Ορσαλία Φυτά
Αναστάτωση έχει προκληθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μετά τη γνωστοποίηση πιθανού περιστατικού μετάγγισης αίματος που ήταν μολυσμένο με τον ιό του AIDS.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια 70χρονη γυναίκα η οποία βρέθηκε θετική στον ιό HIV και θεωρείται πιθανό να έχει μολυνθεί από μετάγγιση.
Σε ανακοίνωση του το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την διερεύνηση του περιστατικού.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι η ηλικιωμένη μολύνθηκε από μετάγγιση, θα πρέπει να εντοπιστούν και οι άλλοι ασθενείς που πιθανόν να μεταγγίστηκαν με το αίμα του δότη που φέρει τον ιό του AIDS.
Υπενθυμίζεται ότι το 2006 άλλοι τρεις ανυποψίαστοι ασθενείς μολύνθηκαν μέσω μετάγγισης.
Το πρώτο περιστατικό αποκαλύφθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και επρόκειτο για ένα 16χρονο κορίτσι που έπασχε από μεσογειακή αναιμία και έναν 72χρονο καρδιοπαθή οι οποίοι μεταγγίστηκαν με το αίμα ενός 38χρονου ο οποίος χωρίς να γνωρίζει ότι είχε προσβληθεί από AIDS είχε δώσει αίμα για να βοηθήσει κάποιον γνωστό του.
Το τρίτο περιστατικό συνέβη το 2005 στο Τρίτο Νοσοκομείο ΙΚΑ, ωστόσο έγινε γνωστό έναν χρόνο μετά.
Επρόκειτο για μια 62χρονη γυναίκα η οποία το 2005, ενώ έφερε τον ιό του AIDS, έδωσε αίμα το οποίο μεταγγίστηκε σε 85χρονο ασθενή.
Η γυναίκα βρέθηκε θετική στον ιό σε νέα αιμοδοσία η οποία πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο αργότερα.
Η περίπτωση, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων ενέπιπτε στο “παράθυρο” των 30 ημερών κατά το όποιο δεν γίνεται αντιληπτή η νόσος με την παλαιότερη μέθοδο έλεγχου του αίματος “Elisa”.
Όταν έγινε γνωστό στο πρώτο περιστατικό, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, είχε δεσμευθεί ότι σε έξι μήνες από τότε, όλα τα κέντρα ελέγχου του αίματος θα διέθεταν αντιδραστήρια προκειμένου ο έλεγχος να γίνεται με την πρωτοποριακή μέθοδο ΝΑΤ η οποία παρέχει τριπλάσια ασφάλεια σε σύγκριση με την παλαιά μέθοδο “Εlisa”.
Ενώ δηλαδή με την “Elisa”, o ιός ανιχνεύεται στο αίμα του φορέα, 25-30 μέρες μετά τη μόλυνση, με την μοριακή μέθοδο ΝΑΤ ο ιός ανιχνεύεται 10-12 μέρες μετά τη μολύνση- μειώνεται δηλαδή το λεγόμενο “παράθυρο” κατά 20 μέρες.
Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού, οι συμβάσεις με τις εταιρίες υπογράφηκαν τον περασμένο μήνα, δηλαδή δυόμισι χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα.
Η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι το έργο το διεκδικούσαν δύο εταιρείες που διέθεταν αντιδραστήρια μοριακού ελέγχου και συστάθηκε δικομματική επιτροπή ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια της ανάθεσης.
Ωστόσο όλα αυτά πήγαν πολύ πίσω τον μοριακό έλεγχο παρά τις εκκλήσεις των απλών πολιτών και κυρίως των πολυμεταγγιζόμενων- όπως των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία- να επεκταθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο μοριακός έλεγχος σε όλη την επικράτεια.