«Λουκέτο» στην ψυχική υγεία

Τα απτά αποτελέσματα της παρατεταμένης υποχρηματοδότησης του κράτους προς τους φορείς που υλοποιούν, κατά παραγγελία του, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση έκαναν πλέον την εμφάνισή τους.

 

Στην αναστολή λειτουργίας του πρότυπου θεραπευτικού ξενώνα για εφήβους με ψυχιατρικές διαταραχές «Ιρις» αναγκάστηκε να προχωρήσει η ΕΨΥΠΕ. Οι πέντε από τους εννέα εργαζομένους αποχώρησαν βρίσκοντας αλλού εργασία, αφού τακτικά έμεναν απλήρωτοι, ενώ η όλη φθίνουσα κατάσταση οδήγησε σε εργασιακή εξουθένωση.

Το ζήτημα απασχόλησε τον Συνήγορο του Πολίτη, που με επιστολή προς τον κ. Αβραμόπουλο τονίζει την επιτακτική ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας των μονάδων της ΕΨΥΠΕ και της ίδρυσης άλλων αντίστοιχων δομών.

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου προσανατολίζεται να ζητήσει μέχρι το τέλος του χρόνου επίσημα από το υπουργείο Υγείας το κλείσιμο άλλων τριών μονάδων, από τις ελάχιστες που υπάρχουν στην Ελλάδα για να προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά. Από τις 400 μονάδες που δημιουργήθηκαν πανελλαδικά με το πρόγραμμα «Ψυχαργώς», μόνο οκτώ απευθύνονται σε παιδιά. Σημειώνεται ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι καθοριστική για την καλή πρόγνωση της θεραπείας, ενώ, σύμφωνα με διεθνείς μετρήσεις, το 40% του πληθυσμού θα παρουσιάσουν ψυχολογικό πρόβλημα, το 10% αναπτύσσουν ψυχική διαταραχή, το 1% χρόνιο σοβαρό ψυχιατρικό ζήτημα, μέτρηση που ισχύει και για τα παιδιά.

«Το υπουργείο Υγείας έχει περικόψει μέχρι στιγμής τον προϋπολογισμό μας κατά 40%. Είναι η τρίτη χρονιά που οι μονάδες υποχρηματοδοτούνται. Η κατάσταση δεν φαίνεται να καλυτερεύει, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός πάλι εγγράφει επιχορήγηση 40 εκατομμύρια ευρώ προς το σύνολο των μονάδων ψυχικής υγείας όταν απαιτούνται 75 εκατομμύρια. Μακρινή είναι η προοπτική ανεύρεσης πόρων από το υπουργείο μέσω του Τέλους Ανθρωπιστικής και Κοινωνικής Αντίληψης -2% επί των προμηθειών του υπουργείου» μας ενημερώνει ο υπεύθυνος συντονισμού προγραμμάτων Χάρης Ασημόπουλος. «Κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να προσλάβουμε προσωπικό. Στο μεταξύ η εξουθένωση-ανασφάλεια των εργαζομένων περνά στην ατμόσφαιρα των μονάδων, επηρεάζει τους ασθενείς που τείνουν να υποτροπιάσουν και δημιουργείται επικίνδυνη κατάσταση για όλους».

Η οπισθοδρόμηση στην ψυχική υγεία, με την ασυνέπεια του κράτους στην υποχρέωσή του της συντήρησης των μονάδων για 10 χρόνια, δεν έχει διαφύγει από την Ε.Ε., αφού η υποχρηματοδότηση ταλανίζει όλες τις δομές, ενώ δραματικές χαρακτηρίζει (27/11) τις ημέρες που διανύει η ψυχική υγεία στη χώρα ο ευρωπαϊκός οργανισμός Mental Health Europe.

Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