Το «μικρόβιο» του πανεπιστημιακού

Ενας στους επτά Ελληνες βουλευτές είναι γιατρός, κατά… προτίμηση πανεπιστημιακός γιατρός. Η σχέση των ιατρικών σχολών της χώρας με το Κοινοβούλιο είναι ίδια με τη σχέση όλων των υπόλοιπων πανεπιστημιακών σχολών: Πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν διακαώς και θα μπορούσαν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να περάσουν από το ένα στο άλλο!

Οι πολιτικοί, βέβαια, που στοχεύουν σε μια θέση στο… «πάνθεον» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ. Ή, τουλάχιστον, πολύ περισσότερο σε σχέση με παλαιότερα. Κι αυτό γιατί πρόσφατα η Ενωση Καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών πρότεινε μια σειρά από προϋποθέσεις για την εξέλιξη ή εκλογή στις διάφορες βαθμίδες ιεραρχίας, και κυρίως αυτή του τακτικού καθηγητή, οι οποίες θέτουν πολύ ψηλά τον πήχυ και ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνουν εκτός πολλούς από τους επίδοξους καθηγητές! Πηγές του Πανεπιστημίου αναφέρουν μάλιστα πως τα κριτήρια αυτά έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται στις εκλογές για τη βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, κάνοντας δύσκολη τη ζωή πολλών υποψηφίων.

Είναι φανερό πως τα πράματα «σκουραίνουν» ακόμη περισσότερο για τους πολιτικούς, οι οποίοι απέχουν από το ιατρικό έργο -κυρίως το κλινικό, δηλαδή την άσκηση της ιατρικής-, γεγονός που εκ των πραγμάτων τούς στερεί ορισμένα από τα απαιτούμενα προσόντα.Η πιο συζητημένη μετακίνηση από τη βαθμίδα του αναπληρωτή σε εκείνη του τακτικού καθηγητή Ιατρικής είναι τον τελευταίο καιρό αυτή του τέως υφυπουργού Υγείας κ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου. Είναι από τους αρχαιότερους αναπληρωτές καθηγητές και η ανάδειξή του σε καθηγητή θα γίνει με βάση την ανέλιξη που προβλέπεται στο Δημόσιο. Η εκλογή του στην πρώτη βαθμίδα καθηγητή Χειρουργικής είχε προγραμματιστεί για τις 22 του περασμένου Ιουλίου. Πολλοί πανεπιστημιακοί μάλιστα είχαν διακόψει τον παραθερισμό τους για να συμμετέχουν στο σώμα εκλεκτόρων. Ομως, στο παρά πέντε η εκλογή αναβλήθηκε για «τεχνικούς λόγους», όπως γράφτηκε στα πρακτικά. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι τεχνικοί λόγοι δεν ήταν άλλοι από τη διαπίστωση ότι ο φάκελος του κ. Γιαννόπουλου ήταν ελλιπής, δεν πληρούσε δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις. Μάλιστα, όπως εκτιμούν πανεπιστημιακοί, τα κενά που εντοπίστηκαν στις απαιτούμενες προϋποθέσεις ίσως χρειαστούν δύο χρόνια για να συμπληρωθούν…Γνωμοδότηση υπό όρους
Για την εκλογή του είχε ζητηθεί -όπως μπορεί να γίνει σε κάθε αντίστοιχη διαδικασία- γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν θετική με τον όρο να πληρούνται όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο κριτήρια. Με βάση αυτή τη γνωμοδότηση, ήταν αδύνατο να προχωρήσει η εκλογή. Μάλιστα, στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έλειπαν και οι πανεπιστημιακοί που στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις τους εξέφραζαν την προσδοκία ο κ. Γιαννόπουλος να αποσύρει την αίτηση εκλογής.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος του 30μελούς εκλεκτορικού σώματος ήταν θετικά προσκείμενο προς το πρόσωπο του κ. Γιαννόπουλου. Αλλωστε, αρκετοί από τους καθηγητές – εκλέκτορες Χειρουργικής προέρχονται από το Λαϊκό νοσοκομείο όπου επί χρόνια χειρουργούσε ο τέως υφυπουργός. Με τους περισσότερους διατηρεί καλές σχέσεις.

Ωστόσο, όπως εξηγούν καλά γνωρίζοντες, από το ερχόμενο καλοκαίρι το σκηνικό στα εκλεκτορικά σώματα της Ιατρικής θα αλλάξει ριζικά: Περίπου δέκα καθηγητές συνταξιοδοτούνται και θα αντικατασταθούν από άλλους. Ετσι, είναι πολύ πιθανόν να μεταβληθούν οι «ισορροπίες», διαμορφώνοντας κι ένα νέο κλίμα απέναντι σε κάθε υποψήφιο καθηγητή. Οι εκκρεμείς εκλογές καθηγητών υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 100 και κάθε μήνα συζητούνται δύο περιπτώσεις. Η αίτηση εκλογής του πρώην υφυπουργού Υγείας είχε κατατεθεί καιρό πριν. Το ζήτημα επανήλθε την περίοδο της θητείας του στο υπ. Υγείας, προκαλώντας μάλιστα αρνητικά σχόλια, «πάγωσε» για λίγο, για να επιστρέψει όταν εκείνος παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού.Δύο εκλογές
Η περίπτωση Γιαννόπουλου δεν είναι φυσικά η μόνη περίπτωση πολιτικού που διεκδικεί μια θέση στην ιατρική πανεπιστημιακή ιεραρχία.

Ο νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς πρόσφατα εξελέγη σε νέα θέση επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

«Θορυβώδης» ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια η ανάδειξη του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών κ. Π. Σκανδαλάκη σε καθηγητή Περιγραφικής Ανατομικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Σκανδαλάκης είχε θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του καθηγητή, ενώ ήταν υφυπουργός, χρησιμοποιώντας γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανέφερε ότι η αναστολή των καθηκόντων του στο Πανεπιστήμιο λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση δεν συνιστά νομικό κώλυμα για να διεκδικήσει τη θέση. Και αυτό γιατί η όλη διαδικασία είχε ξεκινήσει ενώ εκείνος ήταν ακόμη απλός βουλευτής.

Για κάθε εκλογή ορίζεται 30μελές εκλεκτορικό σώμα στο οποίο συμμετέχουν υποχρεωτικά οι καθηγητές που ασχολούνται με το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο, ενώ το ένα τρίτο του σώματος απαρτίζεται από καθηγητές που προέρχονται από όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας, εκτός αυτής στην οποία στοχεύει ο ενδιαφερόμενος.

Η θέση των εκλεκτόρων στη διάρκεια της διαδικασίας δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εύκολη». Κι αυτό διότι όχι μόνον ψηφίζουν φανερά και ονομαστικά, αλλά είναι υποχρεωμένοι και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους! Την νομιμότητα της εκλογής επικυρώνουν στη συνέχεια ο πρύτανης και ο υπουργός Παιδείας.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