Χωρίς γιατρούς κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι του δημοσίου. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γιατροί, εδώ και επτά μήνες παραμένουν απλήρωτοι και έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Απορρυθμίζει τα νοσοκομεία η απεργία της Δευτέρας.
Της Νικολέτας Μπούκα
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, οι οποίοι εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 35.000 στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι αν επιθυμούν να εξεταστούν από συγκεκριμένο γιατρό του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), όπως έκαναν επί χρόνια, θα πρέπει πλέον να τον πληρώνουν από την… τσέπη τους (20 ευρώ η επίσκεψη) και στη συνέχεια να μπαίνουν στη διαδικασία διεκδίκησης των χρημάτων τους από το ασφαλιστικό τους ταμείο.
Ήδη, στη Θεσσαλονίκη, ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους συμβασιούχους γιατρούς του ΟΠΑΔ να εξουσιοδοτήσουν το Σύλλογο, ώστε να προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεών τους με το Δημόσιο συνολικά.
“Οι περίπου 3.000 γιατροί που έχουν συμβάσεις με το Δημόσιο, οι οποίες είναι ατομικές για κάθε γιατρό χωριστά, υποβάλλουν κάθε μήνα τα ΅χαρτάκιαΆ που συγκεντρώνουν από τους εξεταζόμενους ασθενείς στο ταμείο του ΟΠΑΔ, ώστε να πάρουν τα χρήματά τους. Η τελευταία φορά που πληρώθηκαν ήταν τον Ιανουάριο και τώρα φτάσαμε στο Σεπτέμβριο. Ήδη, κάποιοι ανταποκρίθηκαν κι εμείς καλούμε τα μέλη μας να πειθαρχήσουν στην απόφαση του Συλλόγου”, επισημαίνει στην “Μ” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Νικολαΐδης. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στο μεταξύ, σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από τις 15 έως τις 19 Σεπτεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ στις 18 του μηνός θα διοργανώσουν συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας.
“Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες, καθώς υπολογίζονται 800 κενές θέσεις ειδικών γιατρών στη Θεσσαλονίκη, ενώ μόνο στο ΅ΠαπαγεωργίουΆ λείπουν πάνω από 130 γιατροί. Παράλληλα, οι λίστες αναμονής συνεχώς μεγαλώνουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι για εγχείρηση καταρράκτη η αναμονή φτάνει τους έξι μήνες, για εγχείρηση χολής τους τρεις μήνες, για ραντεβού στα παιδοκαρδιολογικά τμήματα έως το Πάσχα”, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου.
Το μέλος της γραμματείας της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας επισημαίνει ότι υπάρχουν 4.500 κενές θέσεις γιατρών πανελλαδικά, αλλά το υπουργείο δεν κάνει καμία πρόσληψη, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί και το νέο ωράριο εργασίας. Ταυτόχρονα, εξαιτίας της ελεεινής κατάστασης που επικρατεί υπάρχει σωρεία παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ, που από την αρχή του 2008 μέχρι σήμερα φτάνουν τις 150.
“Διεκδικούμε νέο μισθολόγιο με τακτικές αποδοχές για ειδικευόμενους τα 1.600 ευρώ, επίλυση του εφημεριακού, προσλήψεις και αντιμετώπιση των φαινομένων της διαφθοράς και του χρηματισμού”, τονίζει ο κ. Βαρνάβας.
Σεπ 13, 2008