Εκτιμούν ότι οι κυβερνητικές επιλογές συνθέτουν ένα επώδυνο πακέτο μέτρων για μισθωτούς και συνταξιούχους
Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ
Θερμή… υποδοχή ετοιμάζουν τα συνδικάτα στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της πόλης έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ απειλούν με «θερμό» φθινόπωρο εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην οικονομική της πολιτική.
Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι οι κυβερνητικές επιλογές συνθέτουν ένα επώδυνο πακέτο μέτρων για μισθωτούς και συνταξιούχους και με τις κινητοποιήσεις τους θέλουν να σηματοδοτήσουν την υποβόσκουσα κοινωνική αντίδραση που υπάρχει απέναντι στην κλιμακούμενη πίεση που δέχεται το εισόδημα των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών, αλλά και στον συνεχή περιορισμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Ηδη έχουν γνωστοποιήσει στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή τα αιτήματά τους τόσο με επιστολές όσο και κατά τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιώντας για το μέγεθος των αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων αναμένεται να βρεθούν η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και η κατεύθυνση που θα δοθεί για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι κυοφορούμενες αλλαγές στα εργασιακά (ευέλικτες μορφές απασχόλησης) και στα ασφαλιστικά (βαρέα και ανθυγιεινά, όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, αναπηρικές συντάξεις και διαχωρισμός των κλάδων Υγείας από τους κλάδους Σύνταξης των ασφαλιστικών ταμείων). Το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο καθώς, εν μέσω της κρίσης, ΓΣΕΕ και εργοδότες καλούνται να διαπραγματευθούν τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας σε συνθήκες που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ευτυχή κατάληξη και συμφωνία. Ηδη οι εργοδότες προετοιμάζουν το έδαφος για «συγκρατημένες αυξήσεις» που δεν θα ξεπερνούν τα όρια του πληθωρισμού, ενώ οι εργατική πλευρά δεν μπορεί να συναινέσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το θέμα των απωλειών εισοδήματος των μισθωτών αναμένεται να αναδειχθεί ιδιαιτέρως στην ετήσια έκθεση για την οικονομία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία πρόκειται να δοθεί στην δημοσιότητα τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Κατά τα λοιπά, εντός του μηνός Σεπτεμβρίου αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής για την ανασύσταση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ως προς τις ειδικότητες που πρέπει να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς. Ηδη έχει παραδοθεί στην υπουργό το πόρισμα της επιτροπής με τα επαγγέλματα, όπου προτείνεται να αποσυρθούν 120 ειδικότητες από τον σχετικό κατάλογο χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό κατά πόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υιοθετεί τις σχετικές προτάσεις.
Αντιστοίχως η ΑΔΕΔΥ θέτει τέσσερα ζητήματα που αφορούν, πρώτον, την εισοδηματική πολιτική λιτότητας που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, δεύτερον, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο που θα επιφέρει η εναρμόνιση της χώρας μας με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τρίτον, την οικονομική στήριξη των Ταμείων του Δημοσίου (πρόνοιας και περίθαλψης) και, τέταρτον, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση στο Δημόσιο των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας (προγράμματα stage). Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση ζητεί, μεταξύ άλλων, νέο μισθολόγιο με βασικό μισθό 1.350 ευρώ, εφαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο, κάλυψη των πάγιων αναγκών στο Δημόσιο με μόνιμο προσωπικό και οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.