Διάσημοι που… η ζωή τους όλη ήταν ένα τσιγάρο

Διάσημοι που… η ζωή τους όλη ήταν ένα τσιγάρο


Εμειναν στην ιστορία συνδεμένοι με τον εθισμό τους στη νικοτίνη, ωστόσο οι περισσότεροι πλήρωσαν βαρύ το τίμημα


4/7/2009


H μορφή τους απέπνεε γοητεία, καθώς χανόταν πίσω από τα δαχτυλίδια των καπνών. Η γυναικεία χειραφέτηση, η θηλυκή φινέτσα, ο ανδρισμός, η δυναμικότητα και το στυλ που αντιπροσώπευσαν ταυτίστηκαν με το τσιγάρο που βρισκόταν κολλημένο στα χείλη τους.


Οι περισσότεροι το πλήρωσαν με τίμημα βαρύ. Αρειμάνιοι καπνιστές ή διάσημα «φουγάρα» που έμειναν στην ιστορία συνδεδεμένοι με τον εθισμό τους στη νικοτίνη. Κάποιες φορές η εξάρτηση ήταν τόσο έντονη που συνοδεύτηκε από εντυπωσιακά «ανέκδοτα» ή φήμες.


Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο μύθος που ακολουθεί τον παλαιοντολόγο R.H Flower για τον οποίο λέγεται ότι κάπνιζε ακόμη και μέσα στην ντουζιέρα ή για τον Ουίνστον Τσόρτσιλ ο οποίος -αν και μετριοπαθής καπνιστής- θρυλείται ότι φύλαγε εκατοντάδες εφεδρικά πακέτα στο σπίτι του.


Το «Εθνος» παρουσιάζει μερικούς από τους εκατοντάδες ανά τον κόσμο διάσημους φανατικούς καπνιστές που η ζωή τους απέδειξε πως δύσκολα θα προσαρμόζονταν στα νέα αντικαπνιστικά μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα μας από την περασμένη Τετάρτη…

MARC ΤWΑΙΝ

Με τσιγάρο από 9 ετών

  • Εζησε 75 χρόνια
  • Πέθανε από καρδιακή προσβολή

«Το φαγητό και ο ύπνος είναι οι μόνες δραστηριότητες που επιτρέπεται να διακόψουν την απόλαυση ενός τσιγάρου», συνήθιζε να λέει, ενώ στην ιστορία έχει μείνει και η περίφημη φράση του «εάν δεν μπορώ να καπνίσω τσιγάρα στον άλλο κόσμο, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να πάω!».


Ο συγγραφέας Μαρκ Τουέιν ξεκίνησε να καπνίζει από την ηλικία των 9 ετών και σταμάτησε μόνο όταν έφυγε από τη ζωή ύστερα από 66 χρόνια. Είχε αναπτύξει τις δικές του θεωρίες για το άρωμα και τη γεύση ενός καλού τσιγάρου, ενώ δεν δίσταζε να αυτοσαρκαστεί για την εξάρτησή του: «Καπνίζω με μέτρο», έλεγε. «Μόνο ένα τσιγάρο τη φορά!»

WΑLΤ DΙSΝΕΥ

Κάπνιζε μέχρι τη γόπα

  • Εζησε 65 χρόνια
  • Πέθανε από επιπλοκές εξαιτίας καρκίνου του πνεύμονα

Ηταν ένας φανατικός καπνιστής. Απέφευγε να καπνίζει σε δημόσιους χώρους και ειδικά εκεί όπου θα μπορούσε να γίνει ορατός από μικρά παιδιά.


Οι συνεργάτες του, όμως, περιγράφουν με γλαφυρότητα πως όταν επισκεπτόταν αιφνιδιαστικά τα κινηματογραφικά στούντιο, ακόμη και οι πιο τεμπέληδες εργαζόμενοι προλάβαιναν να ανασκουμπωθούν: Ο καπνός και η μυρωδιά του τσιγάρου του προηγείτο πάντα, δείγμα του ότι ο κ. Disney πλησίαζε…


Οι φίλοι τον θυμούνται να συζητά ενθουσιώδης με ένα τσιγάρο στο χέρι, ώσπου η καύτρα τού έκαιγε τα δάκτυλα.

