Εκρηξη των δαπανών υγείας για τους δημοσίους υπαλλήλους

Δημοσιονομική «βόμβα» για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία και πρωτίστως για το Ταμείο Υγείας των δημοσίων υπαλλήλων συνιστά η ιλιγγιώδης αύξηση των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας των ασφαλισμένων. Οι συνολικές δαπάνες περίθαλψης (δημόσιες και ιδιωτικές) ξεπέρασαν πέρυσι το 8% του ΑΕΠ και πλέον η χώρα μας ανέβηκε στην πρώτη θέση των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Ελληνες απολαμβάνουν και το υψηλότερο επίπεδο περίθαλψης, το αντίθετο μάλλον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο αν δεν εχρηματοδοτείτο απευθείας από τον προϋπολογισμό θα είχε πτωχεύσει.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι δαπάνες περίθαλψης των ασφαλισμένων του Δημοσίου που ήταν 870 εκατομμύρια ευρώ το 2003 εκτοξεύθηκαν στα 1.345 εκατ. ευρώ το 2007 (σημείωσαν αύξηση 55%) ενώ το 2008 έκλεισαν στα 1.225 εκατ. ευρώ καθώς- προφανώς- προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός μεταφέρθηκαν κονδύλια το 2009. Πρόκειται για οφειλές προς γιατρούς, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα που διαμαρτύρονται.

Οι άμεσα και έμμεσοι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ είναι 1,7 εκατομμύρια Ελληνες, δηλαδή όλοι οι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και οι οικογένειές τους αλλά όπως εκτιμούν οι ειδικοί του χώρου της Υγείας οι κατά κεφαλήν δαπάνες του ΟΠΑΔ είναι οι υψηλότερες από όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το φαινόμενο της αλματώδους αύξησης των νοσηλίων αποδίδεται αφενός στην αύξηση του κόστους των φαρμάκων αλλά κυρίως στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, αλλά και ιατρικών- εργαστηριακών εξετάσεων. Πολλοί μιλούν για «βιομηχανία» εξετάσεων που πληρώνει το Δημόσιο.

Τα μέτρα που προτείνονται από τους ειδικούς για την αντιμετώπιση του φαινομένου, πέραν των ελέγχων (διασταυρώσεις) στις συνταγές και στα φάρμακα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, είναι:

▅ Η αύξηση της συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων (του ασφαλίστρου) για τα φάρμακα και τις εξετάσεις.

▅ Η ριζική αναμόρφωση του συστήματος συνταγογραφήσεων και η πλήρης μηχανογράφηση των ιατρικών εξετάσεων και νοσηλίων. Είναι προφανές ότι οι αλλαγές αυτές θα αποτελέσουν βασική μεταρρύθμιση στην οικονομική πολιτική, ασφαλώς μετά τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.