Εξέπνευσε και δεύτερος από τον Η1Ν1

O δεύτερος θάνατος εξαιτίας της νέας γρίπης κατεγράφη στη χώρα μας. Χθες το μεσημέρι εξέπνευσε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο 25χρονος ο οποίος είχε εισαχθεί στις αρχές της περασμένης εβδομάδας με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της νέας γρίπης. Ο νεαρός άνδρας έπασχε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και έφερε μόνιμο απινιδωτή, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς τον έκανε πιο επιρρεπή στον ιό της νέας γρίπης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο 25χρονος, αλβανικής καταγωγής, είχε εισαχθεί στις 24 Αυγούστου στην Εντατική του Ευαγγελισμού επειδή παρουσίασε σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ενηλίκων- μια σοβαρή μορφή πνευμονοπάθειαςεξαιτίας της μόλυνσής του με τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης. Κατά τη νοσηλεία του εμφάνισε βαρύτατη οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, πολλές επιπλοκές και τελικά πολυοργανική ανεπάρκεια, από την οποία και κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο θύμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα ήταν ένας 23χρονος καρδιοπαθής που πέθανε στις 23 Αυγούστου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο 29χρονος Γάλλος που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Σισμανόγλειο, καθώς παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από τη νέα γρίπη. Ο συγκεκριμένος ασθενής, σε αντίθεση με τα άλλα σοβαρά κρούσματα, δεν έχει επιβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Καταγραφή που είχε γίνει από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σχετικά με το προφίλ των ασθενών που νοσηλεύθηκαν λόγω της νέας γρίπης επιβεβαιώνει ότι η πλειονότητα των σοβαρών κρουσμάτων αφορά άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC, το 71% των σοβαρών κρουσμάτων έπασχε από ένα ή περισσότερα υποκείμενα προβλήματα υγείας, κυρίως άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονο πάθεια, διαβήτη ή χρόνια καρδιαγγειακή νόσο. Το 12% των νοσηλευομένων με Η1Ν1 ήταν σε ανοσοκαταστολή.

Χθες τα CDC έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με θανάτους μικρών παιδιών από τη νέα γρίπη. Σύμφωνα με αυτά, μέχρι στιγμής ο ιός Η1Ν1 της νέας γρίπης έχει σκοτώσει τουλάχιστον 36 παιδιά στη χώρα, το 67% των οποίων ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη λόγω προϋπάρχοντος προβλήματος υγείας. Στην πλειονότητα μάλιστα των περιπτώσεων τα παιδιά έπασχαν από ασθένειες που συνδέονταν με τον εγκέφαλο, όπως υστέρηση, επιληψία και εγκεφαλική παράλυση, ενώ κατά δεύτερο λόγο παρουσίαζαν προβλήματα όπως το άσθμα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα μικρής ηλικίας θύματα του ιού σε ποσοστό 22% ήταν απολύτως υγιή. Παράλληλα, από τα στοιχεία προέκυψε ότι περίπου ένας στους 13 θανάτους που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ αφορούσε παιδιά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ τα περισσότερα παιδιά-θύματα της εποχικής γρίπης είναι κάτω των 4 ετών, η νέα γρίπη φαίνεται να «προτιμά» παιδιά σχολικής ηλικίας. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των παιδιών που πέθαναν στις ΗΠΑ από τον Η1Ν1 ήταν 5 ετών και άνω.

Την ίδια στιγμή και τρίτη φαρμακευτική εταιρεία αναφέρει ότι μία δόση του πανδημικού εμβολίου είναι πιθανότατα αρκετή να προσφέρει προστασία ενάντια στη νέα γρίπη. Ο Αντριν Οσβαλντ , διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Νovartis με την οποία έχει συνάψει συμβόλαιο και η χώρα μας, δήλωσε ότι τα πρώτα πιλοτικά αποτελέσματα χορήγησης μιας μόνο δόσης του εμβολίου είναι ενθαρρυντικά. Αλλες δύο κινεζικές εταιρείες- οι Sinovac Βiotech Ltd και Ηualan Βiological Εngineering- έχουν αναφέρει ότι τα εμβόλια που ανέπτυξαν μπορούν να προκαλέσουν επαρκή ανοσολογική απόκριση με μία μόνο δόση. Μάλιστα η αρμόδια κινεζική αρχή έδωσε χθες έγκριση κυκλοφορίας στο πανδημικό εμβόλιο της Sinovac.

Αφαίρεση θυρεοειδούς χωρίς τομή
Για πρώτη φορά στην Ευρώπη διενεργήθηκε επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς χωρίς τομή στον λαιμό! Η επέμβαση έγινε σε ασθενή 25 ετών με το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής «Da Vinci» στο Νοσοκομείο «Υγεία» από τον διευθυντή της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής καθηγητή κ. Δ. Λινό σε συνεργασία με τον κορεάτη καθηγητή W. Υ. Chung, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εφήρμοσε την πρωτοποριακή τεχνική που καταργεί τις ουλές στον λαιμό.

Οι πρώτες τέτοιες επεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο διενεργήθηκαν από τον καθηγητή Chung στην Κορέα τον Ιούλιο του 2007, ενώ έως σήμερα ο κορεάτης καθηγητής έχει διεκπεραιώσει περισσότερες από 200 ρομποτικές θυρεοειδεκτομές με ποσοστά επιτυχίας ανάλογα με εκείνα της ανοιχτής κλασικής τεχνικής.

Η νέα μέθοδος αφορά προσπέλαση του θυρεοειδούς από τη μασχάλη, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Λινός. «Η προσπάθεια αυτή, η οποία εστέφθη από απόλυτη επιτυχία, ανοίγει νέους ορίζοντες στη χειρουργική θεραπεία του θυρεοειδούς αδένα ιδίως σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση για δημιουργία χηλοειδώνή υπερπλαστικών ουλών. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για αυτή τη μέθοδο, αλλά και κάποιες αντενδείξεις που θα πρέπεισε κάθε περίπτωσηνα συνεκτιμώνται».

Η τεχνική εφαρμόζεται κυρίως για τους μικρού μεγέθους καρκίνους του θυρεοειδούς, καθώς και για υπόπτους για κακοήθεια όζους του θυρεοειδούς. Πλεονεκτήματά της είναι η ακρίβεια των κινήσεων, η καλύτερη οπτική κάλυψη, η σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος, η μείωση των επιπλοκών (κατά περίπτωση) από την κάκωση των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων, και φυσικά η πλήρης απουσία ουλής στον λαιμό.