Αυξήσεις«φωτιά» σε ποτά,τσιγάρα και «ψαλίδι» 10% στα επιδόματα

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Στα ύψη θα φτάσουν οι λιανικές τιμές των τσιγάρων και των ποτών, μετά τη νέα αύξηση της φορολογίας έως 500 εκατ. ευρώ, που αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ ποσό ύψους 500-600 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στους υψηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους η μείωση των επιδομάτων κατά 10%.

Αυτά θα προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που καταρτίζει η κυβέρνηση με τη συνέργεια και εποπτεία κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που καταφτάνουν αύριο στην Αθήνα.

Ο νέος στόχος του ΠΣΑ προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ από 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξευρεθεί ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών:

– Τα 500 – 600 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την περικοπή κατά 10% των επιδομάτων των δημόσιων υπαλλήλων.

– Τα υπόλοιπα 400 – 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση κατά 20% της φορολογίας των ποτών και τσιγάρων. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή είναι υψηλότερη εκείνης που προέβλεπε ο προϋπολογισμός (κατά 10% ή 250 εκατ. ευρώ) και θα αποδώσει, πέραν των 250 εκατ. ευρώ, άλλα 400-500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των τσιγάρων θα αυξηθούν έως και 1 ευρώ το πακέτο και των ποτών έως και 2 ευρώ η φιάλη, στο πλαίσιο και της διαδικασίας σύγκλισης της φορολογίας με το μέσο όρο της ΕΕ.

Τα «φρουτάκια»

Παράλληλα, για την τόνωση των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει και άλλα μέτρα, όπως η επαναφορά των «τεχνικών παιγνίων» υπό την πίεση της Κομισιόν.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα καταθέσει σχέδιο νόμου με το οποίο θα επανέρχονται τα τεχνικά παίγνια, για να σταματήσει η χώρα μας να πληρώνει καθημερινά στην κοινότητα 31.000 ευρώ, λόγω του προστίμου που της έχει επιβληθεί για μη συμμόρφωση στις σχετικές κοινοτικές οδηγίες. Επίσης θα ανοίξει ο φάκελος και των τυχερών παιχνιδιών («φρουτάκια»), προκειμένου -ύστερα από διάλογο- να αποφασιστεί εάν τελικά θα υιοθετηθούν και στη χώρα μας. Κίνηση που φυσικά θα αλλάξει όλο το τοπίο, όσον αφορά το καθεστώς λειτουργίας και στην Ελλάδα των τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει και στη φορολόγησή τους, από την οποία θα προκύψουν σημαντικά έσοδα.

Αποδείξεις

Μεγάλες προσδοκίες για την αύξηση των κρατικών εσόδων του 2010 τρέφει η κυβέρνηση από την επαναφορά των αποδείξεων.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε χτες ότι θα ισχύσουν όλες οι αποδείξεις με εξαίρεση μόνο τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και όσες αποδείξεις αφορούν αγορές αγαθών που αποτελούν τεκμήρια, όπως η αγορά αυτοκινήτων. Επίσης διευκρίνισε ότι οι φορολογούμενοι δε θα τις στέλνουν όλες στην εφορία, αλλά θα καταγράφουν σε ένα έντυπο τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε απόδειξη: τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ του εκδότη, την ημερομηνία αγοράς και την αξία του προϊόντος ή παροχής υπηρεσιών.

Τα στοιχεία μπορούν μέσω των διασταυρώσεων να ελεγχθούν και να εξακριβωθεί η ορθότητα της απόδειξης. Σε ό,τι αφορά τους κλάδους των επαγγελματιών ή των καταστημάτων που δεν υποχρεώνονται να εκδίδουν αποδείξεις, η ίδια πηγή τόνισε ότι οι ταμειακές μηχανές θα επιβληθούν σε όλους. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ταμειακές μηχανές παντού, όχι μόνο στις λαϊκές αγορές και στα ταξί αλλά ακόμη και στα περίπτερα», είπε σχετικά αρμόδιος παράγοντας.

Η εισοδηματική πολιτική

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική του 2010, η οποία θα προβλέπει αυξήσεις περίπου 1,5%, στους μισθούς έως 2.000 ευρώ και «πάγωμα» των αποδοχών για τους «υψηλόμισθους». Δεν έχει αποφασιστεί όμως, αν το όριο των 2.000 ευρώ, από το οποίο και πάνω θα «παγώσουν» οι αυξήσεις, αφορά βασικό μισθό ή συνολικές αποδοχές. Αν ληφθεί υπόψη ο βασικός μισθός, τότε το «πάγωμα» αφορά ελάχιστους υπαλλήλους, ενώ αν τα 2.000 ευρώ είναι οι συνολικές αποδοχές (με επιδόματα), τότε το «πάγωμα» αφορά σχεδόν την πλειοψηφία των δημόσιων υπαλλήλων.

Επίσης, θα προβλέπει μείωση κατά 10% των επιδομάτων που χορηγούνται στους δημόσιους υπαλλήλους, με εξαίρεση το οικογενειακό επίδομα και ενδεχομένως και άλλων επιδομάτων που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι η μείωση των επιδομάτων κατά 10% δε θα είναι ισόποση σε όλους, αλλά για τις χαμηλές αποδοχές η μείωση θα είναι χαμηλότερη και για όσους έχουν υψηλές τελικές αποδοχές, η περικοπή θα είναι υψηλότερη του 10%.