«Αγκάθι» ο τρόπος εξόφλησης των χρεών

Προθεσμία δέκα ημερών δίνουν οι προμηθευτές ορθοπαιδικού υλικού στα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων, όπως συμφωνήθηκε και κατά τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης με τους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας.

Σύμφωνα με τα όσα δεσμεύθηκαν οι δυο υπουργοί, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει καταβληθεί η πρώτη δόση εξόφλησης ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο ισόποσες δόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η μορφή εξόφλησης (μετρητά, ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κ.λπ.). Συνολικά, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων για αγορές υλικών και φαρμάκων φτάνουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν ακόμη ότι το προσεχές διάστημα θα προωθήσουν νομοθετική ρύθμιση, ώστε να τακτοποιηθεί και το ζήτημα των εξωσυμβατικών προμηθειών που έχουν πραγματοποιήσει τα νοσοκομεία τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η πληρωμή αυτών των αγορών -που ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ- έχει «μπλοκάρει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, η συλλογική σύμβαση εργασίας που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με την ομοσπονδία των γιατρών, το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή διαφέρει σε βασικά σημεία σε σχέση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί με το υπουργείο Υγείας. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι διαφοροποιημένο ως προς τις αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των γιατρών, το συνταξιοδοτικό πλαφόν, το αφορολόγητο των εφημεριών, καθώς και τη διάρκεια της υπό κύρωση συλλογικής σύμβασης.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