Από τα 10 εκ. ευρώ που δαπανούν ετησίως τα Ταμεία για εξετάσεις με τον υψηλής τεχνολογίας τομογράφο θα μπορούσαν να αγοραστούν 4 ακόμη όμοια μηχανήματα
Μόνο το 5,5% από το σύνολο των καρκινοπαθών στην Ελλάδα καταφέρνει κάθε χρόνο να έχει πρόσβαση στα νέα, υψηλής τεχνολογίας, διαγνωστικά μηχανήματα ποζιτρονικής τομογραφίας, που κυριολεκτικά σώζουν ζωές, τόσο στην αρχική διάγνωση, και μάλιστα σε πολύ πρώιμα στάδια, όσο και για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων της χημειοθεραπείας.
Η νέα τεχνολογία ωστόσο χρειάζεται για ακριβέστερη διάγνωση και σε άλλα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακά, νευρολογικά κ.λπ., που σημαίνει ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Ο ιδιωτικός τομέας, ωστόσο, διαθέτει τρία PET/CT. Στη γειτονική μας Ιταλία, ο δημόσιος τομέας διαθέτει 102 και ο ιδιωτικός μόνο 12.
Σπατάλη
Το ετήσιο κόστος των εξετάσεων εκτιμάται ότι φτάνει στα 10 εκατ. ευρώ. Από αυτό το μεγαλύτερο μέρος, που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ουσιαστικά κατευθύνεται προς τον ιδιωτικό τομέα εφόσον τα 3 από τα 4 μηχανήματα τα έχουν ιδιώτες.
Αν υπολογίσει κάποιος ότι το μηχάνημα του Ευαγγελισμού κοστίζει περί τα 2,5 εκ. ευρώ, προκύπτει ότι μόνο με την ετήσια δαπάνη των ταμείων θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 4 όμοια μηχανήματα!
Αυτό το μοναδικό μηχάνημα εξυπηρετεί περίπου 1.000 ασθενείς τον χρόνο, με κόστος 1.500 ευρώ την εξέταση, την οποία καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ηδη επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, ξεκίνησε μια προσπάθεια προμήθειας τεσσάρων τέτοιων μηχανημάτων, αρχικά για τα μεγάλα νοσοκομεία, που τα επόμενα χρόνια εγκαταλείφτηκε, ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον για 7 ακόμα τέτοιες επενδύσεις με υψηλή τεχνολογία στον διαγνωστικό τομέα, από ιδιωτικούς φορείς.
Τα 3 μηχανήματα του ιδιωτικού τομέα, εξυπηρετούν περίπου 2.500 ασθενείς τον χρόνο, μόνο που το κόστος εδώ κυμαίνεται από 2.000 έως 3.400 ευρώ.
Ο εξεταζόμενος πρέπει άμεσα να πληρώσει το σύνολο του κόστους και στη συνέχεια μαζί με την ιατρική γνωμάτευση, το παραπεμπτικό και τα αποτελέσματα, να τα καταθέσει στο ασφαλιστικό του ταμείο, για να πάρει πίσω μέρος ή όλο το ποσόν, ανάλογα με την ασφάλιση.
«Απαξίωση της δημόσιας υγείας»
«Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας έχει το πάνω χέρι όχι μόνο γιατί προμηθεύεται γρήγορα αλλά και γιατί εισάγει τεχνογνωσία εκπαιδεύοντας προσωπικό στη χρήση των μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος, αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) Λεωνίδας Γρηγοράκος.
«Τα δημόσια νοσοκομεία υφίστανται σήμερα τις συνέπειες της απαξίωσης και της αδιαφορίας για επένδυση στη δημόσια δωρεάν υγεία. Μπορούσε ήδη να γίνει η προμήθεια PET/CT, με διαφανείς διαδικασίες, στις έδρες των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας με παράλληλη εκπαίδευση χειριστών, μειώνοντας την απόσταση από τον ιδιωτικό τομέα και επιτυγχάνοντας γρήγορα αποτελέσματα και καταπολέμηση ασθενειών, όπως οι διάφορες μορφές καρκίνου, οι επιληπτικές κρίσεις και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου.
