Αποδεκατισμένα από νοσηλευτικό προσωπικό τα ελληνικά νοσοκομεία

Κύρια αιτήματα που διεκδικούν είναι η άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά

Τραγικές παραμένουν οι ελλείψεις νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πολλές κλινικές λειτουργούν με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας, ενώ καθημερινά δίνουν μάχη με το θάνατο

Της Νικολέτας Μπούκα

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού, σε όλη τη χώρα υπάρχουν 35.000 νοσηλευτές, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον 70.000, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Ειδικότερα στην Κεντρική Μακεδονία ο αριθμός των νοσηλευτών φτάνει περίπου τις 6.000, αλλά χρειάζονται 12.000, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν 3.500 και χρειάζονται οι διπλάσιοι.

Χθες οι νοσηλευτές πραγματοποίησαν κατάληψη στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απαγορεύοντας την είσοδο στην ηγεσία και τους υπαλλήλους του υπουργείου. Κύρια αιτήματά τους είναι η άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων, και η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

“Είμαστε στα όρια της απόγνωσης. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καθημερινά στα νοσοκομεία εργαζόμαστε κάτω από το όριο ασφαλείας. Ο υπουργός μιλά για 5.500 προσλήψεις νοσηλευτών αλλά με ορίζοντα τριετίας. Μέχρι να πιάσουν δουλειά αυτοί, θα έχουν συνταξιοδοτηθεί άλλοι τόσοι, οπότε θα είμαστε πάλι στην αρχή”, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού Ρίζος Ριζόπουλος.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ρόλο… πυροσβέστη κλήθηκε να παίξει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, ο οποίος ζήτησε από τους νοσηλευτές να αποχωρήσουν από το κτίριο του υπουργείου και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 26 Μαρτίου. Ωστόσο οι συγκεντρωμένοι νοσηλευτές αρνήθηκαν να φύγουν, επιμένοντας να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας και τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα για τη λήξη της κατάληψης.

“Είμαστε λίγοι, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας. Δυστυχώς ούτε προσλήψεις έχουν γίνει ούτε οι οργανισμοί των νοσοκομείων τροποποιήθηκαν. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού ακόμη και στις ΜΕΘ, καθώς τα βράδια ένας νοσηλευτής καλείται να εξυπηρετήσει τουλάχιστον τρεις ασθενείς, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο”, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού Τηλέμαχος Πατινέας.

Αναβρασμός στο ΙΚΑ Παναγία

Την ίδια στιγμή αναστάτωση επικρατεί στο νοσοκομείο ΙΚΑ Παναγία της Θεσσαλονίκης, όπου χθες 122 ειδικευόμενοι και συμβασιούχοι διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για τις απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2009.

“Δεν έχει γίνει η δημοσίευση του ΦΕΚ για το θέμα αυτό και υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής των χρωστούμενων, διότι η αναδρομική ισχύς του ΦΕΚ είναι για έναν μήνα. Για παράδειγμα, αν δημοσιευτεί το ΦΕΚ σήμερα 20/3, τότε θα ισχύσει αναδρομικά από τις 20/2, που σημαίνει ότι τα χρήματα από τις εφημερίες του Ιανουαρίου και των πρώτων 20 ημερών του Φεβρουαρίου θα χαθούν οριστικά”, δήλωσε το μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων στο “Παναγία”, ειδικευόμενος στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου, Αργύρης Κρομμύδας.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο νοσοκομείο εργάζονται 72 ειδικευόμενοι και 50 συμβασιούχοι, ενώ υπολογίζεται ότι σε κάθε εργαζόμενο οφείλονται κατά μέσο όρο 700-800 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η διεύθυνση του νοσοκομείου δεν ήταν σε θέση να τους δώσει κάποια ξεκάθαρη απάντηση, οπότε, εάν δεν διευθετηθεί το ζήτημα, θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, που σημαίνει ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εφημερίες του νοσοκομείου.