Oι έλληνες καρκινοπαθείς δεν ανησυχούν μόνο για την έκβαση της νόσου, αλλά και για το αν θα βρουν εγκαίρως την πολυπόθητη κλίνη για την έναρξη της θεραπείας τους. Οσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις υπηρεσίες ενός ιδιωτικού νοσοκομείου, είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στην ουρά ως και τρεις μήνες για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Μόνο στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» βρίσκονται σε λίστα αναμονής περίπου 400 καρκινοπαθείς, ενώ για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του χειρουργικού τομέα περιμένουν περισσότεροι από 600. «Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση ευθύνεται η έλλειψη εργαζομένων,νοσηλευτικών κλινών και μηχανημάτων» σχολιάζει ο κ. Θ.Νησιώτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελληνίου. «Με τη συμπεριφορά της αυτή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποβαθμίζει το Δημόσιο Νοσοκομείο και οδηγεί τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα» τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Νησιώτη, στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» οι ασθενείς περιμένουν περίπου τρεις μήνες για να κάνουν ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας κανονικά λειτουργούν πρωί και απόγευμα. Ωστόσο αποχώρησαν προσφάτως δύο υπάλληλοι, με αποτέλεσμα το ένα μηχάνημα να λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες. «Τα μηχανήματαακτινοθεραπείας είναι λίγα και οι ασθενείς καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα,όπου ένα κλασικόσχήμα ακτινοθεραπείας κοστίζειπερίπου 10.000 ευρώ» τονίζει ο κ. Νησιώτης.
Επίσης, τα χειρουργεία δεν λειτουργούν πλήρως, το παθολογοανατομικό καθυστερεί ακόμη και 25 ημέρες να δώσει τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, ενώ η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η οποία διαθέτει πέντε κρεβάτια, παραμένει κλειστή.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου επισημαίνουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι ο ψηφιακός αγγειογράφος, ο οποίος υπέστη βλάβη προ τριετίας, ούτε έχει επιδιορθωθεί ούτε έχει αντικατασταθεί. Το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο γραμμικό επιταχυντή, ενώ το μηχάνημα της βραχυθεραπείας, παρ΄ ότι παρελήφθη προ διετίας από το Νοσοκομείο, με δέκα χρόνια καθυστέρηση, βρίσκεται ακόμη στα κουτιά.
Χ ειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγιος Σάββας», όπου συρρέουν ασθενείς από όλη τη χώρα. Στη λίστα αναμονής είναι καταγεγραμμένοι περίπου 400 ασθενείς και άλλοι 600 περιμένουν να εισαχθούν στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του χειρουργικού τομέα.
Οπως καταγγέλλουν γιατροί του «Αγίου Σάββα», το μεγαλύτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο της χώρας δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο, ενώ τα ακτινοθεραπευτικό τμήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους λόγω της έλλειψης χειριστών μηχανημάτων. Ως εκ τούτου, η έναρξη των ακτινοθεραπειών μπορεί να καθυστερήσει δύο- δυόμισι μήνες, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.
Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα έρχονται και οι πάσχοντες από καρκίνο οι οποίοι διαμένουν σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, το Νοσοκομείο των Σερρών διαθέτει Ογκολογικό Τμήμα, όχι όμως και ογκολόγο. Ετσι, οι ασθενείς καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία. Για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της θεραπείας τους, οι ασθενείς πηγαινοέρχονται μεταξύ Σερρών και Θεσσαλονίκης επί τρεις μήνες. Τελευταίως όμως τους «έκοψαν» τα… οδοιπορικά. Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τους ασθενείς των Τρικάλων, της Πτολεμαΐδας και της Καλαμάτας.