«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν». Η χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, οδηγεί την κυβέρνηση και τις διορισμένες από την ίδια διοικήσεις των Ταμείων σε απίστευτο αλαλούμ. Οι διοικήσεις προτείνουν εισπρακτικά μέτρα εις βάρος των ασφαλισμένων, προφανώς σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, και οι υπουργοί ακολούθως διαχωρίζουν τη θέση τους υπό το βάρος των αντιδράσεων της κοινής γνώμης.
Αυτό ακριβώς έγινε και με το Ταμείο Προνοίας των δημοσίων υπαλλήλων. Η διοίκηση του Ταμείου αποφάσισε να εισηγηθεί την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους μισού μισθού από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, προφανώς σε συνεννόηση με το υπουργείο Απασχόλησης, η κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά απέφυγε να πάρει θέση, ενώ χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου στη Βουλή δήλωνε άγνοια και επέμενε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με ανάλογα μέτρα.
Πάντως ο πρόεδρος του Ταμείου Προνοίας κ. Γερ.Θωμόπουλος με χθεσινή ανακοίνωσή του- η οποία σημειωτέον διακινήθηκε μέσω του υπουργείου Απασχόλησης- επιβεβαιώνει τις συγκεκριμένες προτάσεις και «ρίχνει το μπαλάκι στο εποπτεύον υπουργείο,το οποίο είναιαποκλειστικά αρμόδιο να τις αξιολογήσει και να αποφασίσει». Ωστόσο ο πρόεδρος του Ταμείου παραδέχεται ότι το Ταμείο παρουσιάζει ελλείμματα πάνω από 650 εκατ. ευρώ και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Τρεις είναι οι λόγοι της χρεοκοπίας του συγκεκριμένου Ταμείου, τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ κ. Γ.Ρωμανιάς. Πρώτον, η ένταξη των κληρικών σε αυτό πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, για τη χορήγηση εφάπαξ, χωρίς να δοθεί στο Ταμείο η περιουσία του Ταμείου των κληρικών, η οποία παρέμεινε στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Δεύτερον, η ένταξη στο ίδιο Ταμείο των δικαστικών- με δικαστική απόφαση-, χωρίς να έχουν προηγηθεί ανάλογες κρατήσεις. Μάλιστα με τη δικαστική απόφαση εδόθη αναδρομικά εφάπαξ όχι μόνο σε όσους θα συνταξιοδοτούνταν εφεξής αλλά και στους ήδη συνταξιούχους.
Τρίτον, η ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού εκτάκτων στον δημόσιο τομέα οι οποίοι δεν πληρώνουν εισφορές στο Ταμείο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απώλεια εσόδων. Ο κ. Ρωμανιάς χαρακτηρίζει την πρόταση της διοίκησης του Ταμείου «λύση-μπάλωμα», η οποία δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. «Αυτήτη στιγμή το Ταμείο χρειάζεται650 εκατ.ευρώ για να ικανοποιήσειτις 15.800 αιτήσεις που έχουν συσσωρευθεί. Από τα μέτραθα εισπράξει- εκτάκτως- μόλις300 εκατ.ευρώ και στη συνέχειαθα έχει και πάλι πρόβλημα» σημειώνει και προσθέτει ότι θα έπρεπε να γίνει πρώτα αναλογιστική μελέτη και στη συνέχεια να αναζητηθούν λύσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Ταμείου έχει προτείνει στο υπουργείο τα εξής μέτρα: 1Καταβολή μισού μισθού από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
2 Καθιέρωση εισφοράς 2% σε όλες τις πρόσθετες αποδοχές, δηλαδή στα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. 3 Καταβολή έκτακτης χρηματοδότησης από το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ για να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης του εφάπαξ βοηθήματος.
4Υπαγωγή στο Ταμείο όσων απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου και έχουν λιγότερα από 15 χρόνια υπηρεσίας.
Οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για απαράδεκτες αποφάσειςτης πλειοψηφίας του Ταμείου,που αντί να διεκδικήσει άμεσα επιχορήγηση ρίχνει τα βάρηστις πλάτες των ασφαλισμένων» . Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση τονίζει πως «η απόφαση γίνεται περισσότερο προκλητική όταν το ίδιο το Ταμείοκαι το διοικητικό συμβούλιοέχουν εκτιμήσει ότι το κράτοςχρωστά πάνω από 1,3 δισ. ευρώ στον φορέα εξαιτίας μόνο των κοινωνικών πολιτικών που αποφάσισε η πολιτεία».
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος τόνιζε χθες ότι «τυχόνυιοθέτηση από την κυβέρνησητων προτάσεων αυτών θα οδηγήσει σε σκληρή αντίδραση με τη μορφή “λευκής απεργίας” όλων των υπαλλήλων».
Σε ανάλογους τόνους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι.Παναγόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «πετάει όλα τα σκουπίδια μέσα στο Ασφαλιστικό,δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στο σύστημα» .