Τραγικές οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα τέσσερα κέντρα υγείας του νομού, των Νέων Μουδανιών, της Κασσανδρείας, του Παλαιοχωρίου και του Αγίου Νικολάου, είναι σε άθλια κατάσταση.
Της Νικολέτας Μπούκα
Σχεδιάστηκαν να εξυπηρετούν πληθυσμό 30.000 κατοίκων, ενώ σήμερα ο νομός Χαλκιδικής έχει 104.000 κατοίκους, αριθμός που τους μήνες αιχμής φτάνει το 1.000.000
Τραγικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες υγείας στη Χαλκιδική, η οποία τους θερινούς μήνες “βουλιάζει” από τους επισκέπτες. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γιατροί, το μεγαλύτερο “αγκάθι” είναι η έλλειψη ασθενοφόρων και διασωστών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι τουρίστες της Χαλκιδικής να εύχονται να μην… αρρωστήσουν. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα τέσσερα κέντρα υγείας του νομού, των Νέων Μουδανιών, της Κασσανδρείας, του Παλαιοχωρίου και του Αγίου Νικολάου, είναι σε άθλια κατάσταση. Σχεδιάστηκαν να εξυπηρετούν πληθυσμό 30.000 κατοίκων, ενώ σήμερα ο νομός Χαλκιδικής έχει 104.000 κατοίκους, αριθμός που τους μήνες αιχμής φτάνει το 1.000.000.
Την ίδια στιγμή οι δωρεές απλών πολιτών φαίνεται ότι… σώζουν την κατάσταση. Στις αρχές Ιουλίου, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλου, μία συνταξιούχος δασκάλα, η κ. Παναγιώτα Σταμπουλή, δώρισε στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας μία κινητή μονάδα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας της έλλειψης πληρωμάτων.
“Εδώ και δέκα χρόνια που εργάζομαι στη Χαλκιδική δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μόνο υποσχέσεις και λόγια ακούμε. Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ασθενοφόρων και η διακίνηση των ασθενών. Κάθε κέντρο υγείας διαθέτει από ένα ασθενοφόρο, ωστόσο δεν επαρκούν. Το χειμώνα η διαδρομή από την Κασσανδρεία στο νοσοκομείο Πολυγύρου είναι περίπου δύο ώρες, αλλά το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης κίνησης, ο χρόνος επιμηκύνεται”, εξηγεί στην “Μ” ο κ. ¶ρης Τσαχουρίδης, εκπρόσωπος της ένωσης ιατρών νοσοκομείου και κέντρων υγείας νομού Χαλκιδικής και γιατρός στο κέντρο υγείας Νέων Μουδανιών.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι “όταν, για παράδειγμα, έχουμε νευροχειρουργικό περιστατικό, το οποίο πρέπει να διακομιστεί στη Θεσσαλονίκη, τότε το ασθενοφόρο θα χρειαστεί τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Αποτέλεσμα είναι ότι, εάν συμβεί ατύχημα στα 500 μέτρα από το κέντρο υγείας, απλώς δεν θα μπορούμε να το παραλάβουμε, γιατί το ασθενοφόρο θα λείπει σε άλλο περιστατικό”.
ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Σύμφωνα με τον κ. Τσαχουρίδη, σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε προσωπικό. Για να λειτουργήσουν τα ασθενοφόρα επί 24ωρου βάσεως χρειάζονται εννέα άτομα, ωστόσο οι βάρδιες βγαίνουν συχνά και με έναν οδηγό.
