Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Οι Ελληνίδες μπορεί να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι ίδιες, όμως ούτε αρκετά ενημερωμένες είναι, ούτε κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις τακτικά.
Μάλιστα, μία στις τρεις αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιες την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό, ενώ μόνο το 22,4% γνωρίζει ότι οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού καλύπτονται πλήρως από την κοινωνική ασφάλιση.
Αυτό διαπιστώνεται από την πανελλαδική έρευνα για τον καρκίνο «Hellas Health II», που παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής Γ. Τούντα.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο καρκίνος του μαστού, είναι η ασθένεια για την οποία ανησυχούν περισσότερο οι γυναίκες. Το 28% των γυναικών ηλικίας 18-69 ετών ανησυχεί «αρκετά» ή «υπερβολικά» για την πιθανότητα να νοσήσει από καρκίνο του μαστού.
Αν και ο κίνδυνος προσβολής από τη νόσο αυξάνεται με την ηλικία, το 55,1% των γυναικών θεωρεί ως πιο επικίνδυνη την ηλικία από 45-59 ετών και μόλις το 3,1% την ηλικία άνω των 60 ετών, που είναι και η πιο επικίνδυνη ηλικία.
Ενώ το 73,4% των γυναικών γνωρίζει ότι η νόσος μπορεί να μην έχει συμπτώματα, ως σύμπτωμα, το 77,7% χαρακτηρίζει την ύπαρξη ογκιδίου στο στήθος, το 33% τον πόνο στο στήθος, το 16,5% την έκκριση υγρού από τη θηλή και μόλις το 11,7% τις αλλαγές στη θηλή ή στο δέρμα του στήθους.
Η μαστογραφία είναι η ενδεικνυόμενη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και πρέπει να γίνεται τακτικά μετά την ηλικία των 40 ετών. Το 83,2% των γυναικών γνωρίζει ότι η μαστογραφία χρησιμεύει στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Επίσης, ως τρόπους διάγνωσης, το 65,6% αναφέρει την αυτοεξέταση του μαστού και το 53,9% την ψηλάφηση από γιατρό.
Και ενώ η διεθνής βιβλιογραφία τονίζει ότι για να φανούν τα πλεονεκτήματα της μαστογραφίας στη δημόσια υγεία θα πρέπει να γίνεται συστηματικά, τουλάχιστον στο 70% των γυναικών 50-69 ετών, εντούτοις, μόνο το 53,8% των γυναικών αυτών είχε κάνει μαστογραφία τα τρία τελευταία χρόνια.