Ανεφάρμοστες οι εγκύκλιοι που έστειλε το υπουργείο Παιδείας, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί
Ανοχύρωτα είναι τα σχολεία της χώρας, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί. Χθες οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ (καθηγητές των δημόσιων σχολείων) και της ΔΟΕ (δάσκαλοι) συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο,
ο οποίος όμως ούτεπροσλήψεις επιπλέον προσωπικούκαθαριότητας στα σχολείαυποσχέθηκε, ούτε νέο σχεδιασμόγια την πρόληψη της διασποράςτης γρίπης στα σχολεία – πλην των εγκυκλίων που έχουν
ήδη σταλεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πάντως, οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν προληπτικάτα σχολεία, εκτός κι αν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα,
οι προβλέψεις των ειδικών για την αντοχή του Εθνικού ΣυστήματοςΥγείας σε περίπτωση νέας«έκρηξης» της νόσου είναι απογοητευτικές, καθώς οι υπάρχουσεςκλίνες εντατικής θεραπείαςδεν επαρκούν.
Στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών ότι οι εγκύκλιοι που εστάλησαν είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστες, ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί επιπλέον χρήματα, πλην των έκτακτων επιχορηγήσεων που έχουν προβλεφθεί εάν προκύψει ανάγκη για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών (χειροπετσέτες, ποτήρια, γάντια και μάσκες, απολυμαντικά, αλκοολούχα αντισηπτικά, οινόπνευμα κτλ.).
Πρόκειται για υλικά που είναι μιας χρήσης και πρέπει να ανανεώνονται καθημερινά και τα οποία- όπως αναφέρουν υπολογισμοί των εκπαιδευτικώνξεπερνούν το κόστος των 300 ευρώ την εβδομάδα για ένα εξαθέσιο σχολείο. «Ηδη έχουν υπάρξει πιστώσεις προκειμένου, από τη μια πλευρά να πληρωθούνοι καθαρίστριες των σχολείων» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. «Από την άλλη, ήδη με εγκύκλιο που έχει φύγει, όπως ξέρετε, από την προηγούμενη εβδομάδα, από το προηγούμενοδιάστημακαλούμε τους διευθυντέςτων σχολείων να προχωρήσουνσε καινούργιες συμβάσειςέργου έτσι ώστε οι καθαρίστριεςνα είναι στα πόστα τους και να κάνουν τη δουλειά τους» ανέφερε σχετικά με τον καθαρισμό των σχολείων.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ ανέφεραν χθες ότι οι σχολικές επιτροπές των σχολείων δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα που προκύπτουν από τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας, καθώς είναι ήδη χρεωμένες στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αδυνατώντας να πληρώσουν λογαριασμούς. Στο ερώτημα δε ποιος θα κάνει τον καθαρισμό των διαφόρων αντικειμένων σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και στα διαλείμματά του, καθώς οι καθαρίστριες δεν επαρκούν, η απάντηση φαίνεται ότι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό και μόνο. «Είναι τραγελαφικόνα μας βάζουν να καθαρίζουμεεμείς τα πόμολα» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δ. Πεππές. «Εάν αρρωστήσουμε δεν υπάρχουν αντικαταστάτες μας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δ. Μπράτης.
Στην ερώτηση εάν έχουν δεσμευτεί από το υπουργείο Παιδείας 50.000 εμβόλια για το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων, ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε «αυτά είναι που εμείς, σε πρώτη φάση, προδεσμεύσαμε από το υπουργείο Υγείας που θα χρειαστούμε για το προσωπικό ασφαλείας». Για την απαραίτητη απόσταση του ενός μέτρου του ενός θρανίου από το άλλο που προβλέπουν οι εγκύκλιοι απάντησε: «Κοιτάξτε, όλα εφαρμόζονταιεάν υπάρχει βούληση και εν πάση περιπτώσει όπου είναι εφικτό. Προφανώς μέσα σε ένα μήνα δεν μπορούμε να χτίσουμεσχολεία. Και βεβαίως, οι υποδομέςδεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη».
Τ ην αντίθεσή τους με το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων εκφράζουν ειδικοί επιστήμονες, αφού- όπως υποστηρίζουν- δεν συμβάλλει στη μείωση της μετάδοσης της νόσου, παρά μόνο αν το «λουκέτο» μπει στο «ξέσπασμα» του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Τα σχολεία μπορεί να κλείσουν κατά περίπτωση μόνο αν υπάρξουν πολλά κρούσματα της νέας γρίπης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Μιλώντας χθες στο συνέδριο για τη νέα γρίπη ο συνεργάτης του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Κ. Ντάνης πρότεινε να δοθεί στην παρούσα φάση έμφαση στην αναγνώριση και απομόνωση ατόμων με εκδηλώσεις γρίπης στα σχολεία και στην αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής.
Απαισιόδοξοι είναι οι ειδικοί σε ό,τι αφορά την επάρκεια των κλινών εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα στην περίπτωση που η πανδημία επιστρέψει δριμύτερη. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο κ. Γ. Σαρόγλου, τότε θα απαιτούνται καθημερινά επιπλέον 185 κλίνες εντατικής θεραπείας.