H φτώχεια δεν φέρνει μόνο γκρίνια αλλά και ασθένειες. Αύξηση της συχνότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων, της κατάθλιψης, αλλά και των παθήσεων του αναπνευστικού και κυρίως της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), εκτιμάται ότι θα είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, η αιφνίδια αλλαγή των εισοδημάτων των νοικοκυριών, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών και του ΕΣΥ, από τους πολίτες που μέχρι σήμερα είχαν την «πολυτέλεια» να χρησιμοποιήσουν τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.
Αυτό τόνισαν χθες, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής, με αφορμή το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας που ξεκινά αύριο στο ξενοδοχείο Χίλτον, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και στην ανάγκη αναζήτησης καλών πρακτικών στη διαχείριση χρονίων νοσημάτων και οι οποίες θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από ένα σύστημα Υγείας, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού. Απαιτείται η εφαρμογή εθνικών κλινικών πρωτοκόλλων για τη διαχείριση της νόσου και του ασθενούς στην υπέρταση, τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τα ψυχικά νοσήματα και τα νεοπλάσματα, με τιμές που αντανακλούν στο πραγματικό κόστος για την πλήρη αντιμετώπισή τους. Μάλιστα, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, για την αντιμετώπιση του διαβήτη και της υπέρτασης. Σύμφωνα με αυτές, το κόστος των παρεμβάσεων από την εφαρμογή των πρωτοκόλλων για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα ξεπερνά ετησίως τα 950 ευρώ για τη σωστή ρύθμιση των διαβητικών ασθενών και τα 1.300 ευρώ για τη ρύθμιση των ασθενών με υπέρταση. Οπως είπε ο κ. Κυριόπουλος, αυτή τη στιγμή για τους ασθενείς με διαβήτη ή με υπέρταση δαπανώνται πολύ περισσότερα χρήματα και οι παρεμβάσεις δεν είναι πάντα αποτελεσματικές.
Τέλος, οι ομιλητές εστίασαν και στις δαπάνες υγείας στη χώρα μας οι οποίες φθάνουν στο 9,6-9,7% του ΑΕΠ και αυξάνονται κάθε χρόνο με ποσοστό υψηλότερο από το ρυθμό αύξησής του. Σχολιάζοντας τη μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια από το 45% του συνόλου των δαπανών στο 38%, όπως πρόσφατα ανέφερε και ο υπουργός Υγείας, τόνισαν ότι έχει να κάνει με την αναπροσαρμογή των Εθνικών Λογαριασμών. «Απλώς μετρούσαμε λάθος», είπε ο κ. Κυριόπουλος προσθέτοντας ότι ο σημερινός συσχετισμός δημόσιων-ιδιωτικών δαπανών υγείας παραμένει σταθερός από το 2000.