«Σαν καραμέλες» καταναλώνουν τα αντιβιοτικά οι κάτοικοι στη χώρα μας, η οποία κατέχει μετά την Κύπρο τη δεύτερη θέση στη χρήση τους! Σχετική έρευνα έδειξε ότι το 50% των Ελλήνων έχουν καταναλώσει κάποιο αντιβιοτικό τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ το 20% έως 40% των μητέρων χορηγούν στα παιδιά τους αντιβιοτικά, χωρίς τη συμβουλή παιδιάτρου.
Το αποτέλεσμα της κατάχρησης των αντιβιοτικών είναι ότι χάνουν την ισχύ τους, καθώς τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά σε αυτά λόγω συχνής χρήσης και δυστυχώς το τελευταίο αντιβιοτικό ανακαλύφθηκε το 1990 και δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον να βρίσκεται νέο.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες σε συνέντευξη Τύπου η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά σπρώχνει υγειονομικά την ανθρωπότητα στην εποχή πριν από την ανακάλυψη της πενικιλίνης από τον Φλέμιγκ».
Το ανησυχητικό είναι ότι σε σχέση με το 2008 παρατηρείται διπλασιασμός στα ποσοστά χρήσης τους, όπως έδειξε έρευνα που έγινε στο νοσοκομείο «Αττικόν». Σύμφωνα με την έρευνα, το 2008 ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες είχε δηλώσει ότι είχε καταναλώσει κάποιο αντιβιοτικό τους τελευταίους μήνες, ποσοστό το οποίο έφτασε στο 50% ύστερα από δύο χρόνια…
Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις (90%) τα αντιβιοτικά χορηγήθηκαν σε ανθρώπους με συμπτώματα ιώσεων (πυρετός, πονόλαιμος, βήχας), στις οποίες δεν έχουν καμία δράση. Ανησυχητικό είναι και το ότι το 35% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα έπαιρναν αντιβιοτικό και για τη νέα γρίπη, την οποία δεν μπορεί στην πραγματικότητα να καταπολεμήσει αφού πρόκειται για ιό και όχι για μικρόβιο.
Επίσης, η έρευνα έδειξε πως το 75% των αντιβιοτικών που καταναλώνονται εκτός νοσοκομείων, χορηγούνται σε άτομα με λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες και βρογχίτιδες.
Δυστυχώς εννέα στις δέκα φορές, η χορήγησή τους γίνεται από γιατρούς, οι οποίοι δηλώνουν ότι δέχονται συχνά πιέσεις από τους ασθενείς.
Η κατάχρηση αντιβιοτικών φαίνεται ότι αρχίζει και από την παιδική ηλικία, καθώς το 20-40% των μητέρων χορηγούν στα παιδιά τους αντιβιοτικά, χωρίς τη συμβουλή παιδιάτρου, ενώ το 50% δήλωσαν πως έχουν αντιβιοτικά στο σπίτι.
Στη Γαλλία πάντως, που κάποτε κατείχε την πρώτη θέση, όπως ανέφερε η κ. Γιαμαρέλλου, η εκστρατεία ενημέρωσης πέτυχε σημαντική μείωση, που συνοδεύτηκε από κάμψη της αντοχής των μικροβίων.
Επίσης, πρόσθεσε πως οι εξωνοσοκομειακοί γιατροί μπορούν να περιορίσουν τη χορήγηση των αντιμικροβιακών φαρμάκων, κάνοντας στους ασθενείς τους εξέταση για στρεπτόκοκκο. Το 72,2% των παιδιάτρων βασίζονταν μόνο σε κλινική εξέταση και μόλις το 28,2% έκαναν το ειδικό τεστ, πριν προχωρήσουν σε χορήγηση, όπως έδειξε η έρευνα του νοσοκομείου. *