Το PET/CT προσφέρει σε προστιθέμενη διαγνωστική αξία, καθώς με το συνδυασμό υψηλής τεχνολογίας και άμεσης αποτελεσματικότητας δίνει τη δυνατότητα στη διάγνωση χωρίς τη μετακίνηση του ασθενούς, συμβάλλει στον καλύτερο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας ώστε ο ασθενής να έχει μικρότερη ακτινική επιβάρυνση στους υγιείς ιστούς και βοηθάει στην καλύτερη διερεύνηση ογκολογικών και νευρολογικών παθήσεων σε πρώιμο στάδιο, όπως και στη διάγνωση της βιωσιμότητας του ισχαιμικού μυοκαρδίου», λέει ο κ. Γρηγοράκος.
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Σε νεαρό ασθενή που είχε λέμφωμα, στην αρχική διάγνωση φάνηκε η μεγάλη έκταση της νόσου. Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνεται η εντυπωσιακή ανταπόκριση στη θεραπεία -ο ασθενής δεν έχει καθόλου νόσο πλέον- μετά 2 μόνο κύκλους χημειοθεραπείας. Οι μεγάλες αυτές μεταβολικές διαφορές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να απεικονιστούν μόνο με την 18FDG-PET, ενώ στην αξονική τομογραφία χρειάζεται πολύς χρόνος για να καταγραφούν οι αντίστοιχες ανατομικές μεταβολές.
Γιάννης Δατσέρης, Διευθυντής ποζιτρονικής τομογραφίας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Χρειαζόμαστε 15 μηχανήματα
Για να καλύψει η χώρα μας τις υπάρχουσες ανάγκες και να εξυπηρετήσει τους 65.000 πάσχοντες από καρκίνο, όπου κάνουν θραύση κυρίως τα λεμφώματα και ο καρκίνος του πνεύμονα, χρειάζονται έως 15 μηχανήματα σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ τώρα διαθέτουμε στον δημόσιο τομέα μόνο ένα!
Λε/δας Γρηγοράκος, Πνευμονολόγος-εντατικολόγος (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ)
«Μειονεκτούν» τα νοσοκομεία
Τα πλεονεκτήματα είναι σαφή και η μη κατοχή και χρήση ενός τέτοιου μηχανήματος φέρνει σε μειονεκτική θέση τα δημόσια νοσοκομεία έναντι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
Χάρις Γιαννοπούλου, Πυρηνικός γιατρός, αν. διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής και της Μονάδας «ΡΕΤ/CΤ» στον Ευαγγελισμό
Με μία μόνο εξέταση
Ενα μεγάλο πλεονέκτημα της PET/CT είναι ότι με μια μόνο εξέταση μπορούμε να εξετάσουμε όλο το ανθρώπινο σώμα από το κεφάλι έως τα πόδια, εξετάζουμε δηλαδή όλα τα συστήματα συγχρόνως, πράγμα πολύ χρήσιμο όταν ψάχνουμε για απομακρυσμένες ή μη αναμενόμενες μεταστάσεις ενός όγκου.
- 5,5% των καρκινοπαθών στην Ελλάδα, καταφέρνει κάθε χρόνο να έχει πρόσβαση στα μηχανήματα ποζιτρονικής τομογραφίας.
- 102 μηχανήματα PET/CT διαθέτει ο δημόσιος τομέας στη γειτονική μας Ιταλία και μόνο 12 τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
- 10 εκατομμύρια ευρώ είναι το ετήσιο κόστος των εξετάσεων. Από αυτό το μεγαλύτερο μέρος, καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
- 2,5 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει το υψηλής τεχνολογίας διαγνωστικό μηχάνημα ποζιτρονικής τομογραφίας που διαθέτει ο Ευαγγελισμός.
- 1.500 ευρώ είναι το κόστος της μίας εξέτασης στον Ευαγγελισμό, το οποίο καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάθε χρόνο εξετάζονται 1.000 άτομα.
- 2.000 έως 3.400 ευρώ κυμαίνεται το κόστος στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία επισκέπτονται ετησίως 2.500 άτομα για εξετάσεις στο ΡΕΤ/CΤ.
