4η ΥΠΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Στέλεχος έδινε δουλειές στο σύζυγο

Άλλη μία καταγγελία για σπατάλη δημοσίου χρήματος έχει φτάσει στο γραφείο της υπουργού Υγείας και αφορά την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, πρώην στέλεχος της 4ης ΥΠΕ, στην οποία διοικητής ήταν ο Ιωακείμ Σιγάλας, ανέθετε απευθείας στο δικηγόρο σύζυγό της υποθέσεις της υπηρεσίας έναντι υπέρογκων προκλητικών αμοιβών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τη σύνταξη ενός υπομνήματος εκ μέρους του δικηγόρου η αμοιβή του ανήλθε στα 18.113 ευρώ! Η υπόθεση είχε καταγγελθεί και στον προηγούμενο υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, χωρίς όμως να γίνει το παραμικρό. Η καταγγελία υποβλήθηκε εκ νέου προς την κ. Ξενογιαννακοπούλου και σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» ερευνάται.

Του Νίκου Ηλιάδη

Διόγκωση των ελλειμμάτων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αλλά και σοβαρές αρρυθμίες στην καθημερινή λειτουργία τους προκαλεί η πολύμηνη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον ορισμό των νέων διοικήσεων.

Σχεδόν έξι μήνες μετά τις εκλογές και τρεις μήνες μετά το πέρας της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις διοικητών η κυβέρνηση αδυνατεί να καταλήξει στην τελική επιλογή των προσώπων. Εκτός της Θεσσαλονίκης χωρίς διοικήσεις εξακολουθούν να παραμένουν τα νοσοκομεία και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στη Θεσσαλία.

Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι η κατά προτεραιότητα εξόφληση «ημετέρων» προμηθευτών, καθώς και η παντελής απουσία ελέγχου ως προς την προσέλευση του προσωπικού, γεγονός που έχει επιπτώσεις στη λειτουργία ορισμένων κλινικών.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας τα χρέη των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας, τα οποία πέρυσι αυξάνονταν με ρυθμό 90 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, τώρα έφτασαν στα 110, ενώ παράγοντες του κλάδου της υγείας τα υπολογίζουν στα 130 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μαύρη τρύπα για το 2010 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 1,3 και 1,5 δισ. ευρώ. Ανάλογη αυξητική τάση παρατηρείται και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Πέραν αυτών με σημαντική καθυστέρηση συγκροτήθηκε περίπου προ δεκαημέρου η επιτροπή Προμηθειών Υγείας του υπουργείου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Θ» στο Μέγαρο Μαξίμου έχει φτάσει και εξετάζεται σοβαρή καταγγελία, που αφορά συγκεκριμένο στέλεχος της επιτροπής, το οποίο φέρεται να συνδέεται στενά με παράγοντα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

ΠΡΟΣΩΠΟ «ΚΛΕΙΔΙ»

Τα ονόματα των νέων προέδρων των νοσοκομείων έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του Μεγάρου Μαξίμου και των κατά τόπους βουλευτικών γραφείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» κεντρικό ρόλο στο χειρισμό της υπόθεσης έχει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νικόλαος Πολύζος, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Ο τελευταίος έχει ως γνωστόν τον τελικό λόγο εκ μέρους του πρωθυπουργικού γραφείου όσον αφορά τη στελέχωση των κρατικών οργανισμών.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η υπόθεση της επιλογής των προέδρων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχει φύγει εδώ και πολύ καιρό από το υπουργείο Υγείας και έχει σκαλώσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ίδια πηγή σημειώνει πως «ο κ. Πολύζος βρίσκεται σε ένα διαρκές γράψε σβήσε αναλόγως των αποτελεσμάτων που έχουν οι διαβουλεύσεις του με τα κατά τόπους βουλευτικά γραφεία». Στέλεχος, που εκ της θέσεώς του ενεπλάκη στην όλη υπόθεση, επισημαίνει στη «Θ» ότι προτείνεται στους βουλευτές ένας κατάλογος ολιγάριθμων ονομάτων, τα οποία προορίζονται για τη στελέχωση των νοσοκομείων της περιοχής τους, και τους ζητείται να τα αξιολογήσουν. «Μας έδωσαν τρία ονόματα και μας ζήτησαν να τα αξιολογήσουμε», αναφέρει στη «Θ» βουλευτής όμορου της Θεσσαλονίκης νομού, εξηγώντας ότι «τα επιστρέψαμε, όπως ήταν, αφού δεν γνωρίζαμε κανέναν από τους τρεις».

