70 άνθρωποι νοσηλεύονται εφ΄ όρου ζωής

ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ»

ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που βαρύνονται με εγκλήματα για τα οποία διαπιστώθηκε ότι είχαν το «ακαταλόγιστο» νοσηλεύονται, με βάση το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα, στο Δαφνί- εφ΄ όρου ζωής! Πριν από τους σεισμούς του ΄99 οι άνθρωποι αυτοί κρατούνταν σε εδικό κτίριο, υπό απάνθρωπες συνθήκες, «σε μια κόλαση» όπως περιγράφει ο ψυχίατρος Θ. Μεγαλοοικονόμου. Μετά την ανέγερση των νέων κτιρίων, κατανεμήθηκαν στα 9 τμήματα οξέων περιστατικών- 8 «ακαταλόγιστοι» περίπου σε κάθε τμήμα.

Το πρόβλημα των «ακαταλόγιστων εγκληματιών» είναι ότι εκτίουν ουσιαστικά ποινή στο ψυχιατρείο χωρίς χρονικό όριο. Η εντολή του εγκλεισμού τους δεν αποσαφηνίζει ποτέ για πόσο. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί απ΄ αυτούς να πεθαίνουν στο ψυχιατρείο.

«Πηγαίνουμε συχνά σε δικαστήρια με θετική γνωμάτευση για να αποδώσουμε και πάλι την ελευθερία σε κάποιους ψυχικά πάσχοντες του άρθρου 69, αλλά σπανίως οι δικαστές αναλαμβάνουν την ευθύνη. Μας ζητάνε να ξαναπάμε μια άλλη φορά» λέει η κ. Νεφέλη Κατσάνου, νευρολόγος- ψυχίατρος, διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΨΝΑ.