Αλυτα παραμένουν χρόνια αιτήματα εξαιτίας της απροθυμίας της κυβέρνησης να δώσει λύσεις. Ποσά από 2.600 μέχρι 50.000 ευρώ διεκδικούν οι ασφαλισμένοι
Σε ένα απέραντο δικαστήριο τείνει να μετατραπεί η χώρα, καθώς η απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει λύση σε μια σειρά ανοιχτών θεμάτων έχει ως αποτέλεσμα πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα να ψάχνουν το δίκιο τους στα δικαστήρια.
«Λάδι στη φωτιά» έριξε η τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση (νόμος 3655/08), καθώς τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να απαντήσουν με προσφυγές τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το θέμα της περιουσίας των Ταμείων!
Είναι σαφές πως σε μια σειρά καυτών θεμάτων η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει πολύτιμο χρόνο, καθώς δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια για να δώσει λύση στα μακροχρόνια αιτήματα των εργαζομένων. Εκτιμάται πως οι ασφαλισμένοι που έχουν ήδη στραφεί στη Δικαιοσύνη διεκδικούν από 2.600 μέχρι και 50.000 ευρώ.
Νέα εμπλοκή
Ενδεικτικό της απροθυμίας της κυβέρνησης να δώσει λύση στα χρόνια αιτήματα των ασφαλισμένων είναι η νέα εμπλοκή που παρατηρείται στην καταβολή των αναδρομικών του εφάπαξ (μετά την άρση του πλαφόν).
Υπολογίζεται πως έως και 50.000 άτομα θα αναγκαστούν να συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα για να μπορέσουν να εισπράξουν τα αναδρομικά, που δικαιούνται.
Εννιά είναι τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που παραμένουν ανοιχτά και από ό,τι φαίνεται θα κριθούν στα δικαστήρια. Σε ορισμένα από αυτά τα θέματα υπάρχει «αισιοδοξία» πως σύντομα θα βγει οριστική απόφαση, ενώ σε κάποια άλλα -αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει- χρειάζονται έως και πέντε χρόνια για να λήξει ο δικαστικός αγώνας.
ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Οικογενειακό επίδομα, αναδρομικά 5ετίας και εφάπαξ
Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα τις κυριότερες διεκδικήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που έχουν πάρει τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη:
1. Καταβολή του οικογενειακού επιδόματος από το ΙΚΑ και στους δύο συζύγους. Το Ιδρυμα καταβάλλει το οικογενειακό επίδομα -δηλαδή το επίδομα γάμου ή τέκνων- μόνο στον ένα σύζυγο όταν ο άλλος εργάζεται ή έχει πάρει σύνταξη.
Υπολογίζεται πως περίπου 300.000 συνταξιούχοι ζητούν να αλλάξει η επίμαχη διάταξη, διεκδικώντας ποσά από 2.600 έως και 26.600 ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως κάθε χρόνος που περνά χάνονται χρήματα δώδεκα μηνών, καθώς τα αναδρομικά καταβάλλονται μόνο για μία πενταετία.
Οι μόνοι που μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά πλέον της πενταετίας είναι όσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή όσοι έχουν υποβάλει αίτηση διακοπής της παραγραφής. Σε περίπτωση που τελικά δικαιωθούν θα εισπράξουν χρήματα από τη στιγμή που κατέθεσαν την προσφυγή ή την αίτηση στο Ταμείο.
2. Καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους από άλλα Ταμεία. Η όποια ρύθμιση για το ΙΚΑ αναμένεται να αποτελέσει μοντέλο και για άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Στο… περίμενε είναι 100.000 συνταξιούχοι, που διεκδικούν μέχρι και 30.000 ευρώ για την πενταετία.
3. Καταβολή οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΓΑ ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Τα οικονομικά κριτήρια έχουν καταργηθεί από το 2001, ωστόσο 50.000 άτομα διεκδικούν αναδρομικά για την περίοδο 1997- 2001 (οπότε υπήρχαν τα κριτήρια). Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι ζητούν από 8.000 έως και 20.000 ευρώ.
4. Ενσωμάτωση της ΑΤΑ στις συντάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το θέμα αφορά 120.000 άτομα, που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 από τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι φιλοδοξούν να εισπράξουν από 4.000 έως 28.000 ευρώ για το συγκεκριμένο διάστημα.
5. Καταβολή του ειδικού επιδόματος (δηλαδή του επιδόματος των 176 ευρώ) σε όλο τον δημόσιο τομέα. Περίπου 300.000 άτομα -κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι σε κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων, εκπαιδευτικοί, προσωπικό των δήμων και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία- ζητούν την καταβολή του επιδόματος.
Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι προσέφυγαν νωρίς στη Δικαιοσύνη διεκδικούν αναδρομικά από το 2001, ενώ οι υπόλοιποι φιλοδοξούν να εισπράξουν τα χρήματα για τα τελευταία τρία χρόνια. Το ποσό που διεκδικούν για την τριετία είναι 6.336 ευρώ.
6. Χορήγηση του επιδόματος «διώρου» στα νοσοκομεία. Το σχετικό αίτημα αφορά 70.000 άτομα, που διεκδικούν το επίδομα, συν αναδρομικά τριετίας.
Το ποσό που αισιοδοξούν να εισπράξουν για την τριετία είναι περίπου 7.200 ευρώ. Η διεκδίκηση προβλέπεται μακροχρόνια, ωστόσο οι πρώτες αποφάσεις δικαιώνουν ασφαλισμένους.
7. Χορήγηση σύνταξης χηρείας όταν και οι δύο σύζυγοι εργάζονται στο Δημόσιο. Στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο προβλέπεται η χορήγηση του 25% της δεύτερης σύνταξης, ενώ μέχρι τότε ο ασφαλισμένος έπρεπε να διαλέξει μία από τις δύο.
Ωστόσο, οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως σε άλλα Ταμεία το ποσοστό της δεύτερης σύνταξης που καταβάλλεται κυμαίνεται από 50% έως και 70% και επομένως θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω στο δημόσιο. Το θέμα αφορά περίπου 65.000 δημοσίους υπαλλήλους, που κατά μέσο όρο διεκδικούν 25.000 ευρώ.
8. Διεκδίκηση αναδρομικών πενταετίας στο Δημόσιο. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν το δημόσιο να καταβάλει αναδρομικά πενταετίας, όπως συμβαίνει και στα ασφαλιστικά ταμεία (σήμερα είναι τριετία). Μάλιστα έπειτα από ανάλογη απόφαση του μισθοδικείου για τους δικαστικούς, πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν να υπάρξει παρέμβαση στο θέμα αυτό.
9. Καταβολή των αναδρομικών του εφάπαξ. Παρά την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, το υπουργείο Απασχόλησης στερεί από χιλιάδες συνταξιούχους τα αναδρομικά. Συγκεκριμένα, δίνεται το δικαίωμα να πάρουν πλήρες εφάπαξ μόνο όσοι αποχώρησαν μετά τις 16 Απριλίου 2007 (ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Δικαστηρίου) και όσοι υπέβαλαν σχετικές αγωγές στα δικαστήρια.
Ουσιαστικά αποκλείονται από την επιστροφή του εφάπαξ τουλάχιστον 100.00 συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίοι πήραν «λειψό» εφάπαξ (τουλάχιστον 30.000 με 50.000 ευρώ) εξαιτίας του νόμου Σιούφα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