Αναζητείται κοινή θέση για τις εφημερίες
Της Πεννυς Μπουλουτζα
Κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών θα έχει σήμερα το μεσημέρι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Από την πορεία της συνάντησης θα εξαρτηθεί και η στάση που θα τηρήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι έχουν θέσει ως ανώτατο χρονικό ορίζοντα για την εξεύρεση «κοινής θέσης» με το υπουργείο την 10η Νοεμβρίου, πέραν της οποίας -σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών- νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δεν θα εφημερεύουν.
Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε ζήτημα λίγων ημερών την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης. Οπως είπε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, «απομένουν λίγες ημέρες για να καταλήξουμε στην υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης με τα συλλογικά όργανα των γιατρών έτσι ώστε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα η Κοινοτική Νομοθεσία (σ. σ. για το νέο ωράριο νοσοκομειακών γιατρών)». Προσέθεσε ότι «είμαστε σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο. Και βέβαια, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας για να ανακοινωθούν σύντομα και επιπλέον προσλήψεις, πέραν των 9.000 που προσελήφθησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες το υπουργείο Υγείας απέστειλε νέα πρόταση για συλλογική σύμβαση στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων, προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος στο σημερινό μισθολόγιο κατά 210 ευρώ από τον ειδικευόμενο έως 420 ευρώ για τον διευθυντή, αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης, 7ωρο πρωινό πενθήμερο και ρεπό μετά την εφημερία καθώς και 4.500 προσλήψεις γιατρών στα επόμενα δύο έτη. Η Ομοσπονδία έστειλε αντιπρόταση με την οποία ζητεί μεταξύ άλλων μεγαλύτερες αυξήσεις στον βασικό μισθό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τις προσλήψεις γιατρών.
Το εφημεριακό των νοσοκομείων συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών. Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικητές έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών θα αποπληρωθούν και ότι οι εφημερίες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται όπως σήμερα. Επιπλέον, οι διοικητές «έλαβαν συστάσεις» να μη ζητούν ατομικές δηλώσεις από τους γιατρούς σχετικά με το αν συναινούν να εργαστούν πέραν του 48ωρου και του 56ωρου, αλλά και να φροντίζουν ώστε να υπάρχει κλίμα συνεννόησης με το ιατρικό προσωπικό των μονάδων υγείας ευθύνης τους. Nέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των διοικητών θα οριστεί αμέσως μόλις υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε χθες ο αρμόδιος για θέματα Υγείας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Φλωρίδης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «εμπαιγμό των εργαζομένων στο ΕΣΥ και παραπλάνηση του ελληνικού λαού». Οπως επισημαίνει ο κ. Φλωρίδης, «η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι πλέον απελπιστική» και τονίζει ότι «έπρεπε να πλησιάσει το σημείο πλήρους αναστολής της λειτουργίας του ΕΣΥ για να ασχοληθούν πανικόβλητοι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας με το φλέγον ζήτημα της Υγείας του ελληνικού λαού».
Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «τέτοιου είδους δηλώσεις δεν έχουν ουδεμία απήχηση στην κοινωνία, διότι οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ γνωρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για να ξεφύγει το Σύστημα Υγείας από τον μεσαίωνα της περιόδου του ΠΑΣΟΚ».
|