Ο καθηγητής Π. Μπεχράκης με επιστολή του στο υπ. Υγείας εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εμβολίου. Αύξηση των κρουσμάτων αναμένουν οι επιδημιολόγοι
12/10/2009
Συντριπτική είναι η επικράτηση της νέας γρίπης στην κοινότητα. Το 97,2% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφορούν τον ιό Α (Η1Ν1)ν, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ενδεικτικό είναι το ότι κατά την τελευταία εβδομάδα, το σύνολο των θετικών δειγμάτων ανήκαν στον νέο ιό.
Οι επιδημιολόγοι αναμένουν σημαντικά αύξηση των κρουσμάτων. Η επιδείνωση του καιρού θεωρείται «σύμμαχος» της γρίπης, η οποία εκτιμάται ότι θα προσβάλλει το 30% του γενικού πληθυσμού.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται και η έγκριση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών για έναρξη του πανδημικού εμβολιασμού. Σειρά κλινικών μελετών βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τους πολίτες.
Ισχυρές επιφυλάξεις, ωστόσο, για την ασφάλειά του εκφράζει το μέλος του Συμβουλίου Πανδημίας, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης. Σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία και όλα τα μέλη του Συμβουλίου, ο κ. Μπεχράκης αναφέρει τα εξής:
«Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να διατυπώσω έγγραφα και με απόλυτη σαφήνεια τις σοβαρότατες επιφυλάξεις μου για οποιαδήποτε τυχόν άμεση χρήση του γνωστού εμβολίου για τη γρίπη (Η1Ν1) με κύριο επιχείρημα το επισυναπτόμενο SPC (φύλλο χαρακτηριστικών) του συγκεκριμένου παρασκευάσματος.
Οπως φαίνεται από το εν λόγω κείμενο, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ικανές, κατά τη γνώμη μου, κλινικές μελέτες, που να αποδεικνύουν την ασφάλεια από τη χρήση του εμβολίου αυτού. Το επιχείρημα αυτό προσπάθησα να παρουσιάσω σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο χρόνος όμως δεν επέτρεψε να μου δοθεί ο λόγος, τον οποίον επίμονα και επανειλημμένα ζήτησα με τον κλασικό τρόπο της ανάτασης του χεριού.
Προτείνω, επίσης, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί επακριβώς και σε επαρκές επιστημονικό βάθος το θέμα αυτό, ώστε να αναπτυχθεί επιστημονικός λόγος και αντίλογος, που θα οδηγήσει το Συμβούλιο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε περισσότερο εμπεριστατωμένες αποφάσεις».
Στο φύλλο χαρακτηριστικών που επισυνάπτει ο καθηγητής, φαίνεται ότι το νέο εμβόλιο αντενδείκνυται σε άτομα με ιστορικό σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης σε κάποιο από τα συστατικά ή τα έκδοχα του εμβολίου (αβγά και πρωτεϊνες κοτόπουλου, ωοαλβουμίνη, καναμυκίνη και θειική νεομυκίνη, φορμαλδεϋδη και βρωμιούχο cetyltrimethylammonium).
Το εμβόλιο περιέχει: σκουαλένη, πολυσορβικό 80, σορβιτάνη, χλωριούχο νάτριο, χλωριούχο κάλιο, δισόξινο φωσφορικό κάλιο, δινάτριο φωσφορικό νάτριο, μαγνήσιο χλωριούχο εξαϋδρικό, διυδρικό χλωριούχο ασβέστιο, κιτρικό νάτριο, κιτρικό οξύ και ύδωρ για ενέσιμα.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του πανδημικού εμβολίου είναι πονοκέφαλοι, εφίδρωση , αρθραλγίες, μυαλγίες, ερεθισμός, πρήξιμο ή εκχύμωση στο σημείο του εμβολιασμού, πυρετός, κακουχία, κόπωση και ρίγη. Η συχνότητα εμφάνισής τους κυμαίνεται από 1% έως 10% και συνήθως εξαφανίζονται μία έως δύο μέρες αργότερα.
Ο εμβολιασμός δεν συνιστάται ακόμη σε παιδιά κάτω των έξι μηνών, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη χρήση του στην εγκυμοσύνη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