Αλλα 210 περιστατικά της «νέας γρίπης» καταγράφτηκαν την τελευταία βδομάδα για να ανεβάσουν τα «εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα» στην Ελλάδα σε 730, σύμφωνα με τη χτεσινή έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Τα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα «δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ασθενών, με δεδομένο ότι οι εκδηλώσεις της “νέας γρίπης” είναι ήπιες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, η εξάπλωση του ιού γίνεται με ταχύ ρυθμό και η σύσταση που ισχύει στην παρούσα φάση της “προστασίας των ασθενών” είναι να λαμβάνεται φαρυγγικό δείγμα από επιλεγμένα περιστατικά», όπως σημειώνει και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας ενημέρωσης είναι ότι – σε σχέση με πριν από μια βδομάδα – τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα με άγνωστο τρόπο μόλυνσης. Ετσι έφτασαν σε 181 απο 66 που ήταν πριν μια βδομάδα.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι επισημάνσεις για ενίσχυση του Δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ώστε να καταλήγουν στα νοσοκομεία εκείνα τα περιστατικά, που έχουν ανάγκη αυτής της αντιμετώπισης. Μια τέτοια πλευρά υπογράμμισαν χτες οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), σε συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ως ενίσχυση της ΠΦΥ, πρότειναν την ενεργοποίηση – πιθανώς και σε 24ωρη βάση – των υγειονομικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών, και πρωτίστως του ΙΚΑ, καθώς και τη συμμετοχή των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Επίσης οι νοσοκομειακοί γιατροί ζήτησαν την ξεχωριστή νοσηλεία των βαριών περιστατικών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ώστε να περιοριστεί η διασπορά.
Πάντως, το ενδεχόμενο για τη μετατροπή παθολογικών κλινών σε κλίνες για Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) – ώστε να αποτελέσουν και το φίλτρο προς τις ΜΕΘ – μελετά και το υπουργείο Υγείας.
Σοβαρή, αλλά ελεγχόμενη παραμένει η κατάσταση της 16χρονης Βρετανίδας, η οποία νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Παίδων Πεντέλης με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια. Κρίσιμη, αλλά σταθερή είναι η κατάσταση του 42χρονου, ο οποίος μπήκε προχθές στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης με πνευμονία, εξαιτίας της καθυστέρησης να επιβεβαιωθεί εάν είναι περιστατικό «νέας γρίπης».
Κρίσιμη, τέλος, παραμένει και η κατάσταση του 33χρονου άντρα που νοσηλεύεται από τις αρχές της περασμένης βδομάδας στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης. Οι θεράποντες γιατροί του περιμένουν ακόμη ο ασθενής να ξεπεράσει τη νεφρική ανεπάρκεια, που τον ταλαιπωρεί για μέρες.
Ανάμεσα στα εργαστηριακώς βεβαιωμένα κρούσματα είναι και δύο στρατιώτες.
Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΓΕΣ, ο πρώτος νοσηλεύεται από 23 Ιούλη, αρχικά στο αναρρωτήριο της μονάδας του και στη συνέχεια στο ΓΚΝ ΚΩ και μετά στο αναρρωτήριο. Ο δεύτερος νοσηλεύεται από 25 Ιούλη στο ΓΝΚ Κω και χθες εξήλθε για νοσηλεία στο αναρρωτήριο. Οι στρατιώτες νοσηλεύονται απομονωμένοι από τις υπόλοιπους οπλίτες. Και τα δύο κρούσματα, σύμφωνα με το ΓΕΣ, είναι ήπιας μορφής και δεν εμπνέουν ανησυχία, ενώ λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με οδηγίες ΔΥΓ και ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα παραπάνω κρούσματα είναι τα πρώτα μέχρι τώρα γνωστά, που αφορούν στρατιώτες. Εχουν επίσης καταγραφεί τρία ακόμα κρούσματα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων που αφορούν μόνιμο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού. Συνολικά, δηλαδή, έχουν καταγραφεί στις Ενοπλες Δυνάμεις πέντε κρούσματα.
Να ενταχθούν στις πρώτες ομάδες εμβολιασμού οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών, ζητά, με επιστολή του προς τον Δημ. Αβραμόπουλο, ο υπουργός Μεταφορών – Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Οπως αναφέρεται στην επιστολή, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, όπως και αριθμός υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών – Επικοινωνιών, λόγω της φύσης εργασίας τους, έρχονται καθημερινά σε πολύωρη επαφή με εκατοντάδες πολίτες, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της αλληλομετάδοσης των ιών να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.