Τα επείγοντα των νοσοκομείων γεμάτα αλλοδαπούς

Της Μαριας Δεληθαναση

Σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας είναι πλέον για την Ε.Ε. η υγεία των μεταναστών. Η «Βελτίωση της ασφάλειας της υγείας των πολιτών» αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες της νέας πολιτικής και αναζητούνται τρόποι για τον υπολογισμό της αποδοτικότητας των υπαρχουσών πολιτικών, την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ασθενειών, τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το πανευρωπαϊκό δίκτυο www.mighealth.net που επιδιώκει να αναδείξει καλές πρακτικές στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των μεταναστών και να δημιουργήσει δίκτυο εξειδικευμένων γνώσεων. Η ελληνική συμμετοχή με το εργαστήριο Επιδημιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέστη δυνατή χάρη στη δωρεά του 40% της εθνικής συμμετοχής από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι αλλοδαποί ξεπερνούν το 80% του συνόλου των πολιτών που καταφεύγουν στα επείγοντα. Ομως αποτελούν μόλις το 6,2% όσων νοσηλεύονται. Την ίδια στιγμή, σημείωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής κ. Αθηνά Γλυνού, το 15% – 20% των αναγκών για παροχές υγείας στα νοσοκομεία αφορούν αλλοδαπούς. Μετανάστες και πρόσφυγες αποτελούν ευπαθή πληθυσμό με περίπλοκα προβλήματα υγείας. Ομως οι διαθέσιμοι πόροι είναι ανεπαρκείς, οι αλλοδαποί δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας στο βαθμό που τις χρειάζονται, η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από ΜΚΟ δεν είναι ελεγμένη και ένας μεγάλος αριθμός τους είναι παράνομοι.

Η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων στο 50% ίσως των μεταναστών και προσφύγων που διαβιούν στη χώρα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο νόμος απαγορεύει ρητά την παροχή υπηρεσιών υγείας σε μη νόμιμους (με εξαίρεση τις περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών) και την ευκαιριακή απασχόλησή τους σε εργασίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία συνθέτουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Κύρια προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν είναι λοιμώδη νοσήματα (ηπατίτιδα Β, φυματίωση, έιτζ), διαταραχές ψυχικής υγείας (άγχος, σύγχυση, διάσπαση προσοχής, κατάθλιψη, διαταραχή μνήμης, μετατραυματικό στρες) και εργατικά ατυχήματα. Οπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε χθες: «Παρ’ όλα τα αυξημένα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, οι αλλοδαποί χρησιμοποιούν λιγότερο τις υπηρεσίες υγείας. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την υγεία του συγκεκριμένου πληθυσμού και για τη δημόσια υγεία δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των μεταναστών απασχολείται στην παροχή υπηρεσιών υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση, διασκέδαση, τουρισμός, καθαριότητα)».