Με αγωγές απειλούν οι φαρμακοβιομηχανίες τα νοσοκομεία

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Σε αγωγές κατά των δημόσιων νοσοκομείων ετοιμάζονται να προβούν οι φαρμακοβιομηχανίες που διαμαρτύρονται για τα συσσωρευμένα χρέη των μονάδων υγείας του ΕΣΥ. Το ύψος των χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις φθάνει περίπου τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατομμύρια ευρώ αφορούν χρέη προς τις ελληνικές φαρμακευτικές βιομηχανίες. Ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί από την έκδοση έως την εξόφληση των τιμολογίων ανέρχεται στους 23,6 μήνες (708 ημέρες) και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή τα περισσότερα νοσοκομεία εξοφλούν τιμολόγια της περιόδου Ιουνίου – Αυγούστου 2006. Υπάρχουν ωστόσο νοσοκομεία που έχουν ανεξόφλητα τιμολόγια ακόμα και από τον Μάρτιο του 2004! Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν χθες σε ειδική εκδήλωση εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), που ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να λειτουργούν ως «άτοκοι δανειστές του Δημοσίου». Οπως είπαν χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη νομοθεσία ο χρόνος εξόφλησης των τιμολογίων καθορίζεται στις 90 ημέρες. «Εμείς», επεσήμαναν, «περιμένουμε 2 – 3 χρόνια για να εισπράξουμε τις οφειλές από τα νοσοκομεία και μάλιστα άτοκα. Δηλαδή, λειτουργούμε σαν άτοκοι δανειστές του Δημοσίου». Μάλιστα, ανέφεραν ότι εάν δεν επιλυθεί σύντομα το πρόβλημα υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούν να εισάγουν φάρμακα στη χώρα μας, αφού όπως εξήγησαν οφείλουν να πληρώνουν τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό εντός 60 ημερών από την έκδοση των σχετικών παραστατικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, τα δημόσια νοσοκομεία με τα μεγαλύτερα χρέη προς το σύνολο των φαρμακοβιομηχανιών είναι ο Ευαγγελισμός (κατ’ εκτίμηση 110 εκατομμύρια ευρώ), το Λαϊκό (105 εκατομμύρια ευρώ) και το Γενικό Κρατικό Αθηνών (100 εκατ. ευρώ), ενώ στα 72 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι οφειλές του κεντρικού φαρμακείου του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Τα χρέη των πανεπιστημιακών νοσοκομείων ανέρχονται στα 391,5 εκατομμύρια ευρώ, με τον μέσο χρόνο εξόφλησης των τιμολογίων να φτάνει στους 25,8 μήνες. Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία οφείλουν περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα που έχουν προμηθευθεί και το σχετικό χρέος εκκρεμεί κατά μέσο όρο από τον Νοέμβριο του 2004!

Διαρκής επιδείνωση

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία εμφανίζουν συνολικές οφειλές προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που ανέρχονται στα 57,3 εκατομμύρια ευρώ και η μέση καθυστέρηση αποπληρωμής των χρεών τους ανέρχεται στους 20,8 μήνες. Τα νοσοκομεία Ερρίκος Ντυνάν και Ωνάσειο (που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) εμφανίζουν οφειλές που προσεγγίζουν συνολικά τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τους ομιλητές, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται διαρκώς, αφού φήμες που κυκλοφορούν από τον περασμένο Απρίλιο για επικείμενη ρύθμιση των χρεών εξωθούν τα περισσότερα νοσοκομεία σε πλήρη παύση των πληρωμών. Οπως τόνισαν, ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, πολλές ελληνικές παραγωγικές μονάδες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ακριβό δανεισμό ώστε να μην διακόψουν τα επενδυτικά και ερευνητικά προγράμματά τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Στις 45 ελληνικές ιδιοκτησίας φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται περισσότερα από 6.500 άτομα, ενώ μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημιουργηθεί 1.500 θέσεις εργασίας.