“Φοβάμαι ότι ούτε και φέτος θα γίνει κάτι. Υπάρχουν ανάγκες για ιατρικό προσωπικό, στο οποίο δεν έχουν καταβληθεί οι εφημερίες Μαΐου και Ιουνίου, αλλά το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων και η απουσία συντονισμού. Σε χειρότερη μοίρα είναι το κέντρο υγείας Κασσανδρείας, διότι είναι αρκετά μακριά. Συχνά, δεχόμαστε τρεις με πέντε κλήσεις ανά ασθενοφόρο και καλούμαστε να απολογηθούμε όταν δεν υπάρχει εύκαιρο. Από δω και πέρα, θα αναρτήσουμε χαρτί που θα λέει στους πολίτες να κάνουν μήνυση στον υπουργό Υγείας, όταν δεν υπάρχει εύκαιρο ασθενοφόρο, και όχι στους γιατρούς”, επισημαίνει ο κ. Τσαχουρίδης.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρών νοσοκομείου και κέντρων υγείας νομού Χαλκιδικής Δημήτρης Βαρνάβας τονίζει ότι κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι ζητούν την ενίσχυση των κέντρων υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.
“Ζητάμε κυρίως χειρουργούς και αναισθησιολόγους, ώστε να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση σε βαριά περιστατικά και ασφαλής διακομιδή τους στο νοσοκομείο, χωρίς να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Αύγουστο έχουμε τριπλασιασμό των ατυχημάτων στη Χαλκιδική. Εξάλλου, λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι γιατροί αναγκάζονται να εργάζονται και να εφημερεύουν συνεχώς έως και 40 ώρες, φτάνοντας σε όρια πλήρους εξάντλησης”, επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι όλα τα κέντρα υγείας της Χαλκιδικής έχουν οργανισμούς 20ετίας, οπότε οι ελλείψεις δεν φαίνονται, αν και υπάρχουν.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου Δημήτρης Πάχτας ξεκαθαρίζει ότι η νέα κινητή μονάδα ήδη λειτουργεί και προσθέτει ότι όλα τα ασθενοφόρα, ακόμη και τα παλιά, έχουν εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα.
“Ήδη έχουμε 90 πληρώματα ασθενοφόρων. Επίσης έχουμε εννέα ασθενοφόρα ανά βάρδια, άρα η κατάσταση είναι καλή και μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα”, δηλώνει ο κ. Πάχτας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήρθαν ακόμη δύο ΕΚΑΒίτες, οπότε λειτουργεί και τρίτο ασθενοφόρο στα Νέα Μουδανιά, το οποίο καλύπτει ακόμη μία βάρδια, κυρίως Παρασκευές και Σάββατα, οπότε η κίνηση και οι ανάγκες είναι αυξημένες. Έτσι, συνολικά στο νομό Χαλκιδικής εργάζονται ως μόνιμοι 27 ΕΚΑΒίτες.
“Επιπλέον δεν υπάρχουν ανάγκες σε γιατρούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία έχουμε συνολικά 106 γιατρούς, οι οποίοι θα φτάσουν τους 110. Οι ανάγκες καλύπτονται, χωρίς προβλήματα”, λεει ο κ. Πάχτας.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΚΩΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Στο μεταξύ, οι γιατροί της Χαλκιδικής, θέλοντας να δείξουν καλή διάθεση, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε διακοπή των εφημεριών στο νοσοκομείο Πολυγύρου και στα κέντρα υγείας του νομού μέσα στον Αύγουστο, αν και είχαν επιλέξει το δρόμο αυτό για να αναδείξουν το μείζον ζήτημα της εφαρμογής του νόμου για το 48ωρο εργασίας τους.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, “η συναίσθηση της ευθύνης μάς αναγκάζει να καταθέσουμε προγράμματα εφημέρευσης καλύπτοντας όλο τον Αύγουστο. Έχουμε απέναντί μας μια πολιτική ηγεσία, η οποία είναι βέβαιο ότι, αν πάψουμε να εφημερεύουμε τον Αύγουστο, δεν θα δείξει ούτε καν ανθρώπινο ενδιαφέρον για την απερίγραπτη κατάσταση που θα επικρατήσει στη Χαλκιδική με 90.000 επισκέπτες που φιλοξενεί αυτή την εποχή. Ως γιατροί θεωρούμε ανεπίτρεπτο να συναγωνιστούμε σε ανευθυνότητα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να εγκαταλείψουμε τους ασθενείς θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”.