3ετές σχέδιο για «πληγές» δεκαετιών

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: 5.500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ

 

 

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

 

Αδιαφάνεια στις προμήθειες, έλλειψη προσωπικού, ανεργία των γιατρών, χρέη προς τους προμηθευτές που οδηγούσαν σε καθυστερήσεις στις προμήθειες και στη λειτουργία των νοσοκομείων, εξοικονόμηση πόρων. Τις μεγάλες «πληγές» του ΕΣΥ προσπαθεί να «επουλώσει» με σειρά δράσεων που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2008-2011.

 Ο υπουργός έκανε χθες απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και παρουσίαση του επικείμενου νομοθετικού έργου, που περιλαμβάνει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και των Ταμείων προς τα νοσοκομεία, την κατάθεση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων από το σύστημα υγείας, μεταξύ των οποίων το rebate του 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων.

Ανάμεσα στις εξαγγελίες ήταν προσλήψεις 4.500 γιατρών μέσα στην επόμενη διετία αρχίζοντας από τον επόμενο μήνα και 5.500 νοσηλευτών μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, εκτός ΑΣΕΠ, αλλά υπό την εποπτεία του. Για τις προσλήψεις, διαβεβαίωσε πως έχουν εγκριθεί τα σχετικά κονδύλια, και ειδικά για τους νοσηλευτές, σημείωσε πως οι προκηρύξεις θα γίνουν από τα νοσοκομεία, όπου κάθε νοσηλευτής θα μπορεί να υποβάλει αίτηση μόνο σε δύο νοσοκομεία. Αν δεν αναλάβει τα καθήκοντά του, θα στερείται τη δυνατότητα για να υποβάλει εκ νέου αίτηση για δύο χρόνια.

Οι νοσηλευτές που θα προσλαμβάνονται, είτε με την εξαιρετική αυτή διαδικασία, είτε με τακτικές προσλήψεις, θα απαγορεύεται η μετακίνησή τους για πέντε χρόνια από το νοσοκομείο όπου προσελήφθησαν και εργάζονται.

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε πως όσον αφορά την υπογραφείσα σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ και τις διαφωνίες επί του πολυδιευθυντικού συστήματος στα νοσοκομεία, ένας θα είναι ο εποπτεύων διευθυντής, οι υπόλοιποι θα είναι αναπληρωτές και θα κρίνονται ανά τετραετία. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη πως «νομοθετήσαμε και από τον Ιανουάριο του 2009 θα ισχύουν διαγνωστικά, θεραπευτικά πρωτόκολλα του ΚΕΣΥ και θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων από την Επιτροπή Διαφάνειας του ΕΟΦ».

Εξήγησε πως δεν κάνει λόγο για λίστες φαρμάκων καθώς «όλα τα φάρμακα συμπεριλαμβάνονται, αλλά απλώς τα φάρμακα θα συνταγογραφούνται με αντιστοιχία στην πραγματική ασθένεια. Με αυτή την παρέμβαση υπολογίζουμε σε εξοικονόμηση περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Υιοθετήσαμε επίσης τη δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από όλα τα φαρμακεία της χώρας στην ίδια τιμή που τα φαρμακεία των νοσοκομείων τα χορηγούν, δηλαδή στη χονδρική τιμή συν 5%. Σταματούμε έτσι την αλόγιστη χορήγηση νοσοκομειακών φαρμάκων στη λιανική τιμή από τα φαρμακεία, ενώ συγχρόνως διευκολύνουμε τους πολίτες, ειδικότερα αυτούς που ζουν σε απόμακρες περιοχές της Ελλάδας, να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα αυτά από τα φαρμακεία, αντί να είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν για τον σκοπό αυτό στα νοσοκομεία. Από την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να εξοικονομηθούν 72 εκατομμύρια ευρώ».

«Για το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δέχθηκε ότι υπήρξε πράγματι “μια καθυστέρηση για διάφορους λόγους”, όμως θα σταλεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που αναμένεται να συσταθεί σήμερα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. *