Δύο υπουργοί στο Μαξίμου για το θέμα των ιατρείων του ΙΚΑ

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος τα θέλει στο ΕΣΥ, η κυρία Φάνη Πετραλιά διαφωνεί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ

 

Τον ρόλο του… διαιτητή καλείται και πάλι να παίξει σήμερα ο Πρωθυπουργός, προσπαθώντας να γεφυρώσει τις διαφορές δύο υπουργών του οι οποίοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην εφαρμογή μιας ρύθμισης που υποτίθεται ότι αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ από το 2004! Ο κ. Κ. Καραμανλής έχει καλέσει σήμερα στο γραφείο του τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο και την υπουργό Απασχόλησης κυρία Φάνη Πετραλιά για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για την καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους τους ασφαλισμένους.

Κατά πάσα πιθανότητα όμως θα συζητηθεί και το κυβερνητικό σχέδιο για την ένταξη των ιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, σχέδιο για το οποίο εκφράζει ζωηρές επιφυλάξεις η κυρία Πετραλιά, αλλά ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί δεδομένο ότι θα υλοποιηθεί τον Οκτώβριο. Για να μη δημοσιοποιηθεί μάλιστα η διαφωνία των δύο υπουργών, το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε και πάλι σε εφαρμογή το γνωστό τέχνασμα. Εθεσε ως επίσημο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό το ζήτημα της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, όπου οι δύο υπουργοί δεν έχουν σημαντικές διαφορές, για να μη χρειαστεί να παραδεχθεί κανείς τους ότι η τριμερής συνάντηση με επιδιαιτητή τον Πρωθυπουργό διοργανώθηκε για να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα που προκαλεί τη διένεξη μεταξύ των δύο υπουργείων.

Επισήμως λοιπόν οι δύο υπουργοί θα δηλώσουν μετά το τέλος της συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό ότι θα καθιερωθεί σύντομα

 

ηλεκτρονική κάρτα υγείας για όλους τους ασφαλισμένους στην Ελλάδα, στην οποία θα αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) που έχει διανεμηθεί ήδη σε 6,5 εκατομμύρια έλληνες πολίτες.

Είναι σχεδόν βέβαιο όμως ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα της ένταξης των ιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, όπως προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και επιθυμεί ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι για να υλοποιηθεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για την καθιέρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας θα πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΥ και συνεπώς και στην εποπτεία του υπουργείου και τα ιατρεία του ΙΚΑ, αφού με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν δραστικά οι δαπάνες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ταυτόχρονα θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας του κράτους. Ισχυρά επιχειρήματα διαθέτει όμως και η υπουργός Απασχόλησης, η οποία επισημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία που θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει ως τον Οκτώβριο τη διαδικασία ενοποίησης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος δεν θα μπορέσουν ταυτόχρονα να διαχειριστούν και την αναγκαστική παραπομπή των ασφαλισμένων τους από τα ιατρεία του ΙΚΑ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστια ταλαιπωρία για τους πολίτες και μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα η κυρία Πετραλιά επισημαίνει ότι, για να ενοποιηθούν οι τομείς Υγείας του ΕΣΥ και του ΙΚΑ, θα πρέπει να εξομοιωθούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετούν στους δύο κλάδους, γεγονός όχι και τόσο εύκολο, αφού οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν πιο προνομιακό καθεστώς απασχόλησης, το οποίο δεν μπορεί να υποβαθμιστεί, ούτε φυσικά να αναβαθμιστούν σε αυτό το επίπεδο οι γιατροί του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις λοιπόν, ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει την επιθυμία του να ενοποιηθούν οι δύο τομείς, παρά τις αντιρρήσεις της κυρίας Πετραλιά, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο επιθυμεί ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ζητεί να ενταχθούν τα ιατρεία του ΙΚΑ στο ΕΣΥ από τον Οκτώβριο.