Το δείγμα που εστάλη για εξέταση στο Ιολογικό Εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ταυτοποιήθηκε με τον επικίνδυνο ιό του αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας προκαλώντας νέα έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής
Δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα του επικίνδυνου ιού, που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό της Κριμαίας, μετά από τσίμπημα τσιμπουριού, σημειώθηκε στη Ροδόπη ξαναζωντανεύοντας τον εφιάλτη
Της Μαρίας Νικολάου
Μια 61χρονη γυναίκα από τον ¶ρατο Ροδόπης εξέπνευσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τον διοικητή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Ιωάννη Καβαρατζή, η γυναίκα πιθανότατα να τσιμπήθηκε από τσιμπούρι στις 8 Αυγούστου ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα, προσήλθε μόνη της στο νοσηλευτικό ίδρυμα, παραπονούμενη για αϋπνία και έντονη αδυναμία. Παρόλα αυτά, η ίδια ακριβώς την επόμενη ημέρα πήρε εξιτήριο αφού υπέγραψε οικειοθελώς το σχετικό έγγραφο.
Όπως έγινε γνωστό, ξεψύχησε στις 19 Αυγούστου στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα, δεν είχε αναφέρει στους γιατρούς ότι τσιμπήθηκε από τσιμπούρι, κάτι που φαίνεται να γνώριζαν πρόσωπα του συγγενικού της περιβάλλοντος.
ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ
Το δείγμα που εστάλη για εξέταση στο Ιολογικό Εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ταυτοποιήθηκε με τον επικίνδυνο ιό του αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας προκαλώντας νέα έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.
Όπως είναι γνωστό, φορέας του επικίνδυνου μολυσματικού ιού, ο οποίος προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό της Κριμαίας, είναι το φονικό τσιμπούρι το οποίο έχει προκαλέσει πανικό στην γειτονική Τουρκία, χώρα στην οποία υπολογίζεται πως έχουν πεθάνει περισσότερα από 50 άτομα. Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα καταγράφτηκε στην Κομοτηνή.
Όλα ξεκίνησαν ένα μήνα πριν, όταν μια 49χρονη στην προσπάθειά της να αφαιρέσει το τσιμπούρι, προκάλεσε επιμόλυνση του χεριού της με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της. Τότε οι υπεύθυνοι έκαναν λόγο για μεμονωμένο περιστατικό σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας. Ωστόσο είχαν ληφθεί άμεσα μέτρα πρόληψης με ψεκασμούς και ενημέρωσης κτηνοτρόφων και αγροτών της Ροδόπης και του Έβρου προκειμένου να ληφθούν οι προβλεπόμενες προφυλάξεις.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
“Πρόκειται για έναν ιό που δεν μπορεί να μεταδοθεί σε καμία περίπτωση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν δεν υπάρχει ενδιάμεσος ξενιστής που σε αυτή την περίπτωση είναι το τσιμπούρι”, δηλώνει ο κ. Καβαρατζής και σημειώνει ότι πρόκειται για εκείνη την κατηγορία των τσιμπουριών που μεταφέρουν στο ρύγχος τους τον επικίνδυνο μολυσματικό ιό που μπορεί να είναι και θανατηφόρος, αν το τσιμπούρι δεν αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση και δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση. Από τη μεριά του ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της διοίκησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αντώνης Αντωνιάδης, αν και συμφωνεί στη μη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο διευκρινίζει πως “εκτός κι αν το αίμα, τα ούρα και γενικότερα τα υγρά του ασθενούς έρθουν σε άμεση επαφή με τις αντίστοιχες εκκρίσεις άλλου ανθρώπου”. Παράλληλα προσθέτει ότι εφόσον το τσιμπούρι απομακρυνθεί από γιατρό, ο οποίος θα απολυμάνει την περιοχή όπου έγινε το τσίμπημα, ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου περιορίζεται δραστικά.
ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΠΟ 70 ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ
Στο νοσοκομείο της Κομοτηνής έχουν αφαιρεθεί περισσότερα από εβδομήντα τσιμπούρια με χειρουργική επέμβαση χωρίς ωστόσο να είναι όλα του επικίνδυνου είδους. Ο νομάρχης Ροδόπης, ο κ. ¶ρης Γιαννακίδης, συνιστά ψυχραιμία και άμεση επίσκεψη στο νοσοκομείο, αν αντιληφθεί κάποιος ότι έχει τσιμπούρι πάνω του ενώ τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιχειρηθεί αφαίρεση του εντόμου, χωρίς ιατρική χειρουργική επέμβαση. Όπως υπενθυμίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ενδυμασία τους και να φροντίζουν να μην έχουν ακάλυπτα τα μέρη του σώματός τους. Θα πρέπει να φορούν πουκάμισα με μακριά μανίκια που να κουμπώνουν στον καρπό και τα οποία θα τα τοποθετούν μέσα σε γάντια. Παράλληλα θα πρέπει να φορούν μακρύ παντελόνι, που επίσης θα τοποθετείται μέσα στις κάλτσες.
2η φορά μετά από 65 χρόνια
Πρόκειται για ιό που “χτύπησε” για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, 65 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, και αυτό από μόνο του στάθηκε αφορμή για να σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκπόνηση της επιδημιολογικής μελέτης, μετά από εντολή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ έχουν ληφθεί δείγματα από εκτροφές μικρών μηρυκαστικών και στρουθοκαμήλου από τις περιοχές Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου και τις νησιώτικες περιοχές του Βορείου Αιγαίου. Παρότι τα πορίσματα της επιδημιολογικής μελέτης δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα, εντούτοις δίνονται οδηγίες για την Κτηνιατρική Βιοασφάλεια.