Νευρική ανορεξία από την εφηβεία

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Αρχίζει με εξαντλητική δίαιτα και φτάνει στο σημείο να καταναλώνει μόνο μισό μήλο στη διάρκεια της ημέρας. Ανακαλεί με κάθε λεπτομέρεια τι έφαγε την προηγούμενη ημέρα και επιδεικνύει απίστευτες γνώσεις για τη διατροφή. Εχει μείνει «πετσί και κόκκαλο» και επιμένει ότι πρέπει να αδυνατίσει. Για έναν ειδικό είναι προφανές ότι πάσχει από νευρική ανορεξία, μία διαταραχή που πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τον σύγχρονο πολιτισμό της «λεπτότητας», όπου η «επιτυχημένη γυναίκα» πρέπει οπωσδήποτε να έχει εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ανορεξία εμφανίζει το 1% έως 2% των νεαρών κοριτσιών, εκ των οποίων το 5% θα πεθάνει εξαιτίας των επιπτώσεων της διαταραχής. Η νευρική ανορεξία συνήθως εμφανίζεται στο δεύτερο μισό της εφηβείας, ωστόσο η διαταραχή της εικόνας που έχει ένα άτομο για το σώμα του φαίνεται ότι ξεκινά ακόμα και από την ηλικία των έξι ετών, όπου τα παιδιά δηλώνουν ότι θα ήθελαν να είναι πιο αδύνατα. Μάλιστα, περισσότερο από το 50% των παιδιών ηλικίας 9 ετών έχει κάνει δίαιτα, ενώ το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80% σε παιδιά ηλικίας 13 ετών.

Αυτό επεσήμαναν η παιδοψυχίατρος και υπεύθυνη του Διεπιστημονικού Κέντρου Πρόληψης Καπνιστικής Συνήθειας και Αγωγής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλεξάνδρα Ρούσσου, η παιδοψυχίατρος κ. Εφη Μπάρλου και η διαιτολόγος κ. Μαρία Γιαννακούλια, με αφορμή διημερίδα για τις διαταραχές διατροφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οπως τόνισε η κ. Ρούσσου, η νευρική ανορεξία είναι μία δύσκολη στην αντιμετώπισή της διαταραχή που απαιτεί τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων (παιδοψυχιάτρων, διατροφολόγων, παιδιάτρων, ψυχολόγων κ.ά.). Και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης εξειδικευμένων μονάδων για τη νοσηλεία των πασχόντων στη χώρα μας.