Επτά προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ένα πόρισμα για την αναδιάρθρωση του μνημονίου στο χώρο της υγείας θα πρέπει να παραδώσει μέχρι το καλοκαίρι η Επιτροπή Σοφών, ή αλλιώς η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών της υγείας, που συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τρίτη, στο υπουργείο Υγείας, υπό την προεδρία του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο LSE και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μόσσιαλου.
Η επιτροπή των 11 εμπειρογνωμόνων έχει δώσει «ραντεβού» με την τρόικα για την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα των έως τώρα δράσεων του υπουργείου Υγείας για την περιστολή των δαπανών.
Τι είπε ο Ηλάις Μόσιαλος
Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος περιέγραψε με μελανά χρώματα της εικόνα της χώρας μας σε ότι αφορά την υγεία:
είμαστε στην 2
η
χειρότερη θέση από πλευράς διαχείριση των πόρων για την υγεία μετά την Ιρλανδία, είμαστε στην 6
η
θέση παγκοσμίως σε επίπεδο δαπανών υγείας του ΑΕΠ με το 10% να δαπανάται για την υγεία, το προσδόκιμο επιβίωσης από την 4
η
θέση που ήμασταν πριν 20 χρόνια, πέρυσι κατεβήκαμε στη 14
η
Σε αυτό το διάστημα οι δαπάνες υγείας αυξήθηκαν κατά 30% αλλά κατρακυλήσαμε 10 θέσεις σε ότι αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης.
Επιπλέον έχουμε, είπε, 25.000 γιατρούς για 35.000 κλίνες του ΕΣΥ, συνολικά 70.000 γιατρούς, αλλά πολλές περιοχέςτης χώρας είναι υποστελεχωμένες σε ιατρικό προσωπικό.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η επιτροπή δε δέχεται εντολές από κανένα, έχει συμβουλευτικό ρόλο δίπλα στο υπουργείο Υγείας και την τρόικα. Η ευρωπαϊκή επιτροπή και η τρόικα, είπε, έχουν συμφωνήσει στη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων για την αναθεώρηση των μέτρων αλλά με τα ίδια αποτελέσματα Μάλιστα, ανέφερε, η τρόικα χαρακτηρίζει την επιτροπή αυτή ως «ομάδα κρούσης» και την έχει αποδεχτεί λόγω και της παρουσίας του Ηλία Μόσιαλου.
Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας
Η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών της υγείας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποχρεούται:
–το Μάρτιο του 2011 να παραδώσει ένα πόρισμα με την αρχική αξιολόγηση των δράσεων σε πολιτικές που έχουν μέχρι τότε εφαρμοστεί και προτείνει βελτιωτικές κινήσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο
–στο τέλος του Μαΐου του 2011 να παραδώσει το τελικό της πόρισμα στο οποίο θα αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή ενώ θα παρουσιάζει προτάσεις στα ακόλουθα θέματα:
1. Ενοποιημένη διακυβέρνηση του συστήματος υγείας
2. Χρηματοδότηση του συστήματος υγείας: άντληση εσόδων, συλλογή οφειλών και ορθολογική διαχείριση των υπαρχόντων κεφαλαίων των Ασφαλιστικών Οργανισμών
3. Εναρμόνιση των πακέτων υγείας για όλους τους δικαιούχους όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών
4. Παροχή υπηρεσιών και κίνητρα στους παρόχους αυτών με στόχο:
• Την συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υγείας
• Την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ειδικών ιατρών και νοσοκομειακής περίθαλψης
• Την αποτελεσματικότητα των νοσοκομειακών υπηρεσιών
• Την φαρμακευτική κατανάλωση
• Τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
5. Προτεραιότητες στο χώρο της Δημόσιας Υγείας με στόχο την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών
6. Συλλογή δεδομένων και αξιολόγηση των τεχνολογιών της υγείας
7. Μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών
Το πόρισμα των ειδικών της υγείας θα περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους στους προηγούμενους τομείς με απώτερο σκοπό να συνεισφέρει στη διατήρηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία σε ποσοστό του Α.Ε.Π. μικρότερο του 6% ετησίως.