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΓΕΝΝΗΜΑΤΙΚΟΥΣ»

Όσον αφορά ειδικότερα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το θέμα έχει βαλτώσει εδώ και εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, «τόσο η διαδικασία στο υπουργείο όσο και η συνεννόηση με τους βουλευτές έχουν από καιρό ολοκληρωθεί».

Ο πρώτος διαγκωνισμός ως προς την επιλογή των προσώπων σημειώθηκε στο εσωτερικό του υπουργείου. Η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ήταν υπέρμαχος της τοποθέτησης νέων προσώπων, τα οποία να μην είχαν θητεύσει σε παρόμοια θέση κατά το παρελθόν. «Η υπουργός θέλει πρόσωπα που να μην έχουν καμία επαφή -που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και συναλλαγή- με τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα νοσοκομεία εδώ και δεκαετίες», υπογραμμίζει κυβερνητική πηγή. Όμως λόγο στα της Θεσσαλονίκης διεκδίκησε και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με πολλά πρώην στελέχη του χώρου της υγείας επί διακυβέρνησης Σημίτη. Οι «γεννηματικοί» κατόρθωσαν τελικώς να παρεισφρήσουν και στη νέα κατάσταση, όχι όμως στο βαθμό στον οποίο επιδίωκαν.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ

Καρπός των πολύμηνων ζυμώσεων μεταξύ υπουργείου, Μεγάρου Μαξίμου και τοπικών βουλευτών ήταν ένας κλειστός κατάλογος προτεινόμενων προσώπων γύρω από τα οποία τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει στηθεί ένα ατελείωτο γαϊτανάκι. Σύμφωνα με τη διαμορφωθείσα πρόταση για επικεφαλής των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης προτείνονται οι εξής:

Ο πρώην βουλευτής Σερρών Άρης Μουσιώνης για το «Ιπποκράτειο», παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίες φαίνεται να κάμφθηκαν. Η γιατρός του «Ιπποκράτειου» Μαρίλη Πασακιώτου για το «Γ. Γεννηματάς» ή το «Θεαγένειο». Ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κώστας Τσιτουρίδης για το «Παπανικολάου», ο οποίος φέρεται να έχει τη στήριξη της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου. Τη θέση αυτή εποφθαλμιούν πάντως και άλλοι, καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης.

Από την πλευρά των «γεννηματικών» προωθούνται: ο Θράσος Βεντούρης για το «ΑΧΕΠΑ», ο οποίος παλιότερα είχε θητεύσει στο «Ιπποκράτειο». Διακριτική παρέμβαση υπέρ του κ. Βεντούρη φέρεται να έκανε προς την κυρία Ξενογιαννακοπούλου και ο πρώην υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης. Ο Γιώργος Καλτσίδης, ο οποίος επιθυμεί το «Θεαγένειο», ενώ είχε θητεύσει παλιότερα σε «Άγιο Παύλο» και «ΑΧΕΠΑ». Ο Δημήτρης Αυγολούπης για τον «Άγιο Παύλο», παλιότερα πρόεδρος στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, ο οποίος διατηρεί φιλική σχέση με τον Χρήστο Παπουτσή. Στο «Παπαγεωργίου», το οποίο λειτουργεί υπό διαφορετικό καθεστώς, παραμένει στη θέση του ο Γιώργος Χριστόπουλος.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΓΑΛΑΖΙΩΝ»

