Ελλείψεις στις φυλακές

Φωτεινη Καλλιρη

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν τα σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι αμφίβολο αν μπορούν να προσφέρουν πρώτες βοήθειες. Ανύπαρκτο είναι, κατά δήλωση του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Απ. Κατσιφάρα, το Δίκτυο Υγειονομικών Υπηρεσιών, άθλιες οι συνθήκες υγιεινής στις περισσότερες φυλακές. Αν και οι οργανικές θέσεις των ιατρών είναι 85, από αυτές είναι καλυμμένες μόλις οι 15. Επίσης, σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού η κατάσταση είναι απογοητευτική. Σε σύνολο 130 θέσεων έχουν καλυφθεί οι 49!

Tο υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στη στελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ άμεση προτεραιότητα καθίσταται, σε συνεργασία με το υπ. Υγείας, η ένταξη στο ΕΣΥ τόσο των Ειδικών Θεραπευτικών Καταστημάτων, όσο και των ιατρών των φυλακών που θα υπηρετούν μόνιμα στα καταστήματα κράτησης. Ενδεικτική είναι η εικόνα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου σε εννέα θαλάμους νοσηλεύονται κατά μέσο όρο 121-135 άτομα, δηλαδή περίπου 12 άτομα ανά θάλαμο.

Οι ιατροί και νοσηλευτές είναι ελάχιστοι και υπάρχει αναντιστοιχία με τον αριθμό των νοσηλευομένων. Οι εφημερεύοντες ιατροί είναι κυρίως ειδικευόμενοι. Στο ψυχιατρείο κρατουμένων υπάρχουν σε λειτουργία 16 θάλαμοι και πέντε κελιά απομόνωσης όπου κρατούνται περί τα 260 άτομα.

Εν τω μεταξύ, παρτίδα εμβολίων για τη νέα γρίπη έχει δεσμευτεί ήδη και προορίζεται για τον εμβολιασμό των κρατουμένων. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι έγκυες, οι κρατούμενοι με έιτζ, ζάχαρο κ.λπ. Μετά την έγκριση του σχεδίου από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Υγείας, συγκροτήθηκε Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο, με πρόεδρο τον ιατρό κ. Σωτήρχο, και επιτροπή σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα για την εφαρμογή των μέτρων.