Αυτό συμβουλεύουν οι επιστήμονες ευρωπαϊκού οργανισμού, που αξιολογεί την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας, και πρόσφατα κατέταξαν τη χώρα μας στην 23η θέση ανάμεσα σε 29 χώρες της Ευρώπης ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων προς τους καρδιοπαθείς υπηρεσιών.
Και αυτό την ώρα που οι καρδιοπάθειες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου των Ελλήνων και μία από τις σημαντικότερες αιτίες αναπηρίας. Κάθε χρόνο, 50.000 Ελληνες κάθε ηλικίας πεθαίνουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, ενώ μόνο οι θάνατοι από ισχαιμία (ελλιπή ή καθόλου αιμάτωση) της καρδιάς υπολογίζονται σε 17.000. Παράλληλα, περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια – από τη συγκεκριμένη πάθηση χάνονται κάθε χρόνο 12.000 ζωές.
Η πανευρωπαϊκή μελέτη διαπιστώνει πως η Ελλάδα υστερεί σε πολλούς τομείς αντιμετώπισης της καρδιοπάθειας. «Είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη των καρδιοπαθών ασθενών για έγκαιρη μεταφορά σε νοσοκομείο και άμεση διάγνωση της νόσου. Θα συνιστούσαμε στους αρμοδίους ένα… εκπαιδευτικό ταξίδι στη Γαλλία, που είναι από τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης στον τομέα αυτό», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στην ανάλυσή τους για τη χώρα μας.
Το Ελληνικό Σύστημα παίρνει χαμηλό βαθμό στους χρόνους ανταπόκρισης προς τους ασθενείς, οι οποίοι είναι αδύνατον να πάρουν τις απαντήσεις των εξετάσεών τους σε μία μέρα, ενώ για τη θεραπεία της καρδιακής πάθησης -ή για τη επέμβαση- μπορεί να περιμένουν μήνες.
Προβλήματα εντοπίζονται και στους χρόνους μεταφοράς των καρδιοπαθών σε κάποιο νοσοκομείο. Μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας, υπολογίζεται ότι 1.000 ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου χάνουν τη ζωή τους στο… δρόμο, δηλαδή πριν προλάβουν καν να λάβουν οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια.
Κι ενώ η φαρμακευτική αγωγή (θρομβόλυση) μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των ανθρώπων που επιβιώνουν ύστερα από ένα οξύ έμφραγμα αν χορηγηθεί την πρώτη ώρα μετά το επεισόδιο, η χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τρεις στους δέκα εμφραγματίες ασθενείς πεθαίνουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ύστερα από το επεισόδιο. Επιπλέον, δύο στους δέκα χάνουν τη ζωή τους μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.
Οι επιστήμονες εντόπισαν προβλήματα και στο ζήτημα της ενημέρωσης των ασθενών. Οπως αναφέρουν, «η Ελλάδα θα πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δικτύου ενημέρωσης σχετικά με τις καρδιοπάθειες και τα δικαιώματα των καρδιοπαθών. Οι Ελληνες ασθενείς θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που αφορούν τους ειδικούς στην παροχή καρδιολογικών υπηρεσιών, θα πρέπει να έχουν δικαίωμα επιλογής του νοσοκομείου και του γιατρού που επιθυμούν, τόσο στη χώρα τους όσο και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης».
Αν, λοιπόν, ένας καρδιοπαθής έχει επιλογή, καλό θα είναι να επιβιβαστεί στην πρώτη πτήση για… Λουξεμβούργο. Πρόκειται για τη χώρα-κορυφή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των καρδιοπαθών – συγκέντρωσε βαθμολογία 836 με άριστα το 1.000, ενώ η Ελλάδα μόλις που έπιασε τη βάση (576).