Σύμφωνα με άλλη πληροφορία, η οποία όμως δεν επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε διαψεύδεται από πλευράς υπουργείου, εξετάζεται και το ενδεχόμενο αξιοποίησης ενός ή δύο στελεχών, τα οποία διορίστηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή. Η συζήτηση αφορά το νυν πρόεδρο του «ΑΧΕΠΑ» Δημήτρη Γάκη και τον πρώην επικεφαλής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωακείμ Σιγάλα, αν και ο τελευταίος είχε αξιοποιηθεί σε θέση διοικητή νοσοκομείου και επί κυβερνήσεων Σημίτη.

Κυβερνητική πηγή έλεγε χθες πως «το θέμα των επικεφαλής των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης θα λήξει εντός της εβδομάδας». Σύμφωνα με την ίδια πηγή για το θέμα αυτό πρόκειται να γίνει σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή και στελεχών του κλάδου από τη Θεσσαλονίκη.

Κλείνουν λογαριασμούς στο «Παπανικολάου»
Ελλείψει νέων διοικήσεων αλλά με δεδομένη και την αδράνεια εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, το πάρτι με τις προμήθειες στα νοσοκομεία συνεχίζεται. Ενδεικτικό είναι αυτό που συμβαίνει στο «Παπανικολάου». Εκεί η απερχόμενη διοίκηση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει στην πληρωμή προμηθειών ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς καμία προηγούμενη διαπραγμάτευση με στόχο τη μείωση της τιμής. Με το επιχείρημα ότι το υπουργείο δεν απάντησε ποτέ στο ερώτημα που υπεβλήθη εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου στις 17 Ιανουαρίου σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την εξόφληση των προμηθευτών, η διοίκηση του «Παπανικολάου» αποφάσισε να προχωρήσει στην εξόφλησή τους. Αρμόδια κυβερνητική πηγή χαρακτήριζε χθες την απόφαση «βεβιασμένη και απαράδεκτη», υπογραμμίζοντας ότι «μία διοίκηση που μετρά μέρες δεν είναι δυνατόν να προχωρεί σε τέτοιες κινήσεις». Η ίδια πηγή εξηγούσε ότι για τα χρέη έως το Σεπτέμβριο του 2009, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές με στόχο τη μείωση του ποσού τουλάχιστον κατά 20%. «Δεν είναι δυνατόν για μεταγενέστερα χρέη να μη γίνεται καμία διαπραγμάτευση», σημειώνει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι η κατεύθυνση που έχει δοθεί στις νέες διοικήσεις είναι μείωση του κόστους τουλάχιστον κατά 20%.

Μία νύχτα εφημερίας στο Ιπποκράτειο

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα μπαίνουμε στο τμήμα εκτάκτων περιστατικών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Στο γκισέ των πληροφοριών, υπάρχει μεγάλο πανό, με ασπρόμαυρα γράμματα: Οι γιατροί και το προσωπικό ζητούν την κατανόηση  του κοινού, ενημερώνοντας πως εκτελούν την εφημερία σε εθελοντική βάση. Στα καθίσματα αναμονής, περίπου 100 άτομα, ασθενείς και συνοδοί.

Για να αποφευχθούν εντάσεις, αριστερά της εισόδου βρίσκεται μηχάνημα για χαρτάκια προτεραιότητας, ανάλογο με αυτά τραπεζών και άλλων υπηρεσιών. Όμως είναι σαφές πως απόλυτη προτεραιότητα έχουν τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Υπάλληλος εταιρείας security βοηθά να τηρείται η σειρά, αλλά κυρίως, επιδεικνύοντας υπογραμμισμένη ευγένεια, να διατηρούνται χαμηλοί οι τόνοι των ανυπόμονων.

Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το γκισέ για τη διαλογή των ασθενών. Ένας γιατρός παίρνει σύντομο ιστορικό, βοηθός μετρά πίεση ή χορηγεί οξυγόνο σε όποιον ασθενή το χρειάζεται και κατόπιν δίνονται παραπεμπτικά για περαιτέρω εξετάσεις.

ΜΕΛΟΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ

Ο δικός μας ασθενής αντιμετωπίστηκε σχεδόν άμεσα.  Στο μεσοδιάστημα βγήκα στο προαύλιο (ντροπή μου, ναι, για τσιγάρο). Λίγο πιο πέρα βρισκόταν σταθμευμένο ασθενοφόρο. Χωρίς να το συνειδητοποιήσω, έγινα ωτακουστής. Μέλος του πληρώματος επανέλαβε δύο, τρεις φορές σε ασθενή που επέμενε να δώσει φιλοδώρημα “να είστε καλά, σας ευχαριστώ, αλλά δεν θέλω τίποτα. Τη δουλειά μου κάνω. Πληρώνομαι από τη δουλειά μου, κρατήστε τα χρήματά σας”. Κοίταξα γύρω, καχύποπτη μήπως υπήρχε κάποιος άλλος… Δεν υπήρχε κανείς κι εγώ δεν βρισκόμουν στο οπτικό πεδίο του υπαλλήλου. Χάρηκα παράδοξα πολύ.

ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΦΟΡΕΙΟ

Γύρω στη 1.30 μπήκε ένα ζευγάρι. Η κυρία δήλωσε προσφάτως εγχειρισμένη και είχε έρθει, γιατί ανέβασε πίεση. Οι γιατροί προέβησαν αμέσως σε μέτρηση, αλλά η πίεσή της ήταν κανονική. Της έδωσαν παραπεμπτικό, ζητώντας της να περιμένει. Άρχισε να φωνάζει. Και στους γιατρούς και στο σύζυγό της. Εκείνος περιφερόταν από τις πληροφορίες στην υπάλληλο security, επαναλαμβάνοντας πως η σύζυγός του δεν μπορούσε να καθίσει  και ζητούσε να περάσει στον αρμόδιο γιατρό κατ’ εξαίρεση. Ο γιατρός, επειδή υπήρχαν πιο επείγοντα περιστατικά, πρότεινε να χρησιμοποιήσει η ασθενής ένα από τα παρακείμενα φορεία. Εκείνη συνέχισε να φωνάζει, ενώ στο σκηνικό προστέθηκε και ένας συγγενής τους. Επειδή μιλούσαν σπαστά ελληνικά, ανάμικτα με μία ξένη γλώσσα, νομίζοντας πως δεν είχαν καταλάβει, τους πλησίασα και δείχνοντας το φορείο είπα: “Ελάτε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε”. Εισέπραξα… πληρωμένη απάντηση από το συγγενή. “Δεν χρειαζόμαστε… δικεόρο, θέλουμε να μπει τώρα”.

Λίγη ώρα αργότερα συνοδός διαμαρτυρόταν σε σχετικά ήπιους τόνους γιατί δεν έκαναν αμέσως “εισαγωγή” στην κυρία που συνόδευε. Η ίδια είχε… διαγνώσει πως το πρόβλημα ήταν καρδιολογικό, αλλά βιαζόταν και να φύγει. “Είμαι γειτόνισσα, δουλεύω τα ξημερώματα σε λαϊκή”. Καλόπιασμα με καταφερτζίδικο ύφος στο γιατρό, μετά τον λοιδορούσε. “Τι γιατρός είναι αυτός;  Γεμίσαμε ειδικευόμενους. Θέλω να τη δει κανονικός γιατρός”. Προχώρησε στο γκισέ πληροφοριών. “Θα ανέβω στην πτέρυγα επάνω.  Δεν φεύγω από δω, αν δεν κάνετε εισαγωγή”. Τα “επιχειρήματα” εκτοξεύονταν σε όποιον φορούσε μπλούζα ή στολή. Κάποια στιγμή πλησίασε κύριο με ιατρική μπλούζα. Δεν ξέρω τι της απάντησε, αλλά δυσανασχέτησε και πάλι. “Ρώσοι γιατροί σε ελληνικά νοσοκομεία”, “Κανένας έλληνας γιατρός υπάρχει;”, “Στη Ρωσία βρισκόμαστε;”. Από τα καθίσματα πετάχτηκε εξοργισμένος ένας κύριος. «Ρώσοι και Ρώσοι. Χαϊβάν! Εμένα σην Ρουσίαν Έλληναν ελεγάνεμε».

