Ανώμαλη προσγείωση στο έλλειμμα – μαμούθ

Η κυβέρνηση οδηγείται σε σκληρά μέτρα. Γιώργος: «Το δημοσιονομικό απειλεί την εθνική κυριαρχία»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος gpapachristos@dolnet.gr
 

Σε άμεσα, σκληρά μέτρα οδηγείται η κυβέρνηση Παπανδρέου, λόγω του ασφυκτικού κλοιού στον οποίο έχουν θέσει την ελληνική οικονομία οι διεθνείς αγορές, οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με άξονα το δημοσιονομικό πρόβλημα.

Τα μέτρα αυτά, που θα αρχίσουν να γνωστοποιούνται από την προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την οικονομία, στοχεύουν να στείλουν πολλαπλά μήνυμα στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση θέτει ως εθνικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος και δεσμεύεται να το επιτύχει. Παράλληλα με τα μέτρα αυτά, που προοιωνίζονται σκληρά και προφανώς αντιλαϊκά, θα δοθεί η διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση «έχει απόλυτη και πλήρη αντίληψη της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία». Η άμεση λήψη των μέτρων αυτών, που ασφαλώς θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων, αλλά όπως θα τονιστεί «είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να γλιτώσει τα χειρότερα», είναι ενδεικτική της κρίσιμης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική στροφή στην οικονομία που έως τώρα χαρακτηριζόταν από τον όρο «ήπια προσαρμογή», έλαβε δραματική μορφή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε- και ενώ η συνεδρίαση μεταδιδόταν ζωντανά από την κρατική τηλεόραση- ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί για πρώτη φορά από το 1974 την εθνική κυριαρχία (…) η πατρίδα είναι στην εντατική». Επανέλαβε δε την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, που είχε πει «ή η χώρα θα αφανίσει το δημόσιο χρέος, ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα. Μόνο έτσι η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύσει να απολέσει κυριαρχικά της δικαιώματα».

Στο ΔΝΤ

Η αποστροφή του λόγου του κ. Παπανδρέου περί απειλής κατά της εθνικής κυριαρχίας που έδωσε τροφή σε πολλές ερμηνείες (διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται υπό εκβιασμό να αναθεωρήσει τη σκληρή στάση της στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και των Σκοπίων, με μοχλό την οικτρή κατάσταση της οικονομίας), διευκρινίστηκε από κυβερνητικές πηγές ότι αφορούσε την απειλή να περιέλθει η χώρα υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αναφορές αυτές όμως προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να χαρακτηρίζει από τη Βόννη αστειότητες τα περί απειλών της εθνικής μας κυριαρχίας και να προσθέτει ότι «τέτοιες δηλώσεις αποδυναμώνουν και τραυματίζουν τις θέσεις της χώρας μας σε όλα τα εθνικά μέτωπα».

Η κυβερνητική στροφή, που όπως προαναφέρθηκε είναι αποτέλεσμα των πολύπλευρων ασφυκτικών πιέσεων που έχουν ασκηθεί στη χώρα, στην ουσία θεωρείται «νίκη» του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος ήταν σε ευθεία αντίθεση με την άποψη περί «ήπιας προσαρμογής» που ακολουθούσε έως τώρα η κυβέρνηση και είχε ως αποτέλεσμα τη μη λήψη μέτρων- πλην όσων αναφέρονται στον προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει μείωση του ελλείμματος για το 2010 κατά 3,6%.

Έντονη διαφωνία

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική στροφή όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό, έρχεται την επομένη της «όχι ανέφελης» συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προχθές το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου. Για τη συνάντηση αυτή θρυλείται ότι υπήρξε έντονη διαφωνία των δυο ανδρών για το τι πρέπει να γίνει, αλλά κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν καθετί σχετικό.

Το θέμα σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ καταλόγισε βαριές ευθύνες στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι εγκληματικές πολιτικές της Ν.Δ. μάς έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή δύσκολη θέση. Η Ν.Δ.

εξέθεσε την Ελλάδα και την παρέδωσε με μειωμένη εθνική κυριαρχία. Τα ίδια έγιναν και το 1993, αν και λιγότερο δραματικά τότε (…) Αν η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε αμαχητί την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, εμείς δεν θα κάνουμε πίσω». Σημείωσε ακόμη ότι «στον προϋπολογισμό γίνονται τα πρώτα βήματα για την ανάταξη της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος, ενώ ανοίξαμε τον διάλογο για τις τομές στο φορολογικό, τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, τη διαφάνεια και το ασφαλιστικό». Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να προτείνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, και φαίνεται διατεθειμένος να θέσει κατά στους πολιτικούς αρχηγούς και το θέμα της οικονομίας.