HUMPHREY BOGART

O σκληρότερος των σκληρών αρρώστησε…

  • nΕζησε 58 χρόνια
  • Πέθανε: Από καρκίνο του οισοφάγου

Ηταν ο σκληρότερος των σκληρών. Στους ρόλους του κάπνιζε, έπινε, τσακωνόταν και πάντα είχε δίπλα του ένα όμορφο κορίτσι. Κάπως έτσι προσέδωσε στο κάπνισμα μια νέα διάσταση δημοφιλίας. Παρότι οι ήρωες που ενσάρκωσε έμειναν αλώβητοι από το ζην επικινδύνως, δεν ίσχυσε το ίδιο και για εκείνον που ήταν σχεδόν μονίμως με ένα τσιγάρο στο χέρι. Ο ηθοποιός, το όνομα του οποίου έμεινε στην ιστορία ως συνώνυμο του καπνιστή, πέθανε ύστερα από επίπονη ασθένεια, έχοντας κατρακυλήσει στα 36 κιλά και ενώ καμία θεραπεία δεν ήταν πλέον ικανή να τον βοηθήσει.

ΒΕΤΤΕ DΑVΙS

Δημιούργησε σχολή για το γυναικείο στυλ καπνίσματος

  • Εζησε 81 χρόνια
  • Υπέστη 4 εγκεφαλικά επεισόδια και πέθανε από καρκίνο του μαστού

«Η Μπέτι Ντέιβις πρέπει να έχει ένα τσιγάρο. Χωρίς το τσιγάρο δεν μπορεί να είναι πλήρως η Μπέτι Ντέιβις».


Αυτά έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής για την Αμερικανίδα ηθοποιό, περιγράφοντας τον σαγηνευτικό τρόπο με τον οποίο χαμογελούσε ή κοίταζε τον διπλανό της ανάβοντας ένα τσιγάρο και την εκλεπτυσμένη κομψότητα με την οποία έκλεινε τα μάτια σε κάθε ρουφηξιά.


Συνδεδεμένη όσο λίγες γυναίκες ηθοποιοί με το τσιγάρο, η Davis θεωρείται ότι δημιούργησε σχολή για το γυναικείο στυλ καπνίσματος. Μάλλον το μετάνιωσε όταν στην πορεία της ζωής της υπέστη εγκεφαλικά επεισόδια, παρέλυσε και χτυπήθηκε από τον καρκίνο.

FIDEL CΑSΤRΟ

Με ένα πούρο Αβάνας πάντα στις φωτογραφίες

«Συνήθιζα να είμαι με ένα τσιγάρο στο στόμα όλη μου τη ζωή. Είχα όλη την ώρα ένα τσιγάρο», λέει ο Fidel Castro περιγράφοντας το αυταπόδειχτο: Η συντριπτική πλειονότητα των φωτογραφιών του τον απεικονίζει με ένα πούρο Αβάνας στο στόμα.


Ο ίδιος μυήθηκε στο κάπνισμα από τον πατέρα του στα 15 του χρόνια και συνέχισε να καπνίζει μέχρι την ηλικία των 59, οπότε και το έκοψε… για το καλό της Επανάστασης: Εδωσε το προσωπικό του παράδειγμα στο πλαίσιο αντικαπνιστικής εκστρατείας που προωθούσε την εποχή εκείνη στην Κούβα.


Παρ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να δηλώνει εραστής του καλού τσιγάρου.

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Αμετανόητη καπνίστρια έως την τελευταία μέρα

  • Εζησε 74 χρόνια
  • Πέθανε: Από καρκίνο των πνευμόνων

Αμετανόητη καπνίστρια μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής της η Μελίνα Μερκούρη συμβόλισε τη γυναικεία χειραφέτηση με το τσιγάρο στο στόμα.


Τα «σέρτικά» της στο κυλικείο της Βουλής έχουν αφήσει ιστορία, ενώ το κάπνισμα έγινε αναπόσπαστο στοιχείο της κινηματογραφικής της εικόνας.


Προκλητικός άνθρωπος με πάθος για τη ζωή, κάποιοι είπαν ότι με τις επιλογές της προκάλεσε και τον θάνατο.


Μετά τη διάγνωση του καρκίνου εκείνη εξακολούθησε να καπνίζει, ενώ λίγα χρόνια αργότερα η ασθένεια χτύπησε την πόρτα της για δεύτερη φορά.

JOHN WΑΥΝΕ

Ο σκληρός καουμπόης με 5 πακέτα την ημέρα

  • Εζησε 72 χρόνια
  • Πέθανε: Από καρκίνο του στομάχου και των πνευμόνων

Με ένα τσιγάρο να κρέμεται διαρκώς από τα χείλη του πρωταγωνίστησε στους ρόλους του σκληρού καουμπόη και ταύτισε την εικόνα του με τον καπνό.


Στην πραγματική του ζωή κάπνιζε 5 πακέτα τσιγάρα την ημέρα, ενώ συνήθιζε να λέει ότι το κάπνισμα τον βοήθησε να διαμορφώσει το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα της φωνής του.


Μετά την εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη όταν αρρώστησε, προσπάθησε να απαλλαγεί από τη συνήθεια στην οποία είχε εθιστεί από την εφηβεία του. Ξεκίνησε να μασά καπνό και τελικά άρχισε πάλι να καπνίζει τσιγάρα.


ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ

Δεν το έσβηνε ποτέ



  • Εζησε 79 χρόνια
  • Πέθανε από καρδιακό επεισόδιο

Λέγεται πως κάπνιζε όλα τα τσιγάρα της ημέρας με ένα μόνο σπίρτο. Από την καύτρα του προηγούμενου τσιγάρου άναβε το επόμενο και η φωτιά δεν σταματούσε να καίει ποτέ. Μαθητές του μαρτυρούν πως η εικόνα επαναλαμβανόταν αμέτρητες φορές σε πρόβες σημαντικών παραστάσεων, ενώ Αθηναίοι τον θυμούνται να αναπαράγει την ίδια ακριβώς σκηνή στο καφέ Dolce στο Κολωνάκι. Ο κορυφαίος Ελληνας θεατράνθρωπος ανήκε σε εκείνους που συντροφεύουν την κάθε στιγμή της καθημερινότητας με λίγο καπνό.


Στις 14 Φεβρουαρίου 1987 εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονους πόνους στο στήθος και λίγο αργότερα κατέληξε.

ALBERT ΕΙΝSΤΕΙΝ

Κάπνιζε για πνευματική διαύγεια

  • nΕζησε 75 χρόνια
  • Πέθανε από ρήξη ανευρύσματος στην κοιλιακή χώρα

Αισθανόταν ότι το κάπνισμα διευκόλυνε την πνευματική του διαύγεια όταν έπρεπε να επεξεργαστεί μια δύσκολη υπόθεση. Οι καπνιστές πίπας συνηθίζουν ακόμη και σήμερα να αναφέρονται σε μία από τις γνωστότερες σχετικές ρήσεις του Αϊνστάιν, ο οποίος έλεγε:


«Πιστεύω ότι το κάπνισμα της πίπας συμβάλλει σε μια πιο ήρεμη και αντικειμενική κρίση για όλες τις ανθρώπινες σχέσεις πέρα από τα στερεότυπα».


Κατά τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε μέλος του Κλαμπ των Καπνιστών Πίπας Μόντρεαλ, ενώ λέγεται πως κάποτε ενώ βρισκόταν εν πλω γλίστρησε και έπεσε κατά λάθος στη θάλασσα. Παρ όλα αυτά δεν επέστρεψε αμέσως παρά μόνο, αφού εντόπισε στο νερό την πίπα του ύστερα από… ηρωικές προσπάθειες.

OSCAR WΙLD

Εκατοντάδες εφεδρικά πακέτα

  • Εζησε 46 χρόνια
  • Πέθανε από άγνωστη αιτιολογία

Μερικές εκατοντάδες τσιγάρα φυλαγμένα σε ένα σιδερένιο κουτί από μπισκότα το οποίο μετέφερε από δωμάτιο σε δωμάτιο αποτελούσαν τις εφεδρείες του.


Εθισμένος στη νικοτίνη ο Οσκαρ Ουάιλντ συμπύκνωσε τη φιλοσοφία του στη φράση «Το τσιγάρο είναι η πιο τέλεια μορφή απόλαυσης. Είναι ηδονικό και σε αφήνει ανικανοποίητο. Τι περισσότερο να ζητήσει κανείς;».


Ενα μπρούντζινο άγαλμα που αναπαριστά τον Οσκαρ Ουάιλντ να καπνίζει ένα τσιγάρο είχε στηθεί κοντά στο Charity Cross του Λονδίνου, αλλά το 2007 οι Αρχές, θεωρώντας ότι εισάγει κακές συνήθειες, αφαίρεσαν το τσιγάρο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ POBBA