Σύμφωνα με το έγγραφο της εταιρείας που εστάλη την 1η Απριλίου 2009 στις αναπτυξιακές εταιρείες των νομών Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Πέλλας και Κιλκίς, οι οποίες συμμετέχουν στα προγράμματα καταπολέμησης, “το καλοκαίρι του 2008 εντοπίστηκε το aedes albopictus από την “Οικοανάπτυξη” σε νομό της Κεντρικής Μακεδονίας, γεγονός που δεν δημοσιοποιήθηκε, κυρίως για λόγους προστασίας του τουριστικού προϊόντος του εν λόγω νομού, όπου και πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι σχετικές κατασταλτικές ενέργειες”.
ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΟΚΤΩ ΝΟΜΟΥΣ
Ο βιολόγος και εκπρόσωπος της εταιρείας “Οικοανάπτυξη” Σπύρος Μουρελάτος επιβεβαίωσε την ύπαρξη του κουνουπιού σε οκτώ νομούς σε όλη την Ελλάδα, αρνήθηκε να ονομάσει σε ποιο νομό εντοπίστηκε στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ είπε ότι εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία σε σχέση με άλλα είδη. “Το καλό είναι ότι εντοπίστηκε και ότι θα μπορέσει να κατασταλεί, όμως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι εντοπίστηκε σε τρία σημεία στο κέντρο της Αθήνας”, υπογράμμισε ο κ. Μουρελάτος. Σημείωσε πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες, καθώς έχει εγκατασταθεί δίκτυο ωοπαγίδων και παρακολούθησης του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Στο μεταξύ, τέθηκε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που ζουν στο νομό Θεσσαλονίκης κατά τη διαδικασία έκδοσης άδειας εργασίας. Μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι από τον Μάιο του 2008 η νομαρχία δεν εκδίδει και δεν ανανεώνει άδειες εργασίας σε αιτούντες ασύλου ή είναι πολιτικοί πρόσφυγες, εφαρμόζοντας ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι άδειες για τους πρόσφυγες εκδίδονται από τον ΟΑΕΔ μόνον εφόσον δεν υπάρχει έλληνας άνεργος στον ίδιο τομέα. Ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης, κληθείς να απαντήσει, είπε ότι θα διερευνηθούν άμεσα οι λύσεις που υπάρχουν.
ΦΑΝΗ ΣΟΒΙΤΣΛΗ