Πλεονεκτήματα του υπερ-μηχανήματος
«Σημαντικό μηχάνημα για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», χαρακτήρισε το σύστημα PET/CT του Ευαγγελισμού, κατά τα εγκαίνια, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σταδιακά στην αντικατάσταση των παλαιών τεχνολογιών με νέες, όχι μόνο στα νοσοκομεία του κέντρου αλλά και της περιφέρειας και κατέληξε λέγοντας ότι το γεγονός ότι και η χώρα μας και το δημόσιο Σύστημα Υγείας πλέον συγκαταλέγει στον εξοπλισμό του την τεχνολογία αιχμής, είναι ένα βήμα προόδου, ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός».
«Το μεγάλο πλεονέκτημα της PET/CT, απέναντι στις κλασικές απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική τομογραφία-CΤ, μαγνητική τομογραφία-ΜRΙ, υπέρηχοι-US) είναι ότι οι βιολογικές ή μοριακές μεταβολές που ανιχνεύει, προηγούνται χρονικά των ανατομικών μεταβολών που ανιχνεύουν οι κλασικές εξετάσεις», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής», η πυρηνικός γιατρός, αν. διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής και της Μονάδας «ΡΕΤ/CΤ» στον Ευαγγελισμό Χάρις Γιαννοπούλου.
Επιτυγχάνουμε τη διάγνωση του καρκίνου, τη σταδιοποίηση των καρκινοπαθών ασθενών, την αξιολόγηση της πρώιμης ανταπόκρισης των όγκων στη χημειο- ή ακτινο-θεραπεία, την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, την ανίχνευση υποτροπών του καρκίνου ή υπολειπόμενης νόσου ύστερα από θεραπεία.
Ανώδυνη μέθοδος
Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας», λέει η κ. Γιαννοπούλου, «μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή του σχεδιασμού της θεραπείας και την εξατομίκευσή της.
Η PET/CT επίσης είναι αναίμακτη, ακίνδυνη και ανώδυνη μέθοδος που γίνεται πολύ καλά ανεκτή από όλους τους ασθενείς και δεν απαγορεύεται σε ασθενείς με αλλεργίες ή χρόνιες νόσους».
Οι εφαρμογές
«Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μια ποσοτική, τομογραφική απεικονιστική μέθοδος που, με τη χρήση ραδιοφαρμάκων, μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα έστω και τις ελάχιστες βιολογικές μεταβολές στα καρκινικά κύτταρα», μας εξηγεί η δρ Χάρις Γιαννοπούλου.
«Η κύρια εφαρμογή της είναι στον τομέα της Ογκολογίας (85% των εξετάσεων), της Νευρολογίας (10% των εξετάσεων) και της καρδιολογίας (5% των εξετάσεων). Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί στη μονάδα PET/CT του Ευαγγελισμού 1.900 ασθενείς και έχουν αναλυθεί στατιστικά οι 1.500 από αυτούς.
Καρκίνοι το 50% των περιστατικών
Σχεδόν τα μισά από τα περιστατικά της καθημερινής πρακτικής αφορούσαν λεμφώματα και καρκίνο του πνεύμονα. Αναλυτικότερα, οι κύριες
παραπομπές για εξέταση PET/CT ήταν οι ακόλουθες: Λέμφωμα Hodgkin (HL) 345 ασθενείς (23%), Non-Hodgkin λέμφωμα (NHL) 180 ασθενείς (12%), μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα (NSCLC) 174 ασθενείς (11,6%), μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα (SCLC) 19 ασθενείς (1,3%), μονήρης όζος πνεύμονα (SPN) 42 ασθενείς (2,8%). Λιγότερο συχνές ενδείξεις ήταν: καρκίνος παχέος εντέρου 119 ασθενείς (8%), καρκίνος μαστού 102 ασθενείς (6,8%), καρκίνος κεφαλής-τραχήλου 79 ασθενείς (5,3%), καρκίνος όρχεων 38 ασθενείς (2,5%), καρκίνος τραχήλου μήτρας 26 ασθενείς (1,7%), καρκίνος ωοθηκών 31 ασθενείς (2,1%), καρκίνος νεφρού 27 ασθενείς (1,8%), μελάνωμα 29 ασθενείς (1,9%). Τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούσαν πιο σπάνιες κακοήθειες».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