¶λμα κρουσμάτων με κλειστές Εντατικές

Από 150 «κλειδωμένες» κλίνες οι 95 μπορούν να λειτουργήσουν αμέσως, αφού λείπει μόνο προσωπικό- 4 νεκροί το Σαββατοκύριακο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Υγείας ώστε να ανοίξουν τα περίπου 150 κλειστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς παρατηρείται άλμα κρουσμάτων νέας γρίπης και μάλιστα πληθαίνουν τα βαριά περιστατικά. Μόνο το Σαββατοκύριακο τέσσερις άνθρωποι- μεταξύ των οποίων ένα 11χρονο κοριτσάκι και ένας 16χρονος- έχασαν τη ζωή τους από τη νέα γρίπη. Όλοι έπασχαν και από άλλο νόσημα.

Oι ασθενείς που εμφάνισαν επιπλοκές και νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι έφτασαν χθες τους 14- ανάμεσά τους και ένα αγοράκι επτάμισι ετών- γεγονός που κάνει τους εντατικολόγους να πιστεύουν πως οι ανάγκες για επιπλέον κρεβάτια στις Μονάδες θα αυξηθούν κατακόρυφα το προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγραφή των αναγκών, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας προκύπτει πως οι 95 από τις 150 «κλειδωμένες» κλίνες θα μπορούσαν να ανοίξουν αμέσως, αφού ο μόνος λόγος που παραμένουν κλειστές είναι η έλλειψη προσωπικού. Όμως η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων νέας γρίπης και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με ιογενή πνευμονία, κάνουν τους εντατικολόγους να υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια πίστωσης χρόνου. «Η πληρότητα των Μονάδων όλης της χώρας ξεπερνά το 100%. Πέρυσι τον χειμώνα, όταν δεν υπήρχε η απειλή της πανδημίας, η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ αριθμούσε έως 40 ασθενείς που έπρεπε να νοσηλευτούν αμέσως» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, κ. Απ. Αρμαγανίδης.

Περιμένουν διασωληνωμένοι
Ο κ. Αρμαγανίδης περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως διευθυντής της ΜΕΘ στο «Αττικόν» παραδέχεται πως σε καθημερινή βάση ένας έως τρεις ασθενείς περιμένουν διασωληνωμένοι στην Μονάδα Ανάνηψης ή σε κοινούς θαλάμους έως ότου αδειάσει κρεβάτι σε κάποιο νοσοκομείο!

Οι αρμόδιοι φορείς δίνουν πλέον μάχη με τον χρόνο ώστε να ανοίξουν- έστω και στο παρά πέντε- τουλάχιστον τα 95 κρεβάτια που είναι πλήρως εξοπλισμένα πριν από τον Δεκέμβριο, οπότε αναμένεται σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα η κορύφωση των κρουσμάτων. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία των συνεντεύξεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προσληφθούν 200 νοσηλευτές» διευκρινίζει η αντιπρόεδρος

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ

«Έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια. Οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν αμέσως ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος»

του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Μένη Μαλλιώρη.

Το στοίχημα με τις προσλήψεις
Με δεδομένο πάντως πως για να ανοίξουν τα 95 κλειστά κρεβάτια χρειάζονται 450 νοσηλευτές και περίπου 50 γιατροί, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ένα ακόμη «στοίχημα»: να επιταχύνει τις διαδικασίες πρόσληψης και για το υπόλοιπο αναγκαίο προσωπικό πριν από την κορύφωση του πανδημικού κύματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός αποτελεί «το Α και το Ω», για να αναχαιτιστεί το… ντόμινο κρουσμάτων. «Έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια. Οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, δεδομένου πως για να δημιουργηθεί ανοσία μεσολαβούν τουλάχιστον 12 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Μέχρι σήμερα έχει νοσήσει μόλις το 4% του πληθυσμού, για να αναχαιτιστεί όμως η πανδημία θα πρέπει να έχει αποκτήσει ανοσία το 50%- 60%», τονίζει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου και προσθέτει: «Αυτό μπορεί να γίνει είτε με τον εμβολιασμό, είτε φυσικά, δηλαδή επειδή θα νοσήσει από τη νέα γρίπη».

Με «λευκό» ιστορικό
Στο μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου ένα αγόρι επτάμισι ετών, οι γιατροί ωστόσο δήλωναν αργά χθες στα «ΝΕΑ» αισιόδοξοι. Αυτό που τους προβληματίζει ωστόσο είναι πως παρά το «λευκό» ιατρικό ιστορικό του αγοριού, παρουσίασε επιδείνωση. Οι θεράποντες γιατροί αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ώστε να εξακριβωθεί αν είχε προσβληθεί από κάποια νόσο που να εξηγεί το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από το οποίο πάσχει. Ένα κοριτσάκι 11 ετών που νοσηλευόταν σε βαριά κατάσταση στο ίδιο νοσοκομείο απεβίωσε χτες το βράδυ, καθώς παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια. Εισήχθη στο νοσοκομείο πριν από τρεις ημέρες με συμπτώματα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας ενώ παράλληλα έπασχε από φυματίωση.

[ ΙΝFΟ ]

●Στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr) έχουν αναρτηθεί τα εμβολιαστικά κέντρα, κέντρα υγείας και ιατρεία ΙΚΑ, που λειτουργούν παράλληλα με τα νοσοκομεία. Οι πολίτες μπορούν επίσης να απευθυνθούν στην τηλεφωνική γραμμή 1135

Συναγερμός για μετάλλαξη του ιού- φόβοι για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας της νέας γρίπης καθώς εντοπίστηκαν μεταλλάξεις του ιού Η1Ν1, αναδεικνύοντας τον πάντα παρόντα κίνδυνο να μειωθεί δραστικά η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή/και των αντιιικών φαρμάκων Τamiflu και Relenza.

