικές μεθόδους. Οπως τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής και πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, Νικόλαος Σαλάκος, στη χώρα μας κυκλοφορεί πλέον ένα νέο χάπι «εκτάκτου ανάγκης», το οποίο είναι ασφαλές και μπορεί να αποτρέψει την κύηση, ακόμη κι αν η γυναίκα το λάβει έως και πέντε ημέρες μετά τη σεξουαλική πράξη.
«Το δικαίωμα επιλογής στην αναπαραγωγή και στον οικογενειακό προγραμματισμό διασφαλίζει το νέο σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης, το οποίο συμβάλλει στη μείωση των αμβλώσεων», αναφέρει ο κ. Σαλάκος, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία αδιαφορεί για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων και τις σοβαρές ελλείψεις των Κέντρων Οικογενειακού Προγραμματισμού. Οπως σημειώνει ο ίδιος, τα προγράμματα αγωγής υγείας στα σχολεία και σε άλλους χώρους όπου υπάρχουν νέοι είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος όρος έναρξης της σεξουαλικής ζωής για τα Ελληνόπουλα είναι τα 15 χρόνια, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η λειτουργία των πάνω από 30 Κέντρων Οικογενειακού Προγραμματισμού που αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο στα… χαρτιά.