ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ χρειάζονται €1,5 δισ. ως το τέλος του έτους

Απονομή σύνταξης σε τρεις μήνες και κατάργηση των διατάξεων του νόμου Πετραλιά σχεδιάζει το υπ. Εργασίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ

Tις πρώτες κινήσεις στον τομέα ευθύνης τους, προκειμένου να αντιστρέψουν την εξαιρετικά κακή εικόνα που υπάρχει στον χώρο της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, ανακοίνωσαν χθες o υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης. Σχεδιάζονται αλλαγές επί τα βελτίω στο ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς, κατάργηση των προγραμμάτων Stage στον δημόσιο τομέα, περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και αντιμετώπιση της σπατάλης στις δαπάνες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των συμπράξεων των Ταμείων. Οι κυβερνητικές αυτές επιλογές αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένη μορφή εντός των επόμενων μηνών.

Συγκεκριμένα, δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων συστήνει άμεσα του υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εφαρμόσει εντός των επόμενων μηνών δύο μέτρα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών. Η πρώτη επιτροπή θα ασχοληθεί με τη δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την απονομή της σύνταξης, έτσι ώστε να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης. Και η δεύτερη, με τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων σε ό,τι αφορά την ενοικίαση των εργαζομένων αλλά και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Ο υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός ανακοίνωσαν χθες τη σύσταση των επιτροπών, σημειώνοντας ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε προτάσεις μέτρων. Μάλιστα δεσμεύτηκαν ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2010 θα έχει έλθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για την απονομή των συντάξεων και εντός εξαμήνου θα αναγγελθούν τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σήμερα ο χρόνος απονομής της σύνταξης ξεκινά από τους οκτώ μήνες και φθάνει και στα τρία έτη για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή για ασφαλισμένους σε περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία. Η ίδια επιτροπή θα εξετάσει και θα προτείνει μέτρα για τη βελτίωση του ύψους της σύνταξης για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, όπου οι διαφορές στο τελικό ύψος της σύνταξης μπορούν να φθάσουν ακόμη και στο 25%.

Η δεύτερη επιτροπή θα ασχοληθεί με την τροποποίηση- επί τα βελτίω- του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων και θα εξετάσει τη θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων για τον δανεισμό εργαζομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μισθωτών. Επίσης θα συζητήσει τη βελτίωση του υφιστάμενου καθεστώτος των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αλλά και τη επιβολή αυστηρών ελέγχων «ώστε να σταματήσει το καθεστώς της ζούγκλας που επικρατεί στην αγορά εργασίας», όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Χρονοδιάγραμμα
Αμεση δέσμευση για την κατάργηση των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου Πετραλιά που αφορά αυξήσεις ορίων ηλικίας αλλά και μειώσεις των συντάξεων ανέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Τα δύο αυτά σημεία του νόμου θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση. Ωστόσο ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλαγής του ασφαλιστικού καθεστώτος. «Η δέσμευση ισχύειαλλά η υλοποίησή της θα γίνει σε εύθετο χρόνο, αφού θα δούμε την πορεία των οικονομικών των Ταμείων» τόνισαν.

Αυτό θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, αλλά και από τη συγκράτηση της σπατάλης που υπάρχει σήμερα στους κλάδους Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται, θα επανέλθει η ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση της εργαζόμενης μητέρας του ιδιωτικού τομέα με 5.500

ένσημα στο 50ό έτος στην περίπτωση που έχει ανήλικο τέκνο. Η διάταξη αυτή επανέρχεται καθώς με τον νόμο Πετραλιά (3855/2008) το σχετικό όριο αυξήθηκε στο 55ο έτος. Επίσης θα καταργηθεί το πλαφόν 20% στις επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκε επίσης με τον νόμο Πετραλιά.

Πέραν τούτου, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναφορά- με επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό- της λίστας φαρμάκων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα Ταμεία, τον εξορθολογισμό της διαδικασίας χορήγησης αναπηρικών συντάξεων, τη διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 300.000, την αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη, της αγρότισσας και του ανασφάλιστου, ώστε να φθάσει στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι ως τα τέλη της τετραετίας, και τη σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού.

Τα Ταμεία είναι μείον
Δραματική χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης μετά την πρώτη καταγραφή την οποία ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Ως το τέλος του έτους το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΑΕΔχρειάζονται επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» τόνισε ο υφυπουργός.

Ταυτόχρονα παρατηρείται ραγδαία πτώση των εσόδων των Ταμείων, η οποία φθάνει στο 5% τον μήνα σε σχέση με τα έσοδα του 2008, ενώ σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους τα έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 12%.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση θεωρούμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των παροχών για τους συνταξιούχους και η αναστροφή της κατάρρευσης των εσόδων» σημείωσε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και αντιμετώπιση της σπατάλης στις δαπάνες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των συμπράξεων των Ταμείων στους τομείς αυτούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Κουτρουμάνη, το ΙΚΑ χρειάζεται ως το τέλος του έτους επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων, ο ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων) 450 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΕΔ 425 εκατ. ευρώ για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που διεκδικεί ο ΟΑΕΔ αποτελούν οφειλές του ΙΚΑ προς τον οργανισμό οι οποίες προέρχονται από εισπραχθείσες εισφορές που δεν έχουν αποδοθεί.