 

Η Ευρώπη περιμένει τη λήψη άμεσων μέτρων

ΣΕ ΚΛΟΙΟ πιέσεων από τους εταίρους του στην Ένωση αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου κατά το περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα, καθώς οι Βρυξέλλες αδημονούν να πληροφορηθούν τι μέτρα προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το οξύτατο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Ανησυχίες

Παρά τη φαινομενική στήριξη που διατυπώνεται από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς παράγοντεςτον κ. Τρισέ και τον κ. Αλμούνια, κατά κύριο λόγο- η στήριξη αυτή συνοδεύεται συνεχώς από τον «όρο» ότι η Αθήνα θα λάβει «τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται». Επιπλέον, οι πιέσεις των αγορών και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα αρνητικά δημοσιεύματα στο σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου, έχουν δημιουργήσει ανησυχίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι το «ελληνικό πρόβλημα» μπορεί να επηρεάσει και άλλες χώρες του ευρώ, δημιουργώντας ένα μικρό ή μεγάλο «ντόμινο», καθώς η κρίση δεν έχει παρέλθει πλήρως. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι «υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε κανείς να περιμένει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στις 20 Ιανουαρίου – και μετά να αποφανθεί εάν η Ελλάδα κάνει ή δεν κάνει αυτό που πρέπει. Όμως, η συνεχής αναξιοπιστία της χώρας, με τα συνεχή της προγράμματα να μην τηρούνται, κάνει τις αγορές να προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει τα κατάλληλα μέτρα- κι έτσι πιέζουν εκ προοιμίου».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι αυτό που θα βοηθούσε θα ήταν η προαναγγελία κάποιων μέτρων- ή και η προσωπική δέσμευση του κ. Παπανδρέου σε μέτρα συγκεκριμένα- πριν από τον Ιανουάριο, ώστε να χαλαρώσει η πίεση κι ενδεχομένως να αποφευχθούν και νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Σημείωναν ακόμη ότι κάτι τέτοιο θα ήταν το λιγότερο εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αντλήσει απρόσκοπτα κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, όταν αρχίσει- στις αρχές του έτους κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου- να αναζητά τα 55 δισ. ευρώ που έχει προγραμματίσει να δανειστεί το 2010. «Διαφορετικά – έλεγαν- υπάρχει ενδεχόμενο το επιτόκιο δανεισμού (spread) να έχει φτάσει στις 300 μονάδες βάσης πριν καν έρθει η στιγμή να βγει η Ελλάδα να αναζητήσει δανεισμό».

Τι ζητούν

Πηγές της Επιτροπής- που δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την όποια αναστάτωση στην ευρωζώνη, ακριβώς τη στιγμή που οι χώρες εξέρχονται από την ύφεση και επιχειρείται περαιτέρω συντονισμός των οικονομικών πολιτικών για την «επόμενη ημέρα» της οικονομικής κρίσης- είναι αρκετά σαφείς όσον αφορά τα μέτρα στα οποία θα έπρεπε να δεσμευθεί από τώρα η ελληνική κυβέρνησηκαι φυσικά να φροντίσει για την υλοποίησή τους:

● Περιορισμό των δαπανών για τον δημόσιο τομέα κατά 2% του ΑΕΠ ετησίως, με ακριβή περιγραφή του τρόπου που αυτό θα γίνει (μείωση του μισθολογικού κόστους ή πάγωμα μισθών ή άλλος τρόπος).

● Συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αρχής γενομένης με την αρχή του «πέντε συνταξιοδοτούνται- ένας προσλαμβάνεται» από το 2010 αντί του 2011.

● Έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, με επίκεντρο το Ασφαλιστικό, χωρίς παραπομπή στις ελληνικές καλένδες, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλαγών σε ορίζοντα το πολύ πέντε ετών.

● Ταχύτατη ολοκλήρωση του φορολογικού, με άμεση διευκρίνιση του τρόπου διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και βελτίωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Προσωπικές προειδοποιήσεις στον ίδιο τον Πρωθυπουργό

ΔΕΝ ΗΤΑΝ τόσο η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της ελληνικής οικονομίας (spreads) ή το μπαράζ των δημοσιευμάτων στις μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και τα οικονομικά δίκτυα που ανησύχησαν τον κ. Παπανδρέου οδηγώντας στις χθεσινές δραματικές δηλώσεις για την οικονομία- προάγγελο νέων σκληρών μέτρων. Τον θορύβησαν κυρίως τα προσωπικά μηνύματα που πήρε ο Πρωθυπουργός τα τελευταία 24ωρα από έναν κύκλο προσωπικοτήτων και γνωριμιών που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Όλα τα μηνύματα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Και υπογράμμιζαν την έλλειψη εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς την Ελλάδα και την αδυναμία της νέας ελληνικής κυβέρνησης να εκπέμψει σαφές μήνυμα δραστικών περικοπών στα ελλείμματα λόγω της απόφασής της να μην υπάρξουν σκληρά μέτρα προς όλους, αλλά ήπια προσαρμογή που να μη θίγει τους μη έχοντες. Αυτή η προσωπική προειδοποίηση ώθησε τον κ. Παπανδρέου- λένε συνεργάτες του- να κάνει στροφή και να μιλήσει για το έλλειμμα που απειλεί την εθνική κυριαρχία. Μάλιστα πρόγευση της στροφής αυτής για πιο σκληρά μέτρα συντομότερα έδωσε- λένε οι ίδιες πηγές- κατά την προχθεσινή συνάντηση το Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωσταντίνου.