Στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 270 εκατ. ευρώ ετησίως στοχεύει το υπουργείο Υγείας με την οργάνωση των φαρμάκων κατά θεραπευτικές κατηγορίες, την κατάρτιση των διαγνωστικών-θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την έκπτωση 3% από τη φαρμακοβιομηχανία στα συνταγογραφούμενα σκευάσματα, και τη δημιουργία μιας λίστας 90 νοσοκομειακών φαρμάκων υψηλού κόστους που θα πωλούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist το οποίο επικεντρώθηκε στον τομέα της Υγείας και των φαρμάκων.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο νέο σύστημα προμηθειών που θα εφαρμοσθεί από 1η Ιανουαρίου 2009 το οποίο προβλέπει εμπρόθεσμη πληρωμή των προμηθευτών, γεγονός που θα επιφέρει καλύτερες τιμές για τα υλικά. Οπως είπε κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τους προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού, οι τιμές θα μειωθούν κατά 30%-40% το 2009, «υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πληρώνονται εμπρόθεσμα, κάτι που εξασφαλίζει το σύστημα χρηματοδότησης που προβλέπεται από τον νόμο για την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας».
Τα χρέη των νοσοκομείων
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, κ. Δ. Φιλιώτης, αναφερόμενος στα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και την απουσία μηχανοργάνωσης στις μονάδες υγείας, έκανε λόγο για «πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του συστήματος και την άμεση πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα» και απηύθυνε έκκληση για την «οικοδόμηση μιας νέας αντίληψης μεγαλύτερης ευθύνης και ταχύτερων αποφάσεων».
Η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. κ. Ανδρούλα Βασιλείου εξέφρασε την ανησυχία της ότι η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική Ευρώπη και ειδικά τα συστήματα Υγείας. Και τόνισε ότι ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μία ομαλή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς που «θα ισορροπεί την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα με την παροχή προϊόντων και αποτελεσματικών φαρμάκων για τους Ευρωπαίους πολίτες».