Εμπλοκή με τα χρέη

«Βέτο» στη ρύθμιση των χρεών του ΕΣΥ βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πυροδοτώντας την ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στο χώρο της Υγείας και αφήνοντας «έκθετο» τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος από καιρό έχει δεσμευθεί στους προμηθευτές ότι θα τους καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα.

Ηδη η σχετική λίστα της εξόφλησης χρεών ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ έχει επιστραφεί στην Αριστοτέλους ως… ακατάλληλη για έγκριση! Ζητήθηκε η αναθεώρησή της προκειμένου το θέμα να επανεξεταστεί σε δέκα περίπου μέρες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η ρύθμιση των χρεών «σκοντάφτει» σε δύο καίρια σημεία: Κατ’ αρχήν, δεν αναγνωρίζονται τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει να εγκριθούν προκειμένου να καλύψει τις οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και τους φαρμακοβιομήχανους.

Φαίνεται πως οι αρμόδιοι επί των Οικονομικών θεωρούν ότι τα χρέη είναι λιγότερα και πάντως δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να βγάλουν από το «κρατικό πορτοφόλι» ένα τέτοιο ποσό για τα χρέη του ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, βασικό πρόβλημα αποτελούν οι εξωσυμβατικές αγορές που έχουν πραγματοποιήσει τα νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια, στο μεσοδιάστημα της εφαρμογής του νέου συστήματος προμηθειών. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο υπουργείο Οικονομίας για την έγκριση των αγορών αυτών κρίθηκαν ελλιπή. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η απάντηση των αρμοδίων ήταν πως δεν υπογράφουν τίποτα πριν διασταυρώσουν την ακρίβεια των στοιχείων.

Χιλιάδες τιμολόγια

Πρόκειται για αγορές συνολικού κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες είτε πραγματοποιήθηκαν εκτός συμβάσεων είτε «κόπηκαν» από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για να εξοφληθούν, πρέπει να νομιμοποιηθούν με ειδική νομοθετική ρύθμιση, αφού προηγουμένως διασταυρωθούν χιλιάδες τιμολόγια αγορών από τα νοσοκομεία και τους προμηθευτές. Κι ενώ το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει εδώ και καιρό ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων, το υπουργείο Οικονομίας έχει άλλη γνώμη…

Την ίδια στιγμή, εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Αβραμόπουλου υποστήριζαν χθες ότι η απάντηση στις τελευταίες πολιτικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας θα πρέπει να αναζητηθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα ευθύνης του.

Η Αριστοτέλους έλαβε τελευταία προθεσμία δέκα περίπου ημερών ώστε να ελέγξει την ακρίβεια των στοιχείων και να καταλήξει στο ακριβές ποσό εξωσυμβατικών και συνολικών χρεών – το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να είναι λιγότερο από 5 δισ.!

Στο μεταξύ, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομίας μελετά 2 – 3 διαφορετικά σενάρια για τη ρύθμιση των χρεών. Μέσα σ’ αυτό το δεκαήμερο θα έχουν οριστικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα εξοφληθούν οι οφειλές του ΕΣΥ.

Ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Υγείας ξεκίνησε από χθες πενθήμερη προειδοποιητική αναστολή του εφοδιασμού των νοσοκομείων με αναλώσιμα υλικά, ενώ οι προμηθευτές εμφυτεύσιμων ορθοπαιδικών υλικών αποφάσισαν να περιμένουν ως το τέλος του μήνα περίπου.

Στον αέρα το νέο σύστημα προμηθειών

Χωρίς αποτελέσματα μένει για την ώρα το νέο σύστημα προμηθειών στο ΕΣΥ, που υπόσχεται ετήσια εξοικονόμηση ως και 500 εκατομμύρια ευρώ. Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) συστήθηκε τον Μάιο του 2008 αλλά όλους αυτούς τους μήνες απλώς εγκρίνει δαπάνες που πραγματοποιούνται με το παλιό σύστημα! Μάλιστα, οι πρώτες «απόπειρες» διενέργειας διαγωνισμών απέτυχαν και οι αρμόδιοι έσπευσαν να «ανασυνταχθούν». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αναδόχων καθαριότητας: Στα τέλη του 2008, διακηρύχθηκαν διαγωνισμοί για την ανάδειξη αναδόχου καθαριότητας σε μερικά μεγάλα νοσοκομεία. Υστερα από λίγο, η ΕΠΥ ενημέρωσε τα νοσοκομεία ότι θα πρέπει να ακυρώσουν όλους τους διαγωνισμούς καθαριότητας και να τους επαναπροκηρύξουν ακολουθώντας νέες προδιαγραφές, οι οποίες προέκυψαν από πιο προσεκτικό έλεγχο… Την ίδια ώρα, η Επιτροπή δηλώνει αδυναμία διεκπεραίωσης των αιτημάτων που φτάνουν σωρηδόν και καθημερινά από όλη τη χώρα και ζητά από τις διοικήσεις να ομαδοποιούν τα αιτήματα και να τα στέλνουν μαζεμένα ανά διαστήματα.

Κάτι που είναι δύσκολο να γίνει κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία που καθημερινά καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες αναλώσιμων υλικών.

Οι αριθμοί

1,6 δισ. δηλώνουν οι προμηθευτές αναλώσιμων ότι τους χρωστά το ΕΣΥ.

750 εκατομμύρια οι οφειλές που διεκδικούν οι προμηθευτές ορθοπαιδικών υλικών.

2,3 δισ. τα χρέη προς τη φαρμακοβιομηχανία έως 30/6/2008.

53% αύξηση των φαρμακευτικών αγορών του ΕΣΥ σε σχέση με το 2007.

40% αύξηση του χρόνου εξόφλησης σε σχέση με το 2007.

1,6 δισ. τα χρέη των 23 μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αττικής.

10 εκατομμύρια ευρώ το μήνα φτάνουν οι αγορές των μεγάλων νοσοκομείων.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