Στο Λονδίνο, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ερευνούν πιθανά κρούσματα μιας πρώτης μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων ενός στελέχους του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης που φαίνεται ότι είναι ανθεκτικό στο Τamiflu. Παρατηρήθηκαν σε πέντε ασθενείς στην Ουαλία που είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη, αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα υγείας και είχαν εισαχθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κάρντιφ. Μάλιστα οι τρεις από αυτούς μπορεί να μολύνθηκαν μέσα στο νοσοκομείο. Οι επιστήμονες ερευνούν μήπως πρόκειται για τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο ενός στελέχους του ιού που είναι ανθεκτικό στο Τamiflu. Τους τελευταίους μήνες εντοπίστηκαν πολλές δεκάδες περιπτώσεις ανθεκτικότητας του ιού στο Τamiflu σε διάφορες περιοχές του κόσμου, αλλά δεν είχε παρατηρηθεί μετάδοση του στελέχους από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Χαμηλός ο κίνδυνος»
Αφού διαπιστώθηκε η ανθεκτικότητα στο Τamiflu, χορηγήθηκε στους ασθενείς θεραπεία με το άλλο αντιιικό φάρμακο, το Relenza. Πάντως οι βρετανικές υγειονομικές αρχές χαρακτηρίζουν χαμηλό τον κίνδυνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα σήμα συναγερμού δόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που έκανε γνωστό ότι οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν τρία κρούσματα γενετικής μετάλλαξης του ιού Η1Ν1. Το νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διευκρίνισε πως οι μεταλλαγμένοι ιοί απομονώθηκαν στα δύο πρόσωπα τα οποία ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που πέθαναν (στις 3 Σεπτεμβρίου και στις 23 Οκτωβρίου) από τη νέα γρίπη στη χώρα αυτή, καθώς και σε ένα τρίτο που είναι σοβαρά άρρωστο. Καθησυχαστικοί
Και εδώ οι επίσημοι είναι καθησυχαστικοί. Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι οι Νορβηγοί επιστήμονες ανέλυσαν τα δείγματα άνω των 70 ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον Η1Ν1 και δεν εντοπίστηκε καμιά άλλη ένδειξη μετάλλαξης και προσθέτει πως, παρά τη μετάλλαξη αυτή, ο ιός «παραμένει ευαίσθητος» στο Τamiflu και το Relenza και τα υφιστάμενα εμβόλια «προσφέρουν προστασία».

Πράσινο φως για εμβόλιο στα παιδιά άνω των 4 ετών 

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ φως έδωσε η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης για τον εμβολιασμό των παιδιών που δεν έχουν υποκείμενο νόσημα. Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της επιτροπής Ελένη Γιαμαρέλλου, την 1η Δεκεμβρίου ανοίγουν οι πόρτες των εμβολιαστικών κέντρων για παιδιά από τεσσάρων ετών και πάνω.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το αρχικό εμβολιαστικό πρόγραμμα είχε δοθεί προτεραιότητα στους υγιείς ενηλίκους (από 18- 49 ετών), συνεπώς τα παιδιά και οι έφηβοι θα εμβολιάζονταν μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή από τις 7 Δεκεμβρίου.

Μισή δοσολογία
Στη Μεγάλη Βρετανία, μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός των παιδιών από έξι μηνών έως και πέντε ετών. Όσο για τη δοσολογία, θα είναι η μισή από εκείνη των ενηλίκων. Πάντως, όπως διαπιστώνεται στη Βρετανία, τα συμπτώματα της νέας γρίπης στα παιδιά αυτών των ηλικιών είναι πιο βαριά.

Αυτό ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Υγείας Λίαμ Ντόναλτσον. Η ομάδα των μικρών παιδιών που μπαίνει στον χορό των εμβολίων θα κάνει την… ένεση, αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων- όσοι έχουν χρόνιο νόσημα, οι έγκυοι και όσοι εργάζονται στον τομέα της Υγείας. Η επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού θα συμπεριλάβει και τους επαγγελματίες που παρέχουν βοήθεια σε ηλικιωμένους και ασθενείς.

Αύξηση κρουσμάτων
Η ανακοίνωση του μέτρου ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά την αποκάλυψη ότι ένα πεντάχρονο κορίτσι, το οποίο είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο «St Μary΄s», πέθανε από τη νέα γρίπη στις 11 Νοεμβρίου. Την τελευταία εβδομάδα πάντως οι αριθμοί των κρουσμάτων στα παιδιά στην ευρωπαϊκή χώρα αυξήθηκαν:

176 παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία- ποσοστό τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των ενηλίκων- και 19 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αύξηση όμως παρατηρήθηκε το ίδιο διάστημα και στους θανάτους, όπου από 189 έφτασαν στους 214. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς θανόντες ήταν κάτω των 44 ετών.

«Προστατεύοντας αυτούς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη γρίπη, θα καταφέρουμε να μειώσουμε τους αριθμούς των σοβαρών επιπλοκών ακόμη και των θανάτων. Γι΄ αυτό και μπαίνουμε στη διαδικασία να εμβολιάσουμε τα μικρά παιδιά. Ο εμβολιασμός παραμένει μία προσωπική επιλογή, αλλά συνιστώ σε όλους να προστατέψουν τους εαυτούς τους», τόνιζε ο κ. Ντόναλτσον.