Ελληνες και ξένοι ειδικοί εισηγούνται να δοθεί προτεραιότητα σε μαθητές και γονείς αντί άλλων ευπαθών ομάδων
Επιστημονικές ενστάσεις διατυπώνονται σχετικά με την ιεράρχηση των ομάδων του πληθυσμού που θα λάβουν το εμβόλιο μετά την κυκλοφορία του. Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση «Science» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί η χώρα από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός των μαθητών και των γονιών τους, τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν θέσει ως ομάδες προτεραιότητας για τον εμβολιασμό το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τις εγκύους και όσους φροντίζουν μωρά ως 6 μηνών.
Με τα ευρήματα της μελέτης συμφωνεί και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής κ. Α. Κωνσταντόπουλος. «Πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά από 6 μηνών ως 18 ετών για να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Το θέμα βέβαια είναι πόσα εμβόλια διαθέτει το κράτος.Αν δεν επαρκούν, προτεραιότητα πρέπει να έχουν τα ευπαθή παιδιά αυτών των ηλικιών και να ακολουθήσουν τα υγιή» τονίζει ο καθηγητής στο «Βήμα». Και προσθέτει: «Αυτά τα παιδιά, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικόκαι ο περίγυρος των βρεφώνκάτω των έξι μηνών πρέπει να αποτελέσουν τις ομάδες προτεραιότητας».
Ο καθηγητής έχει καταθέσει γραπτή εισήγηση με τις θέσεις του στην Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου για την Πανδημία της Γρίπης. Σύμφωνα μάλιστα με άρθρο του στον επίσημο δικτυακό τόπο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, πολλές φορές στη χώρα μας γίνονται λανθασμένες αναγωγές σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά στοιχεία της γρίπης με βάση δεδομένα από τις ΗΠΑ, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Π ροτεραιότητα για τη λήψη του εμβολίου, όπως προέκυψε από τη μελέτη του Γέιλ, πρέπει να έχουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας (5 ως 19 ετών) και οι γονείς τους (κυρίως 30 ως 39 ετών). Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση του Η1Ν1, το εμβόλιο πρέπει να λάβουν πρώτα όσοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να διασπείρουν τον ιό και όχι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας του.
Την ίδια στιγμή από τη Χιλή έφτασε χθες μια ανησυχητική είδηση. Για πρώτη φορά ο ιός Η1Ν1 της νέας γρίπης εντοπίστηκε και σε άλλα ζώα πέραν των χοίρων. Σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας, ο ιός εντοπίστηκε σε γαλοπούλες σε δύο αγροκτήματα. Το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Πανδημίας της Γρίπης της Νομαρχίας Αθηνών εστάλη χθες στον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο. Σύμφωνα με αυτό, η Νομαρχία Αθηνών θα δημιουργήσει 315 Κέντρα Εμβολιασμού Γρίπης στους 48 δήμους, ώστε στην περίπτωση που ζητηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού, να μπορέσουν να εμβολιαστούν και τα 4.300.000 πολίτες. Για τη λειτουργία των Κέντρων απαιτούνται 630 γιατροί, 1.890 νοσηλευτές και 1.260 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 9ωρη βάρδια. Η Νομαρχία Αθηνών αυτή τη στιγμή έχει στο δυναμικό της 23 γιατρούς και 28 νοσηλευτές, ενώ συνολικά οι υπάλληλοί της είναι 1.350 (συμπεριλαμβάνονται και οι συμβασιούχοι).
Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα αναμένεται η συνάντηση των αρμοδίων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας προκειμένου να ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με βάση την εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου. Σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής φαίνεται ότι όλα θα λειτουργήσουν κανονικά,χωρίςαυτό να σημαίνει ότι κάθεημέρα που περνά δεν αποτιμούμετην κατάσταση».