ΟΙ «ΜΑΓΚΙΟΡΕΣ»

Για λίγο τα πράγματα κύλησαν με τη συνήθη ρουτίνα που περιμένει κανείς σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο. Στους διαδρόμους πηγαινοέρχονται βιαστικά νεαρές τσιγγάνες με μωρά στην αγκαλιά. Ξαφνικά ακούγονται πάλι φωνές. Κυρία, συνοδός νεαράς ξανθιάς με μαύρη ρίζα η οποία φορούσε επίδεσμο στο χέρι, έβριζε ηχηρά. “Μα…κες. Κάτι μας είπαν. Ή τ… δα ή φλεγμονή. Ανίκανοι,  δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν φεύγω χωρίς διάγνωση. Τι θα πει δεν πληρώνονται; Να φύγουν, αν δεν ξέρουν τη δουλειά τους. Εγώ τους πληρώνω”… Νεαρός προσπαθούσε μάταια να την ηρεμήσει: “Φτάνει, ρεζίλι γίναμε”. Έλαβε απάντηση, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “δεν με νοιάζει”. Η νεαρά υποστήριζε πως γιατρός την είχε βρίσει. Το συγκεκριμένο τροπάρι κράτησε περίπου μισή ώρα με εμβόλιμα σεγόντα από την “γειτόνισσα”. Ύφος απελπισμένης, σιωπηλής ενόχλησης από ασθενείς που υπέφεραν, περιμένοντας τη σειρά τους.

ΨΙΘΥΡΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Κάποια στιγμή ήρθε η σειρά του δικού μας ασθενούς να εξεταστεί. Καρδιογράφημα, ακτινογραφία, άλλες εξετάσεις… Απαιτείτο δίωρη αναμονή για τα αποτελέσματα. Μία γιατρός στο συγκεκριμένο ιατρείο δείχνει εξαντλημένη. Ο δεύτερος απαντά σε ερωτήσεις μας ευγενικά, αλλά ωσάν να απευθύνεται σε νήπια. Όχι, δεν μπορεί να πάει ο ασθενής στο αυτοκίνητο να ξαπλώσει, στο επόμενο δίωρο. Διερωτώμαι αν ήταν τόσο εξοργιστικό το ερώτημα.

Στο σκοτεινό προαύλιο (ναι, για ακόμη ένα τσιγάρο) σαν ψίθυρος η φωνή της Αρβανιτάκη, “όχι δε μιλώ για μια νύχτα εγώ”, ακούγεται από παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Ένας άνδρας καπνίζει, καθισμένος σε παγκάκι. Δίπλα του μία όμορφη νεαρή γυναίκα δείχνει να παραπατάει. Γυρίζει στο πλάι, είχε τεράστια κοιλιά. Μάλλον της είχαν πει να περπατήσει, για να “κατέβει” το παιδί. Πάνω κάτω, πιάσιμο μέσης, αναπνοές, κάνα πεντάλεπτο. Μετά γύρισε και είπε κάτι στον άνδρα, προχώρησαν προς την είσοδο της Μαιευτικής. “Μ’ έναν πόνο”, ευχήθηκα νοερά. Πέταξα το τσιγάρο, αρωματισμένο μαντηλάκι, μαστίχα Χίου, ξανά στα καθίσματα αναμονής. Ευτυχώς μόνο μέχρι τις 5 το πρωί.

ΡΕΝΑ ΑΚΡΙΤΙΔΟΥ