24 ώρες χωρίς δημόσιο την Τετάρτη

Τέσσερις μήνες μετά την εκλογή της η κυβέρνηση μεθαύριο θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πρώτη γενική απεργία στο δημόσιο τομέα και με το πρώτο κύμα οργανωμένης αμφισβήτησης των μέτρων που λαμβάνει για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

 

Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Έτσι η Τετάρτη θα είναι ένα 24ωρο χωρίς δημόσιο, με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να εκτιμά ότι η συμμετοχή στην απεργία θα φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά σε όλες τις υπηρεσίες, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νοσοκομεία, που θα λειτουργήσουν μόνο με το προσωπικό ασφαλείας. Σημαντικά προβλήματα αναμένεται να εκδηλωθούν και στα αεροδρόμια εξαιτίας της συμμετοχής στην κινητοποίηση του προσωπικού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Μετά και το διάγγελμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την περασμένη Τρίτη η απεργιακή ατζέντα της ΑΔΕΔΥ έχει καθοριστεί ως εξής: α) Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι η μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3% έως 15%. β) Στην ΑΔΕΔΥ θεωρούν πως η μείωση κατά 10% του προϋπολογισμού των υπουργείων και των ΟΤΑ θα προκαλέσει άμεσες και μεγάλες περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα στους χώρους της παιδείας και της υγείας. γ) Οι συνδικαλιστές επιστρέφουν ως «απαράδεκτη» την πρόθεση της κυβέρνησης να ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία την απόφαση του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο τομέα. Πέρα από αυτά τα σημεία τριβής ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξουν και άλλα, όπως η «στέρηση» του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος καλοκαιρινής άδειας, αν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν στείλουν την Τετάρτη ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στις πολιτικές της σκληρής λιτότητας.
Σε απεργία θα βρίσκονται την Τετάρτη και οι μηχανικοί έπειτα από απόφαση του ΤΕΕ, τα «κόκκινα» συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα που ελέγχονται από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αλλά και ανεξάρτητα σωματεία. Το χορό των κινητοποιήσεων, με σχεδόν καθολικά ποσοστά συμμετοχής, άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών -εφοριακοί και τελωνιακοί- που εκτός από την Τετάρτη θα απεργήσουν και στις 17 Φεβρουαρίου.
Στη Θεσσαλονίκη η μεθαυριανή απεργιακή συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλων θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Από το Ζάππειο στην απεργία
Στις 14 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ήταν μεταξύ αυτών που χειροκρότησαν τον Γιώργο Παπανδρέου στο Ζάππειο, όπου μίλησε για το «νέο εθνικό κοινωνικό συμβόλαιο». Την περασμένη Τρίτη το κλίμα άλλαξε άρδην και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που αιφνιδίασαν την ηγεσία της ΓΣΕΕ, ματαίωσαν τις όποιες ελπίδες της εργατικής Συνομοσπονδίας για «νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής». Ο Γιάννης Παναγόπουλος είδε ότι οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που εξήγγειλε η κυβέρνηση ενίσχυσαν τις διαθέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων -κυρίως του ΣΕΒ- να μη δώσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Η απάντηση: Γενική απεργία στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στις 24 Φεβρουαρίου με κεντρικό σύνθημα «Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές!». Στη ΓΣΕΕ, ακούγοντας τον πρωθυπουργό να μιλά για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατάλαβαν ότι εμπράκτως καταργείται η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό, αλλά και αναιρείται μία σαφέστατη προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση: Η εργατική Συνομοσπονδία αποφάσισε την αποχώρηση των επιστημόνων της από την επιτροπή των σοφών για το ασφαλιστικό. Παρ’ όλα αυτά η ρήξη κυβέρνησης και ΓΣΕΕ δεν είναι οριστική και στην ηγεσία των εργατικών συνδικάτων εκτιμούν πως η κυβέρνηση «δεν έχει κακές προθέσεις», αλλά υποχώρησε στις εκβιαστικές συμπεριφορές της Κομισιόν και των κερδοσκόπων. Μπορεί όμως η ρήξη να γίνει και οριστική, αν η κυβέρνηση δεν λάβει υπόψη της την πρόταση της ΓΣΕΕ για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Εάν στην ηγεσία των εργατικών συνδικάτων υπάρξει και δεύτερη ήττα των προσδοκιών της, η συνέχεια προβλέπεται να έχει και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, πλέον σε συντονισμό και με την ΑΔΕΔΥ. Και τότε το χειροκρότημα στο Ζάππειο θα ξεχαστεί οριστικά.

Απεργούν οι εκπαιδευτικοί και έπεται συνέχεια
Μπορεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις τους να έθεταν -χωρίς επιτυχία- ως κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την ενσωμάτωση των επιδομάτων, ωστόσο μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων (δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ) βλέπουν την τσέπη τους να αδειάζει κι άλλο. Η περικοπή επιδομάτων, τα οποία, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, θα έπρεπε να είχαν ήδη ενσωματωθεί στο μισθό τους, θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο μηνιαίο εισόδημά τους. «Είμαστε η μοναδική κατηγορία δημόσιων λειτουργών που δεν έχει πάρει αύξηση στο μισθό της την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον μας περικόπτουν τα επιδόματα, τα οποία είναι συνυφασμένα με την εργασία μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ Γιάννης Κρεστενίτης, προσθέτοντας ότι οι πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ θα συμμετάσχουν στην απεργία της Τετάρτης. «Ναι» στην απεργία είπαν και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, οι οποίοι συν τοις άλλοις έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μείωση των διορισμών την επόμενη σχολική χρονιά (-50% στους μόνιμους και -70% στους αναπληρωτές). Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ «τα μέτρα για διορισμούς που ανακοίνωσε το ΥΠΕΠ-Θ οδηγούν πάνω από 35.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους σε απόγνωση». Παράλληλα η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά στην ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης. Η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ υπερψήφισε την πρόταση για 24ωρη απεργία στις 8 Μαρτίου και εξουσιοδότησε την ΟΛΜΕ να προκηρύξει νέα κινητοποίηση, όποτε χρειαστεί, ενώ οι πρόεδροι των δασκάλων συνεδριάζουν στις 22 Φεβρουαρίου, για να συγκεκριμενοποιήσουν τη δράση τους.
ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