ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ποντίκια απειλούν τη δημόσια υγεία

Με αδιαφορία αντιμετωπίζουν την αύξηση των ποντικιών οι περισσότεροι δήμοι.

 

Της Σ. Μαργαριτίδου

Το θέαμα δεν είναι μόνο αποκρουστικό. Είναι και επικίνδυνο. Τα επικίνδυνα τρωκτικά, οι αρουραίοι των υπονόμων, όπως είναι γνωστά, κάνουν την εμφάνισή τους όλο και συχνότερα στα πάρκα, στις πλατείες, στις οικοδομές, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο πληθυσμός τους θα αυξάνεται όσο μεγαλώνει το πολεοδομικό συγκρότημα. Οι γονείς τα βλέπουν να κυκλοφορούν ανενόχλητα εκεί όπου παίζουν τα παιδιά τους και απορούν γιατί τόσο καιρό δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μυοκτονίας από τους αρμόδιους φορείς.
Ο κ. Κωστής Κωτούλας, εκπρόσωπος εταιρείας απολυμάνσεων και μυοκτονιών, χαρτογραφεί στη “Μ” όλους τους χώρους μέσα στην πόλη, όπου εντοπίζονται ποντίκια, και προβλέπει αύξηση του πληθυσμού των ποντικιών κυρίως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όταν ο καιρός αλλάζει. Το θέμα έχει προβληματίσει τους ειδικούς και ορισμένους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα, προχωρώντας σε ολοκληρωμένα προγράμματα μυοκτονιών. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όμως, οι δημόσιοι φορείς και οι αρμόδιες αρχές δείχνουν να αδιαφορούν για ένα τεράστιο ζήτημα, που μπορεί να αποδειχθεί ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλονίκη.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ
Οι εστίες που συγκεντρώνουν τα περισσότερα τρωκτικά μέσα στην πόλη είναι οι χώροι γύρω από τους κάδους απορριμμάτων και τα σκουπίδια, τα υπόγεια των πολυκατοικιών και των καταστημάτων, οι αποθήκες τροφίμων που δεν έχουν ασφαλιστεί ή καθαριστεί καλά, τα ισόγεια δημόσιων κτιρίων, τα παλαιά κτίρια και χώροι αντλιοστασίων-λεβητοστασίων, οι εγκαταλειμμένοι χώροι και τα ερειπωμένα σπίτια, κυρίως όσα έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιους σκουπιδότοπους, πάρκα και πλατείες στα οποία παίζουν εκατοντάδες παιδιά κάθε μέρα και τα μαγειρεία-κουζίνες εστιατορίων! Από το εύρος και μόνο των χώρων, στους οποίους κατά καιρούς εντοπίζονται αρουραίοι, μπορεί κάποιος να υπολογίσει τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται καθημερινά η δημόσια υγεία!
Πρόσφατα περιστατικά, τα οποία δημιούργησαν έντονη ανησυχία σε πολλούς κατοίκους, έστω και αν δεν πήραν δημοσιότητα:
– Πριν από τρία χρόνια, όταν σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα φρεάτια της ΕΥΑΘ στην παραλία ξέβρασαν πνιγμένα από το νερό ποντίκια. Αυτό το γεγονός έφερε στην επιφάνεια, εκτός από τρωκτικά, και ένα ακόμη γνωστό πρόβλημα: τον ελλιπή καθαρισμό των φρεατίων της ΕΥΑΘ και των υπονόμων. Και όμως, “δεν πρέπει να περιμένουμε να πλημμυρίσουμε, για να απαλλαγούμε από τα τρωκτικά”, αναφέρουν οι ειδικοί στις μυοκτονίες.
– Ένα ακόμη περιστατικό ραγδαίας αύξησης ποντικιών παρατηρήθηκε όταν πραγματοποιήθηκε ο πρόσφατος αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Τα τρωκτικά, βρίσκοντας άφθονη τροφή από τα συσσωρευμένα σκουπίδια, κυκλοφορούσαν ανενόχλητα στις γειτονιές. Τα τρωκτικά φαίνεται πως δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στις παραλιακές περιοχές. Οι αμέτρητες εμφανίσεις τους στα πάρκα της νέας παραλίας έχουν ανησυχήσει γονείς και παιδιά, αλλά και ανυποψίαστους περιπατητές της αναμορφωμένης παραλίας. Εκεί μάλιστα, δίπλα στα φρεσκοφυτεμένα δένδρα, έχουν τοποθετηθεί ειδικές ποντικοπαγίδες, η χρήση και η καταλληλότητα των οποίων έχει αμφισβητηθεί έντονα από επιστήμονες.

ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΝΟΜΩΝ
“Αν σήμερα ρίξεις δολώματα σε 1.000 φρεάτια στη Θεσσαλονίκη, σε δύο μέρες τα 800 θα έχουν φαγωθεί από ποντίκια. Δεν πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο. Τα ποντίκια υπήρχαν πάντα στις πόλεις, αλλά όσο επεκτείνονται τα αστικά κέντρα, τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο δικός τους πληθυσμός. Τα ποντίκια των υπονόμων, η επιστημονική τους ονομασία είναι Rattus Norvegicus, είναι πρωτίστως ανθεκτικά και αναπαράγονται εύκολα, καθώς έχουν προσαρμοστεί τέλεια στους υπονόμους των πόλεων, στα υπόγεια, ακόμη και στα εγκαταλειμμένα κτίσματα, όπου βρίσκουν νερό και τροφή”, λέει ο βιολόγος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Οικοανάπτυξη Α.Ε.”
“Η μυοκτονία δεν γίνεται με αποσπασματικούς τρόπους. Γίνεται μέσω προγράμματος που περιλαμβάνει παρακολούθηση βιολογικών παραμέτρων και ξεκινά με τον εντοπισμό της δράσης των τρωκτικών. Αυτά τα ολοκληρωμένα προγράμματα δεν διαρκούν μια μέρα. Αντίθετα πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των πληθυσμών των τρωκτικών, να γίνεται σωστή διαχείριση των σκουπιδιών, να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτοι χώροι που μετατρέπονται σε εστίες βρομιάς, αλλά και να ενημερωθεί το κοινό για τα μέτρα προστασίας της δικής του ιδιοκτησίας, στα οποία περιλαμβάνεται ο καθαρισμός υπογείων, αυλών, αποθηκών κ.ά.”, εξηγεί στη “Μ” από την πλευρά της “Οικοανάπτυξης” Κωστής Κωτούλας.

Το παράδειγμα της Ευκαρπίας

Στο δήμο Ευκαρπίας πριν από δύο χρόνια ο πληθυσμός των ποντικιών είχε αυξηθεί ραγδαία. Σήμερα, χάρη σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μυοκτονίας, το πρόβλημα όχι μόνο έχει αντιμετωπιστεί πλήρως, αλλά σχεδόν έχει πάψει να υπάρχει. “Τα ποντίκια εντοπίζονταν κυρίως στα δύο δασικά ρέματα της περιοχής μας. Προχωρήσαμε σε ένα πρόγραμμα με ιδιωτική εταιρεία, στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκαν εκατοντάδες δολώματα. Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιείται το πρόγραμμα μυοκτονίας και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά”, επισημαίνει στη “Μ” ο δήμαρχος Ευκαρπίας Χαράλαμπος Πανταζόγλου. Ανάλογα προγράμματα έχουν γίνει στο δήμο Αμπελοκήπων στα δυτικά και στο δήμο Καλαμαριάς ανατολικά. Εκεί οι κάτοικοι εντόπιζαν ποντίκια κυρίως σε οικοδομές που κατεδαφίζονταν. Στο δήμο Καλαμαριάς μάλιστα λειτουργεί και ειδική γραμμή χωρίς χρέωση, μέσω της οποίας κάποιος δημότης μπορεί να αναφέρει τέτοιου είδους προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζει. Το πρωτοποριακό ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταγραφής και αντιμετώπισης τρωκτικών που εφαρμόζει ο δήμος όχι μόνο στα δημοτικά και κοινωφελή κτίρια, αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους, πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά.