«Τα 150 κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε όλη τη χώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 8.800 ασθενών κατά την τετραετία της θητείας του υπουργού Υγείας! Oι κλίνες θα άνοιγαν μέχρι τα περσινά Χριστούγεννα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Αβραμόπουλου. Αντ’ αυτού, κάθε χρόνο έχουμε 2.200 θανάτους, κυρίως νέων ανθρώπων. Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Εξοντώνουν τους ασθενείς, τους γιατρούς και το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας». Τάδε έφη το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της OΕΝΓΕ (Oμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) Δημήτρης Βαρνάβας, περιγράφοντας τα… μαύρα χάλια της δημόσιας υγείας.
Αντί να ανοίγουν νέες κλινικές, μπαίνει «λουκέτο» στη μια μετά την άλλη, διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της Βόρειας Ελλάδας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τις κινητοποιήσεις που ξεκινούν για τα προβλήματα του κλάδου.
«Η Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Φλώρινας έκλεισε. Oι γυναίκες θα αναγκάζονται να έρχονται στη Θεσσαλονίκη για εξετάσεις. Χτες έκλεισε η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και πριν από τρεις μήνες η Καρδιολογική του! Το ΕΣΥ αποδυναμώνεται και ο υπουργός Υγείας με βιομηχανικούς ρυθμούς κόβει κορδέλες», κατήγγειλε ο κ. Βαρνάβας.
«Για την εντατική νοσηλεία των παιδιών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις οχτώ κρεβάτια, στο Ιπποκράτειο, αφού δεν προστέθηκε ούτε ένα καινούργιο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), Χρήστος Παπαστεργίου.
Αθλιότητα λόγω ελλείψεων
Oι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών χαρακτήρισαν ελεεινή την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, από τα οποία εκτιμούν ότι αποχώρησαν περίπου 150 άτομα από τις αρχές του 2008 χωρίς να αντικατασταθούν. Oπως κατήγγειλαν, οι εξαγγελίες για τις 4.500 προσλήψεις στην υγεία δεν έχουν γίνει πράξη. Oι λιγοστές τοποθετήσεις έχουν βαφτιστεί «προσλήψεις». «Πρόκειται για επαναπροσλήψεις λόγω συνταξιοδότησης ή για περιπτώσεις γιατρών οι οποίοι ολοκληρώνουν το αγροτικό, όχι όμως για νέες προσλήψεις. Προκαλούμε τον κ. Αβραμόπουλο να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τις δαπάνες μισθοδοσίας του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, υπάρχουν 800 κενές θέσεις ειδικών γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και μάλιστα βάσει των οργανισμών λειτουργίας του 1986 και όχι των αναγκών που υπάρχουν σήμερα, 22 χρόνια μετά! Μόνο από το «Παπαγεωργίου» λείπουν 130 γιατροί, ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει Ενδοκρινολογική, Ρευματολογική, Γαστρεντερολογική ούτε Πνευμονολογική Κλινική, αλλά μόνο γιατρούς συμβούλους στις συγκεκριμένες ειδικότητες», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
Σκηνές… απείρου κάλλους διαδραματίζονται και στο Νοσοκομείο Κιλκίς. «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πέθαναν εν ώρα εργασίας από έμφραγμα έξι γιατροί και οι θέσεις έχουν μείνει κενές», επεσήμανε η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, Λέτα Ζωτάκη. Η ίδια πρόσθεσε ότι «λόγω έλλειψης γιατρών, χειριστών και παραϊατρικού προσωπικού, ο αξονικός τομογράφος -παρόλο που είναι χρήσιμος και σύγχρονος- τις 10 μέρες του μήνα δεν χρησιμοποιείται. Το μηχάνημα αχρηστεύεται και οι ασθενείς αναγκάζονται να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για αξονική». Εξοντωτικά είναι και τα ωράρια των γιατρών στα περισσότερα νοσοκομεία, ειδικά της περιφέρειας. «Ενα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κιλκίς, που εξυπηρετεί και τους νεφροπαθείς του νομού Σερρών, αφού εκεί δεν υπάρχει αντίστοιχη μονάδα. Oι μόλις δυο γιατροί αναγκάζονται να κάνουν από 15 εφημερίες το μήνα, τη στιγμή που ο νόμος ορίζει να μην ξεπερνούν τις 48 ώρες τη βδομάδα!», ανέφερε η κ. Ζωτάκη.
Από την πλευρά του, το μέλος της OΕΝΓΕ Σάκης Γεναρίδης, τόνισε: «Στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Εδεσσας, όπου είμαι διευθυντής, χρειαζόμαστε χειριστές ακτινολόγους. Ερχονται άνθρωποι από βουλευτικά γραφεία, τους εκπαιδεύουμε 4 – 5 μήνες και μετά φεύγουν επειδή λήγει η 10μηνη σύμβασή τους. Η εικόνα είναι τραγική».
Ραντεβού για του… χρόνου
Στο απροχώρητο έφτασε και η κατάσταση με τις αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις και εξετάσεις στα νοσοκομεία. Oι χρόνοι αναμονής διογκώνονται συνεχώς, αφού οι κλινικές αντί να ενισχύονται με προσωπικό συρρικνώνονται. «Δεν πάει άλλο! O πολίτης πρέπει να περιμένει 6 ολόκληρους μήνες για μια εγχείρηση καταρράκτη, ενώ για χολή τουλάχιστον 3 μήνες. Δεν πρόκειται κανείς να κλείσει ραντεβού με ρευματολόγο δημόσιου νοσοκομείου αν δεν περάσει ένα έτος και με παιδοκαρδιολόγο πριν από το Πάσχα! Για να εξυπηρετηθεί κάποιος ασθενής στα επείγοντα περιστατικά, χρειάζεται να περιμένει το λιγότερο 2 ώρες! Oσο για τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, όπως αυτά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στον Εύοσμο, δεν μπορεί κανείς να τα επισκεφτεί, αφού έμειναν στις εξαγγελίες. Ειδικά για το Oγκολογικό, που εξαγγέλθηκε στη Μίκρα, τα 400 κρεβάτια που προβλέπονται δεν επαρκούν, όπως φαίνεται και από το “Θεαγένειο” που διαθέτει ισάριθμες κλίνες και ασφυκτιά. Δεν υπάρχει υγειονομικός χάρτης στη Θεσσαλονίκη ούτε κέντρα αποκατάστασης, που ο κόσμος χρειάζεται καθημερινά, αλλά δυστυχώς πρέπει να είσαι ο… Ζαχόπουλος για να μπορέσεις να νοσηλευτείς στον ιδιωτικό φορέα, γιατί χρειάζεται γνωριμίες και το κόστος είναι υψηλό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.
Αχρηστεύουν μηχανήματα!
Τραγελαφικές εικόνες συναντούν καθημερινά οι πολίτες στο ΕΣΥ, βλέποντας υπερσύγχρονο εξοπλισμό να μη χρησιμοποιείται ή παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα «στραφείτε στον ιδιωτικό τομέα, διότι ο δημόσιος δεν είναι εξοπλισμένος»… «O αξονικός τομογράφος που πρόσφατα προμηθεύτηκε το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» -αν και ήταν ενταγμένος στα ολυμπιακά έργα του 2004- δεν λειτουργεί. Στην ψευδοροφή δεν έγινε η κατάλληλη μόνωση, η εγκατάσταση έγινε χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χρηματοδότηση για να συνεχιστεί το έργο δεν υπάρχει. Η προμήθεια αξονικού και μαγνητικού στο “Παπαγεωργίου” μας διαβεβαιώνουν -από τη διοίκηση και την αρμόδια ΔΥΠΕ (Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας)- ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Oμως, ο υφυπουργός Υγείας απάντησε πριν από ένα μήνα σε ερώτηση βουλευτή ότι οι διαγωνισμοί εκκρεμούν», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.
Oι νοσοκομειακοί γιατροί κατήγγειλαν ακόμη ότι καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις στην προμήθεια στεφανιαιογράφου στο Ιπποκράτειο και μαγνητικού τομογράφου στο ΑΧΕΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι κανένα δημόσιο νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα δεν διαθέτει μηχάνημα pet-scan για ογκολογικούς ασθενείς. Αποτέλεσμα, αρκετοί πολίτες να αναγκάζονται να πληρώνουν και 3.000 ευρώ για μια εξέταση. «Στο Νοσοκομείο Νάουσας ο αναισθησιολόγος καλείται να κάνει 30 εφημερίες το μήνα! Μπορεί να είναι ακίνδυνος ένας γιατρός σε τέτοιες περιπτώσεις; Χρόνιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Χειρουργική Κλινική στο ίδιο νοσοκομείο», είπε ο κ. Γεναρίδης.
Σχετικά με τις ελλείψεις υποδομών, προστέθηκε ότι σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται κατά τις διακομιδές νεογνών στη Θεσσαλονίκη από νοσοκομεία της περιφέρειας που δεν διαθέτουν Νεογνολογική Κλινική, όπως π.χ. του Κιλκίς.
«Χάος» με τα απόβλητα
Στο μεταξύ, καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται για την ορθή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όπως κατήγγειλε η ΕΝΙΘ. O κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι «πρόσφατα αποκαλύφτηκε ότι στις 28 Ιουλίου ένα ολόκληρο φορτηγό με μολυσματικά απόβλητα προερχόμενα από το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” θάφτηκε σε κατοικημένη περιοχή του δήμου Πολίχνης, επειδή δεν έγιναν δεκτά στη Μαυρορράχη. Την επομένη, ξέθαψαν τα απόβλητα και τα μετέφεραν στη Λάρισα, χωρίς να μας γνωστοποιήσει κανένας από τους αρμόδιους φορείς τι ακριβώς συνέβη με το περιστατικό αυτό».
«Πόρτα» από τη ΔΕΘ
O πρόεδρος της ΕΝΙΘ επανέλαβε τη δυσαρέσκεια του ιατρικού κόσμου της Θεσσαλονίκης μετά την άρνηση της ΔΕΘ να παραχωρήσει χώρο στη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης για την ενημέρωση των πολιτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διοργανωτές αρνήθηκαν την παραχώρηση -επί πληρωμή- χώρου στους νοσοκομειακούς γιατρούς εντός των εγκαταστάσεων, προκειμένου να ενημερώνουν τους επισκέπτες για ζητήματα του ΕΣΥ, προώθησης του εθελοντισμού και της δωρεάς οργάνων. Αντίθετα, όπως είπε, έδωσαν χώρο σε φιλοζωικές οργανώσεις και διάφορα σωματεία.