Η ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ του υπουργού Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλου ότι θα πληρωθούν σε τρεις δόσεις τα χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού, δεν έλυσε το πρόβλημα της δημόσιας Υγείας και της αθλιότητας των δημόσιων νοσοκομείων.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ λύσουν ούτε και οι διευθετήσεις των χρεών προς τους φαρμακοποιούς και τους συμβεβλημένους με το Δημόσιο γιατρούς. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι βαριά άρρωστο από τη συνεχή υποβάθμισή του και τη συστηματική μείωση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού.
ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ σήμερα τα νοσοκομεία όλης της χώρας σε κατάσταση διάλυσης και απελπισίας. Παρουσιάζουν μια εικόνα ντροπής για ένα κράτος σύγχρονο. Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ, που δημοσιεύει σήμερα η «Ε», μεγάλα νοσηλευτήρια, όπως το Τζάνειο, το Ασκληπιείο Βούλας, το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το Αττικόν, το Γενικό Κρατικό κ.ά. υπολειτουργούν, γιατί δεν έχουν το στοιχειωδώς αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ την ανεπάρκεια προσωπικού, η κρατική υποχρηματοδότηση στερεί από τα νοσοκομεία και τα βασικά αναλώσιμα υλικά. Είναι απίστευτο και όμως αληθινό, διαπιστωμένο και βεβαιωμένο, ότι πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καν γάζες, επιδέσμους, οινόπνευμα, πάνες για τα μωρά, καθετήρες, γάντια και άλλα υλικά χειρουργείου, σύριγγες, ουροσυλλέκτες κ.ά. Σε πολλές περιπτώσεις το νοσηλευτικό προσωπικό ζητάει από τους συγγενείς των ασθενών να αγοράσουν και να φέρουν στο νοσοκομείο αναλώσιμα υλικά.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ εκατομμυρίων μένει σε αχρησία, διότι δεν υπάρχει προσωπικό. Το Ασκληπιείο Βούλας έχει 12 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν μόνον οι 2! Το Αττικόν Νοσοκομείο έχει 14 και λειτουργούν μόνον 5!
ΟΔΗΓΗΣΕ αυτή η κατάρρευση, η διάλυση του συστήματος Υγείας στην εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού, για το οποίο θα έπρεπε να μεριμνά το κράτος και να παρέχεται δωρεάν στους πολίτες.
ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ η Ελλάδα με την κατάρρευση του ΕΣΥ την πρώτη θέση στον κόσμο στις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία. Πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες το 57% της συνολικής δαπάνης -προφανώς δεν υπολογίζονται τα φακελάκια- και το κράτος μόνο το 43%, όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ. Αφήσαμε πίσω ακόμη και χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Μεξικό, που δεν έχουν κρατικό σύστημα υγείας, αλλά οι δημόσιες δαπάνες φτάνουν το 45%.
ΕΜΕΙΝΕ πίσω η Ελλάδα με το 43%, όταν διεθνώς ο μέσος όρος των δημοσίων δαπανών για την υγεία είναι στο 73% και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πάνω από 80 και 90%. Κατά τα άλλα, πιστεύουμε, αφελώς βέβαια, ότι πετύχαμε τη σύγκλιση με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας, ενώ βρισκόμαστε στην ουρά, στον πάτο στις κοινωνικές δαπάνες.