24ωρη απεργία σήμερα: «Επίσημη πρώτη» για τη μητέρα των μαχών

«Να μη γυρίσει πίσω η ιστορία!» φωνάζουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία, παίρνοντας μέρος σήμερα Πέμπτη 6/5 στη μεγάλη απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, ζητώντας να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να καταργήσει στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες ενός αιώνα – Σε κοινή απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος καλούν στις 11 η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών – Μία ώρα νωρίτερα (10:00) το ΠΑΜΕ καλεί στο Σύνταγμα.

Σε κοινή απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καλούν σήμερα (Πέμπτη 6/5) στις 11 το πρωί η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών. Την ίδια ώρα, πρωτοβάθμια σωματεία καλούν στα Προπύλαια ενώ, μία ώρα νωρίτερα (10:00), το ΠΑΜΕ διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
 
135 χρόνια μετά την ιστορική μάχη των εργατριών και εργατών του Σικάγο, η ιστορική κατάκτηση των εργαζόμενων για το 8ωρο τίθεται υπό αίρεση.
 
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και τον υγειονομικό κίνδυνο, που έχει επαυξήσει η ίδια με τις επικίνδυνες πολιτικές της αδιαφορίας για τη δημόσια υγεία, προκειμένου να προωθήσει προκλητικούς νόμους που στερούνται στοιχειώδους κοινωνικής νομιμοποίησης και υποθηκεύουν το μέλλον του κόσμου της εργασίας.

Όλοι και όλες στο δρόμο! Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο

Να μη γυρίσει πίσω η ιστορία!

Το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, μέσα από τη θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας και το μηχανισμό της «ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας», αναιρεί το 8ωρο, το δικαίωμα αμοιβής για την υπερωριακή εργασία και την κυριακάτικη αργία, υποσκάπτει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προετοιμάζοντας έτσι ένα μέλλον εργασιακής ζούγκλας, απορρύθμισης και τσακίσματος εργατικών δικαιωμάτων.
 
Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εργασίας, με τις προτεινόμενες νομοθετικές προβλέψεις για την δυνατότητα θεραπείας της ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασης, ακόμα και μετά (!) την τρίμηνη προθεσμία, απελευθερώνει ουσιαστικά τις απολύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης αυτής ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης αιτιολόγησης των απολύσεων, έναν μόλις χρόνο μετά τη θέσπισή της για πρώτη φορά στη χώρα μας. Συνολικά, το νομοθέτημα είναι κυριολεκτικά γραμμένο στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, με την κυβέρνηση να αρκείται στην επικοινωνιακή του διαχείριση.

Αντιδράσεις και για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Με το ίδιο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση βαθαίνει την πορεία ακύρωσης δημοκρατικών κεκτημένων και δικαιωμάτων, και το θεμελιώδες, συνταγματικά κατοχυρωμένο συνδικαλιστικό δικαίωμα, μέσα από τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
 
Η αυταρχική παρέμβαση στον τρόπο που συγκροτείται και λειτουργεί το εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από μια επίφαση «δημοκρατίας» αποκλειστικό σκοπό έχει την απαξίωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, την διευρυμένη ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση των συνδικαλιζόμενων εργαζόμενων και την έξωθεν επιβολή στις αποφάσεις των συλλογικών συνδικαλιστικών οργάνων από εργοδοτικούς, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Το θεμελιώδες όπλο αγώνα των απανταχού εργαζόμενων, η απεργία, «ποινικοποιείται», και τίθενται διαδικαστικές και θεσμικές προϋποθέσεις που καθιστούν την άσκηση του δικαιώματος υπέρμετρα δυσχερή, αλλοιώνοντας την απροϋπόθετη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος.
 
Το συνδικαλιστικό και απεργιακό δικαίωμα, η ανεξαρτησία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και διαδικασιών, αποτελούν κορωνίδα των εργατικών και δημοκρατικών κεκτημένων του λαού, και η διασφάλιση της ακώλυτης άσκησής τους, προϋπόθεση για τη δυνατότητα των εργαζόμενων να διεκδικούν δικαιώματα.
 
(δανειζόμαστε τον σχολιασμό από το κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας δικηγόρων και νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα»)
 
ΣΥΡΙΖΑ: Να ανατρέψουμε το εργατοκτόνο νομοσχέδιο
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί στη πρώτη γραμμή για την προάσπιση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τα οποία πλήττονται καθημερινά από την κυβέρνηση.